VIDEO Dinozaurii cinematografiei americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În căutarea încasărilor de altădată cu "1000 Post Terra"  FOTO InterComFilm
În căutarea încasărilor de altădată cu "1000 Post Terra"  FOTO InterComFilm

În urmă cu 35 de ani, Steven Spielberg şi George Lucas au început să facă filme de aventuri, cu efecte speciale care au crescut bugetele, dar aveau şi încasări mari, ofereau ceva nou. Tot ei spun acum că epoca blockbusterelor a trecut.

Spielberg şi Lucas au mers împreună, ca vechi şi buni prieteni ce sunt, la întâlnirea cu studenţii de la şcoala de film USC. Cu talentul lui de clarvăzător, Spielberg a spus că multe dintre filmele cu buget foarte mare vor fi căderi de box office şi vor lăsa cratere adânci în profitul marilor studiouri. “Va fi ca o implozie, în care 3-4, poate chiar 6 mega-filme vor cădea atât de tare, încât acest lucru va schimba paradigma”.

Ei bine, chiar aşa s-a întâmplat. Filme cu bugete de 200 de milioane, sau peste, se chinuie să adune bani, dar nu şi-au scos nici cheltuielile, comentează variety.com.

De la începutul anului, “After Earth- 1000 Post Terra“ - Sony Pictures, White House Down - Alertă de grad zero” - Sony Pictures sau “Pacific Rim - Cercul de foc” - Warner Bros sunt investiţii eşuate.

Excepţii sunt filmele cu super-eroii de la Marvel sau DC Comics, “Iron Man 3”, “Man of Steel: Eroul”, şi desenele animate, “Despicable Me 2 - Sunt un mic ticălos 2” sau “Universitatea Monştrilor”.

Între cele două categorii avem o ciudăţenie - “World War Z - Ziua Z-Apocalipsa”, filmul produs de Brad Pitt, care a avut un start mai greoi, dar a adunat 458 de milioane si se pregăteşte o continuare.

În primele 5 luni ale lui 2013, publicul din toată lumea a cumpărat bilete de 6,4 miliarde de dolari numai pentru primele 10 filme din box office şi aşteaptă spectacol pentru aceşti bani.

Decât mult şi fără rost, mai bine puţin şi prost

Cam asa s-ar putea sintetiza decizia marilor studiouri de a băga bani mulţi în filme abracadabrante, decât să facă multe filme cu bugete mici, care adună bani puţini. Zis şi făcut. S-au creat poveşti, s-au adus regizori cunoscuţi pentru abilitatea lor de a face filme de acţiune, s-au contractat vedete. E important de precizat că bugetele cheltuite cu producerea filmului sunt dublate de cheltuielile de marketing şi distribuţie.

“After Earth - 1000 Post Terra” este un film regizat de M.Night Shyamalan, renumit pentru “Al şaselea simţ”, dar şi pentru un eşec de box office - “The Last Airbander - Ultimul războinic al aerului”, din 2010. I s-a dat un buget de 130 de milioane dolari şi jumătate din familia Smith - Will şi Jaden. Filmul are, până acum, încasări de 60 de milioane.

“R.I.P.D. - Copoi pentru strigoi” este o altă mare bombă fâsâită. Este regizat de Robert Schwentke, care a făcut “Greu de pensionat” din 2010, dar a regizat şi “The Time Traveler’s Wife - Soţia călătorului în timp”, din 2009. A avut un buget de 130 de milioane şi vedete ca Jeff Bridges şi Ryan Reynolds. De teama unor cronici proaste, cei de la Universal nu au organizat vizionări de presă, fapt rar întâlnit în ziua de azi. Filmul are încasări de 30 de milioane şi, bineînţeles, cronici proaste.

Despre “Lone Ranger - Legenda Călăreţului singuratic”, ce să mai vorbim? Bugetul de 250 de milioane, regizorul Gore Verbinski (“Piraţii din Caraibe”) şi Johnny Depp au dus la încasări de 100 de milioane, tot de dolari.

Ceva mai bine stau “White House Down” şi Channing Tatum şi Jamie Foxx. Principala lui problemă este că a avut premiera după “Olympus has Fallen”, un film mai prost, cu Gerard Butler, dar care are aceeaşi intrigă, ca şi cum cineva ar fi copiat scenariul.

“Pacific Rim - Cercul de foc”, regizat de Guillermo del Toro (“Labirintul lui Pan”), fără mari vedete, dar cu efecte speciale costisitoare, a consumat 180 de milioane de dolari şi a produs cam tot atât.

Publicul e consecvent în iubire

Strategia marilor companii de film este destul de simplă. Dacă primele 12 filme din box office produc 75% din încasările anuale, de ce să mai pierdem timpul cu multe filme mici? Nu e mai bine să producem blockbustere? Numai că inflaţia de filme cu buget enorm a dus la saturaţie şi piaţa nu mai absoarbe orice.

“Iron Man 3” are încasări de 1,5 miliarde dolari, dar e o poveste cunoscută, cu Robert Downey Jr, care şi-a pus amprenta pe rol. În general, eroii de la Marvel sunt foarte iubiţi de public şi orice noutate legată de ei trezeşte interes. Aşa s-a întâmplat şi cu noul Superman, din “Man of Steel: Eroul”, care a costat 225 de milioane dolari, dar a trecut de o jumătate de miliard încasări. 

Piaţa americană este stabilă, dar producătorii şi distribuitorii mizează pe publicul din America Latină, Europa, Asia. Chiar şi aşa, la ce productivitate are industria americană de film şi la ce recesiune economică traversăm, piaţa nu poate să “înghită” orice extravaganţă cinematografică.

Jean-Luc De Fanti, asociat la Hemisphere Media Capital, care a finanţat filme ca “World War Z”, “Men in Black 3” sau “The Smurfs”, citat de variety.com, spune că este imperios necesar un control al banilor. “Există o piaţă mondială pentru blockbustere, dar trebuie făcute cu bugete rezonabile. Piaţa internaţională nu poate să absoarbă orice, mai ales când filme de acest fel apar unul după altul.”

Problema e, în acest moment, că toată schema de lucru pentru următorii ani e deja făcută, aşa că vom avea aceeaşi înghesuială de filme cu bugete mari în 2014 şi 2015. După căderi enorme ca “Batlleship” şi “John Carter” din 2012 şi cele din 2013, poate că directorii de companii vor lua aminte. Există, însă, un “dacă”. Aceleaşi companii producătoare au avut încasări enorme cu alte filme, aşa că, la sfârşitul anului, balanţa lor financiară va fi pozitivă.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite