CNA vrea buget cu peste 50% mai mare în 2017. Cum vrea instituţia să folosească banii: „educarea publicului“, printre proiecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorina Rusu a venit cu ideea unui proiect de educare a publicului FOTO Mediafax
Dorina Rusu a venit cu ideea unui proiect de educare a publicului FOTO Mediafax

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au aprobat un proiect de buget pentru anul 2017, prin care solicită cu peste 50% mai mulţi bani decât anul trecut, şi vor să demareze un plan de educaţie media, însă strategia le-a fost dată peste cap de Ministerul Finanţelor Publice, reprezentanţii insituţiei transmiţându-le că nu vor primi suma de bani dorită.

Suma totală a bugetului de stat al CNA pentru anul 2017 a fost stabilită de majoritatea membrilor forului la 14.920.000 de lei, cu 56% mai mare decât cea de anul trecut. Totuşi, ideea a murit în faşă, proiectul de buget fiind anulat după ce Ministerul Finanţelor Publice a transmis că instituţia trebuie să se încadreze în limita a 9.851.000 de lei, apropiată sumei cheltuite de consiliu în anul 2016. 

De asemenea, şedinţa de marţi a CNA a fost suspendată pentru a solicita o întrevedere cu ministrul Finanţelor la propunerea lui Valentin-Alexandru Jucan, care a spus că „trebuie să putem obţine ceva în plus“. „Avem nevoie ca de aer de achiziţiile pe care nu am reuşit să le facem anul trecut. (…) 5.000, 10.000, 30.000 de euro în plus pentru noi înseamnă foarte mult“, a subliniat Jucan, citat de News.ro.

Iniţial, membra CNA Dorina Rusu a propus lansarea unui proiect de educare a publicului din audiovizual, iar ceilalţi colegi ai săi au fost de acord cu alocarea sumei de 60.000 de euro din bugetul de stat în vederea realizării planului. 

„O educare a publicului va duce şi la o educare a mediei. Când vor vedea că le scade audienţa se vor alinia la cererea publicului. Cu cât începem să educăm mai devreme cu cât avem mai multe şanse, pe termen mediu şi lung“, a fost argumentul Dorinei Rusu. De asemenea, aceasta consideră că instituţia are nevoie de un proiect „care să îi dea mai multă eficienţă şi mai mult prestigiu“ şi a propus încheierea unor parteneriate cu Ministerul Educaţiei şi organizaţii neguvernamentale. „Este un proiect care ar putea să ne dea şi nouă puţină substanţă, să nu fim doar cei care amendăm, puşi la zid de opinia publică că nu îşi fac treaba, ci şi cei care construiesc ceva“, a adăugat Dorina Rusu.

În acest context, Valentin Jucan a propus suplimentarea bugetului pentru Departamentul de Studii şi Cercetare cu 60.000 de euro, în vederea comandării unui studiu de piaţă. „Este un proiect de anvergură care poate să producă efecte după mai mulţi ani. (...) Nu cred că în acest moment ar merita să ne luăm din bugetul nostru o sumă care poate să fie măricică pentru noi, dar infimă pentru acest proiect (...) doar Guvernul poate să ni-l finanţeze printr-o hotărâre de guvern“, a mai explicat Jucan.

Dorina Rusu a propus şi realizarea proiectului de monitorizare a greşelilor de folosire a limbii române în audiovizual într-un mod mai eficient şi prezentarea rezultatelor într-un mod mai atractiv, iar Radu Călin Cristea a spus că ar fi utilă şi publicarea unei cărţi în interiorul acestui proiect. De asemenea, Dorina Rusu a propus şi organizarea Premiilor CNA, care ar urma să fie discutate de forul audiovizual şi finanţate din rezerve ale instituţiei. 

Pentru cheltuielile de personal creşterea propusă este de 37%, justificată şi fundamentată de sporuri pentru munca suplimentară, fonduri de premiere, sporuri pentru condiţii periculoase sau dăunătoare şi vouchere de vacanţă şi o suplimentare cu cinci posturi. La întrebarea Dorinei Rusu, angajaţii CNA care au prezentat proiectul de buget au explicat că sporuri pentru condiţii periculoase sau dăunătoare sunt necesare întrucât pe clădirea instituţiei există antene care emit unde electromagnetice ce ar putea afecta sănătatea salariaţilor. Răsvan Popescu a precizat că sporurile se referă doar la personalul angajat, nu şi la cei 11 membri ai forului audiovizual.

La capitolul bunuri şi servicii proiectul de buget prezentat în şedinţa CNA prevede o creştere de 49% comparativ cu anul 2016, principalele creşteri regăsindu-se la reparaţii curente. O altă creştere privind bunurile şi serviciile a fost presupusă pentru reparaţiile întregii aparaturi, precum şi mentenanţa propusă de direcţia monitorizare pentru servere.

Un reprezentant al direcţiei de control digitalizare a solicitat o modificare a bugetului prin care să se renunţe la achiziţionarea a 22 de staţii de analiză şi captură, şi cumpărarea a nouă calculatoare de lucru, precum şi a nouă autoturisme, în loc de cinci, număr solicitat anterior. Gabriel Tufeanu a spus că instituţia are nevoie şi de şoferi, întrucât în prezent există doar cinci, precum şi secretare.

CNA a aprobat, la propunerea lui Valentin-Alexandru Jucan, ca directorul economic să prezinte consiliului „stadiul, modul în care este gestionat bugetul şi mai ales modul şi momentul la care se afă investiţia în desfăşurareô, la fiecare trei luni.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite