„Lider în lumea leilor“, documentar filmat pe parcursul a 20 de ani, la Discovery Channel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discovery Channel propune, de la ora 23:00, o incursiune în lumea unei familii de lei prin difuzarea documentarului „Lider în lumea leilor“. Producţia urmăreşte formarea unui grup de lei, pe parcursul a 20 de ani, în drumul acestora spre a domina rezervaţia Sabi Sand din Africa de Sud.

„Lider în lumea leilor“ este o serie fascinantă de istoria naturii, care scoate la lumină lupta pentru supravieţuire a unei familii de lei din rezervaţia Sabi Sand din Africa de Sud. Biologul Dave Salmoni urmăreşte comportamentul familiei de lei Mapogo, ai cărei membri se transformă din cinci pui drăgălaşi într-o echipă de masculi tineri şi feroce. Imaginile cu lei folosite în documentar au fost filmate pe parcursul a mai bine de 20 de ani, de către diverse echipe de filmare de profesionişti sau de amatori.

Documentarul este difuzat marţi, de la ora 23:00, la Discovery Channel.

Acest program urmăreşte grupului de lei Mapogo, cinci fraţi din familia de lei Sparta, care se transformă treptat într-un grup neînfricat, după ce mama lor riscă şi primeşte lângă ea un străin - Makhulu este un mascul impunător care, odată acceptat în grup, le va schimba viaţa celor cinci fraţi.

Câştigând respectul celor mai mici dintre ei, Mr. T şi Kinky Tail, Makhulu îi conduce pe un alt drum, departe de familia lor, pentru a-şi forma propria familie. În final, şase masculi tineri vor alcătui coaliţia Mapogo, care va dezlănţui un regim de teroare absolută. Pe parcursul unui singur an, mai bine de 100 de lei vor fi ucişi, iar coaliţia va prelua treptat controlul asupra unui teritoriu vast.

Incredibila lor poveste, filmată de specialişti consacraţi în lumea documentarelor de istoria naturii, este completată de imagini filmate de martori oculari. De asemenea, telespectatorii află ce au de spus localnicii înspăimântaţi, care au văzut cu ochii lor cum acţionează cei şase în lupta lor pentru supremaţie.

DESPRE SABI SANDS

  • Rezervaţia Sabi Sands are o suprafaţă de 650 kilometri pătraţi, are cea mai mare densitate de mamifere mari din Africa de Sud şi una dintre cele mai mari din întreaga Africă.
  • În mare parte, regiunea Sabi Sands era cândva alcătuită din terenuri agricole, însă la începutul anilor 1900 proprietarii de pământuri au început să lase deoparte porţiuni mari de teren pentru conservarea speciilor. Actuala rezervaţie a fost înfiinţată oficial în 1948.
  • Pe o porţiune de 50 km, fără garduri, Sabi Sands se învecinează la est cu Parcul Naţional Kruger, care este şi mai mare. Astfel, speciile sălbatice din cele două zone protejate se pot mişca libere dintr-o parte în cealaltă.
  • Pe lângă leii săi celebri, Sabi Sands este renumit şi pentru că vizitatorii au şansa de a admira aici o specie foarte greu de văzut în sălbăticie: leopardul. Aceste feline mari, nişte adevărate maestre solitare ale camuflajului, pot fi reperate de obicei în copaci.
  • Rangerii din Sabi Sands au voie să iasă cu vehiculele lor de pe drumurile amenajate, pentru ca vizitatorii să urmărească animalele pe trasee off road. Practica este însă strict interzisă în cele mai multe rezervaţii naturale din Africa, inclusiv în Parcul Naţional Kruger.
  • Celebrul grup de lei Mapogo, coaliţia feroce care a dominat regiunea timp de aproape 10 ani, a primit acest nume după o companie de securitate din Africa de Sud care se pare că folosea metode dubioase şi extrem de dure.

DATE DESPRE LEI

  • Leii africani sunt cele mai sociale feline mari.
  • Vânătoarea cade în sarcina leoaicelor, în principal. Leii au mai ales misiunea de a apăra teritoriul grupului.
  • Leii sunt singurele feline la care femelele şi masculii sunt în mod evident diferiţi ca dimensiuni şi aspect.
  • Deşi în principal femelele se ocupă de vânătoare, masculii sunt cei care mănâncă întotdeauna primii.
  • Cea mai tipică trăsătură pe care o au ambele sexe ale speciei este coada, care se termină cu un smoc de păr. Nu se ştie exact ce scop are acest smoc.
  • Numai 1 din 8 lei masculi supravieţuieşte atât cât să atingă vârsta maturităţii. Competiţia pentru controlul asupra grupului este aproape constantă şi, de obicei, mortală.
  • Când un leu nou-venit şi adesea mai puternic preia controlul asupra unui grup, aproape întotdeauna ucide puii concepuţi de predecesorii lui.
  • Cei mai dominanţi sunt leii cu coama neagră. Ei au cel mai mult testosteron şi, de obicei, ei câştigă în lupta cu leii mai deschişi la culoare.
  • Răgetul unui lei se poate auzi şi de la 8 km distanţă.
  • Leii îşi ucid aproape întotdeauna prada prin strangulare sau asfixiere. Îşi închid fălcile masive, presând traheea victimei sau acoperindu-i gura şi nasul, pentru ca aceasta să nu mai poată respira.
  • Dacă au de ales, leii preferă să mănânce vânatul proaspăt ucis de alţi prădători de top, cum ar fi hienele sau alte specii de feline mari.
  • Leii trăiesc în savane şi câmpii, deşi sunt numiţi ”regii junglei”.
  • Leii dorm adesea până la 20 de ore pe zi.
  • Pe distanţe scurte, leii pot să alerge cu viteze mari, de până la 80 km/h, şi să facă salturi de până la zece metri.
  • Leii trăiau cândva pe întreg teritoriul Africii, Asiei şi Europei, însă acum mai pot fi găsiţi doar în Africa. Singurele excepţii sunt un parc naţional din India şi diverse grădini zoologice.
TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite