Șpaga prin „zeciuială“ face încă o victimă: primar din Neamț arestat în plină campanie electorală, sub acuzația de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei Tarcău, judeţul Neamţ, profesorul Dănuţ Manole Fârţală şi un subaltern din administraţia localităţii au ajuns după gratii, anchetatorii efectuând mai multe percheziţii în acest dosar.

Descinderi au avut loc și la sediul Primăriei Tarcău FOTO Neamț 365
Descinderi au avut loc și la sediul Primăriei Tarcău FOTO Neamț 365

Măsura privării pe o perioadă de 30 de zile a fost luată ieri seară, 23 mai 2024, după ce procurorii au cerut acest lucru în cazul primarului şi a unui funcţionar, Sebastian Maxim, care fuseseră reţinuţi cu 24 de ore în urmă, acuzaţiile aduse fiind de luare de mită în formă continuată.

Acum două zile, la primele ore ale dimineţii, la sediul administraţiei din comuna nemţeană şi locuinţele a trei persoane fizice au descins anchetatorii de la Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Neamţ, care au ridicat înscrisuri, sume de bani şi unităţi de calcul, pentru efectuarea unei percheziţii informatice. Apoi au fost formulate cererile de arestare.

„Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ. Dispune luarea (...) măsurii arestării preventive cu privire la inculpaţii: 1. F.M-D., cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (trei acte materiale). 2. M.S,, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (şase acte materiale)“, se arată în hotărârea Tribunalului Neamţ.

Astăzi, 24 mai 2024, anchetatorii au remis presei un comunicat în care se arată pentru ce au fost puşi sub acuzare cei doi arestaţi. În perioada 2022 - 2024, au pretins şi primit sume de bani (11.000 lei, respectiv 10.000 lei) de la administratorul unei societăţi, pentru a se îndeplini în mod defectuos atribuţiile de serviciu în legătură cu derularea unor contracte de prestări servicii încheiate cu primăria.

Este vorba de deja celebra „zeciuială”, adică mita de 10% din valoarea contractelor publice.

Decizia de privare de libertate nu este definitivă şi a fost deja atacată la Curtea de Apel Bacău, un verdict fiind aşteptat zilele viitoare. Dănuţ Fârţală îşi dorea un nou mandat în fruntea administraţiei şi poate candida la alegerile de pe 9 iunie, chiar dacă este arestat. În caz că iese primar, până la soluţionarea dosarului penal atribuţiile îi vor fi preluate de viceprimar.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite