Documentare de ştiinţă. Patru recomandări pentru astăzi
0Cei care vor să vadă documentare de ştiinţă azi au câteva producţii interesante de ales din programul TV. Iată câteva recomandări:
Documentare de ştiinţă. Ştiinţa prostiei. 20:00. National Geographic. Acesta este documentarul care îmbină ştiinţa pură cu unele dintre cele mai trăsnite, spectaculoase şi dureroase clipuri de amatori realízate vreodată. Richard Hammond prezintă tot felul de accidente nefericite ai căror protagonişti sunt indivizi curajoşi, dar destul de imprudenţi, din diverse zone ale lumii şi explică ştiinţa din spatele fiecărui eşec şi umilinţă cu ajutorul demonstraţiilor animate şi a filmărilor în super slow motion.
În fiecare săptămână, examinăm între 50 şi 60 de clipuri cu accidente - oameni obişnuiţi care fac greşeli neobişnuite. Fiecare episod va prezenta mai multe subiecte, cum ar fi ridicarea de greutăţi, folosirea armelor de foc sau săritul peste maşini.
Documentare de ştiinţă. Morgan Freeman în spaţiu. Discovery Science. 22:45. Actor premiat cu Oscar şi pasionat de investigarea spaţiului cosmic, Morgan Freeman, este producătorul executiv, prezentatorul şi naratorul acestui program care explorează cele mai mari mistere ale Universului.
Această serie nouă caută răspunsuri pentru marile întrebări: Suntem singuri în Univers? De unde venim? Există viaţă şi pe alte planete? De la cele mai recente realizări ale NASA şi ale unor mari companii private, până la cele mai noi teorii formulate de oameni de ştiinţă şi cercetători, această serie studiază găurile negre, colonizarea planetelor, teoria şirurilor şi multe altele.
Suntem aproape siguri că extratereştrii există. Şi atunci, de ce încă nu am reuşit să ne întâlnim cu E.T.? Se pare că abia acum dezvoltăm instrumente suficient de avansate pentru a scana cosmosul în căutarea lor. Ca urmare, a început cursa pentru descoperirea primilor extratereştri inteligenţi. Oare cum ar putea arăta? Şi cum ar interacţiona cu noi, dacă i-am întâlni?
Documentare de ştiinţă. „Ştiinţele viitorului”, pe Digi World
Documentare de ştiinţă. Ecosisteme. Viasat Nature. 19:45. Steve Backshall călătoreşte prin pădurea canadiană de pe coasta atlantică, unde se găsesc câţiva din cei mai mari copaci din lume, dar şi mulţi dintre cei mai importanţi prădători din America de Nord.
Veţi vedea cum lucrează planeta Pământ într-un mod inedit, pentru că acest serial fascinant reface un puzzle al naturii globale, piesă cu piesă. Pământul este format dintr-o multitudine de ecosisteme, parte ale altor ecosisteme pline de viaţă.
Aceste lumi mai mici depind şi sunt parte dintr-o reţea complicată de legături şi forţe naturale care conferă unicitate fiecăreia dintre ele. Călătorind pe mapamond, în acest serial impresionant vor fi explorate aceste ecosisteme cum ar fi Insulele Galapagos, câmpiile din Serengeti, Svalbard din zona arctică, pădurea tropicală amazoniană şi deşertul roşu al Australiei pentru a descoperi cheia care susţine viaţa în fiecare dintre ele. Se dezvăluie, de asemenea, ce s-ar putea întâmpla cu aceste ecosisteme sau chiar cu întreaga planetă, dacă s-ar interveni în echilibrul lor delicat.
Documentare de ştiinţă. Ştiinţele viitorului. Digi World. 17:50. Dintotdeauna, omul a visat să poată cunoaşte viitorul. Oamenii de ştiinţă deja încearcă să creeze ceea ce alţii consideră a fi imposibil. Spre exemplu, proceduri medicale inovative sau materiale industriale noi, tehnologii noi de comunicare şi de transmitere a informaţiei sau metode revoluţionare de conservare a mediului.
Toate aceste lucruri sunt, însă, posibile numai dacă cercetătorii sunt independenţi, dedicaţi şi creativi, dacă au curajul să intre pe domenii ştiinţifice noi. Dar cât de mult din această muncă pentru proiectele futuristice este ficţiune şi cât de mult este ştiinţă? Ce metode sunt necesare? Care sunt aspectele pozitive şi cele negative implicate în ghicirea viitorului?