Un cântăreţ care a lansat piese antisemite şi homofobe, retras de Germania de la Eurovision 2016 după comentarii critice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xavier Naidoo a fost criticat pentru
piesele considerate antisemite şi homofobe FOTO AP
Xavier Naidoo a fost criticat pentru piesele considerate antisemite şi homofobe FOTO AP

Cântăreţul Xavier Naidoo (44 de ani) ar fi trebuit să reprezinte Germania la Eurovision 2016, dar în urma unei avalanşe de critici a fost retras de televiziunea publică. Naidoo s-a remarcat prin piese considerate antisemite şi homofobe.

Germania l-a retras pe Xavier Naidoo, cântăreţul care ar fi trebuit să reprezinte ţara la viitoarea ediţie Eurovision, din cauza discuţiilor care s-au iscat pe baza reputaţiei acestuia. Iniţial, Xavier Naidoo, un cântăreţ R&B cu origini indiene şi africane, ale cărui albume s-au vândut în milioane de copii, fusese ales de postul public de televiziune german ARD să reprezinte Germania la ediţia din 2016 a concursului Eurovision, ce va avea loc în oraşul suedez Stockholm. Această alegere a generat însă numeroase critici pe reţelele de socializare şi în presa tradiţională. Anumite piese ale artistului sunt considerate antisemite şi homofobe. Un cântec lansat de Xavier Naidoo în 2012, intitulat „Wo sind“, a fost aspru criticat de public, mass-media, politicieni şi asociaţii pentru drepturile omului din Germania, întrucât sugera că homosexualii sunt pedofili.

Într-un cântec pe care l-a lansat după criza financiară din 2008, Xavier Naidoo s-a referit la familia bancherilor Rothschild, ce are origini evreieşti-germane, cu apelativul „Baronii Deadschild“, folosind, de asemenea, cuvântul „schmock“, un termen peiorativ în idiş.

„Este oare Xavier Naidoo cel mai potrivit artist pentru concursul Eurovision?“, se întreba tabloidul Bild pe prima pagină a ediţiei sale de vineri, invitând cu această ocazie celebrităţile şi politicienii din Germania să îşi exprime părerile în legătură cu această chestiune. „Atât artistul în sine, cât şi decizia respectivă sunt de necrezut!“, a declarat Johannes Kahrs, un politician din Partidul Social Democrat, partener în coaliţia de guvernare condusă de cancelarul Angela Merkel.

„Consider că alegerea lui este una problematică“, a spus la rândul ei Anetta Kahane, reprezentantă a Amadeu Antonio Foundation, o asociaţie care militează pentru drepturile omului. „Îl cunosc personal. E un tip de treabă. Dar asta nu e de ajuns. Trebuie să lămurească în mod public discrepanţa dintre cine este în realitate şi versurile pe care le compune“.

„Xavier Naidoo este un cântăreţ minunat care nu este rasist sau homofob, în opinia mea. Este clar că este o persoană care polarizează opinii, dar ferocitatea reacţiilor ne-a surprins. Am judecat greşit“, a declarat Thomas Schreiber, director executiv al postului ARD.

Pe lângă toate acestea, în cadrul evenimentelor organizate anul trecut pentru a celebra reunificarea Germaniei, Xavier Naidoo a participat la un marş al grupării Reichsbuerger, ai cărei membri susţin înfiinţarea unui nou Reich German, bazat pe frontierele din 1937, care includ teritorii vaste din Polonia şi din câteva foste republici sovietice. Răspunzând criticilor apărute după desemnarea sa ca reprezentant al Germaniei la Eurovision 2016, Xavier Naidoo s-a distanţat de gruparea Reichsbuerger, prin intermediul unei declaraţii în care a spus că doreşte o Germanie „liberală şi primitoare“.

Reacţionând după decizia Germaniei de a-şi schimba alegerea făcută, Xavier Naidoo, în vârstă de 44 de ani, a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care a spus că se simte „în regulă“ în legătură cu această chestiune şi că, înainte de toate, postul ARD a fost acela care i-a cerut să concureze.

Germania a terminat concursul Eurovision din acest an cu zero puncte. Această ţară a câştigat însă competiţia în 2010. Telespectatorii germani vor alege în luna februarie cântecul pe care Xavier Naidoo îl va interpreta la Eurovision 2016 dintr-o serie de şase piese care vor fi compuse pentru artistul german. Cea de-a 61-a ediţie a Eurovision Song Contest se va desfăşura la Globe Arena din Stockholm.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Ediţia de anul viitor a Eurovision se va desfăşura în Suedia, după ce cântăreţul Måns Zelmerlöw a câştigat competiţia din acest an, cu piesa „Heroes“. Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015, de la Viena, cu melodia „De la capăt/ All Over Again“, ocupând locul al 15-lea în finala competiţiei.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite