Cum arată noul studio HD al Observatorului: Antena 1 nu mai vrea să fie mereu aproape, ci deasupra tuturor FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antena 1 nu mai vrea să fie mereu aproape, ci deasupra tuturor. O parte dintre canalele grupului Intact au trecut printr-un proces de retehnologizare la standarde HD, odată cu stabilirea Antenelor într-un nou sediu, în zona Pipera, din Capitală, mutare aşteptată de câţiva ani de zile şi pusă în practică în ultimele luni.

Studio construit de la zero 

Cifrele, la un prim auz, sunt impresionante şi arată munca şi dorinţa de a da telespectatorului o nouă senzaţie. Studioul Observatorului se află într-o hală de 400 de metri pătraţi, fiind construit de la zero, în doar o lună, după mutarea în noul sediu.Pe de altă parte, studioul Antena 3 are 800 de metri pătraţi şi cuprinde şase set-up-uri. Atunci când „Observatorul“ s-a „mutat“ în noua casă, ecoul era de şase secunde. Dar, cu ajutorul unei firme din Austria, Pro Performance, care are în portofoliu şi Opera din Viena, care a instalat pe pereţi şi pe tavan o serie de panouri fonoizolante cu pattern-uri speciale pentru reducerea zgomotului, ecoul s-a redus la 0.5 secunde. Climatizarea, partea electrică, amenajările, tavanul, partea de stingere pentru incendii şi podeau au fost refăcute complet.

Pupitru unic realizat de o firmă românească 

Cel mai important element al studioului este pupitrul prezentatorului. Cu un design distinct ce pare şlefuit dintr-o singură bucată, masa prezentatorului este realizată dintr-un material acrilic, numit Kerrock, produs şi realizat de o companie românească, Square One (Adrian Cancea şi Sabin Dumitru), cu care Antena 1 a mai colaborat în trecut. Pupitrul este format din mai multe bucăţi care se lipesc, după care se şlefuiesc pentru a părea turnat dintr-o bucată. Întreg setul „Observatorului“ este construit din acest material şi are o greutate de trei tone. Prima schiţă a desginerului a fost acceptat de postul de televiziune şi implementată în noul studio. 

image

FOTO Victor Arvunescu 

image

FOTO Victor Arvunescu 

image

Panouri fonoizolante FOTO Victor Arvunescu 

image

FOTO Victor Arvunescu 

Un panou LED impreisionant 

Panoul din spatele prezentatorului este unul de tip LED, este cel mai mare din ţară şi, spun reprezentanţii Antena 1, şi cel mai frumos. Are 8,3 milioane de pixeli, o rezoluţie de 4xHD, adică 4 x 1.920 pixeli, fiind compus din 144 de monitoare LED, iar construcţia lui a durat 13 ore şi în ale două zile s-au realizat cablarea şi reglajele. „Observatorul“ are primul studio din ţară cu lumină rece şi este capabil şi de realitate augmentată. În timpul jurnalului, în studio stau doar patru operatori şi prezentatorul, acolo regăsindu-se şi o cameră robotizată.

În studioul „Observatorului“ se mai află patru camere de top, două dintre ele având tracking, adică permit filmarea în modul realitate augmentată. Aceleaşi camere pot să detecteze mişcarea şi să raporteze maşinii grafice unde se află subiectul în platoul şi când să pună grafica 3D pe ecran.

Antena 1 poate emite şi 4K, dar există o problemă 

Tehnica implementată de Antena 1 este capabilă de 4K, după cum a dezvăluit Mihai Moga, directorul tehnic Antena Group, cel care, alături de Octavian Basoc, producător general al departamentului de ştiri, au realizat schiţele noilor studiouri şi le-au şi construit.

„Echipamentele pe care le avem sunt capabile 4K. Problema nu este la noi, ci la cablişti. Conexiunea între end user şi broadcaster este problema. Majoritatea echipamentelor pe care le avem sunt capabile 4K. Mixerele din regiile celor două platouri pot lucra în 4K, camerele pot fi upgradate în software la 4K. Optica este 4K Ready, se poate trece la 4K şi în partea de postproducţie, numai că sunt deocamdată dificultăţi şi la transportul HD“, a spus Mihai Moga.

După atâtea cifre şi tehnică de înaltă calitate ne întrebăm: cât a cheltuit Antena 1 pentru acest „facelift“? Ne putem doar imagina! Dar, ca telespectatori, ne bucurăm pentru tehnica excepţională şi de emisiuni, cum ar fi „X Factor“, „Te cunosc de undeva“, „iUmor“, „Chefi la cuţite“ şi filme, care au primit deja upgrade HD. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite