Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a intrat în vizorul DNA, în urma plângerii omului de afaceri Cătălin Hideg care a reclamat că fostul șef din Serviciul Român de Informații, Florian Coldea, i-ar fi pretins 600.000 de euro ca să intervină într-un dosar în care era cercetat, toţii ochii sunt acum pe banii generalului în retragere.

Florian Coldea va trebui să explice circuitul banilor
Florian Coldea va trebui să explice circuitul banilor

Astfel, potrivit declaraţiilor sale de avere, pe vremea când conducea SRI nu avea nici maşină şi nici terenuri şi avea împrumuturi de 300.000 de lei, aşadar nu o ducea aşa de bine ca acum, când, la pensie fiind, a decis să se apuce de afaceri.

Banii au început să vină după ce şi-a deschis o firmă de consultanţă, împreună cu generalul (r) SRI Dumitru Cocoru, fost adjunct al Serviciului. Conexiunile pe care le-a avut cu diferite persoane importante au făcut ca banii să înceapă să vină spre firma lor, care se numeşte Strategic SYS SRL şi care a ajuns în câţiva ani la un profit de aproximativ 13.000.000, potrivit Newsweek.

Obiectul principal de activitate al companiei lui Florian Coldea este „Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”, dar are mai multe coduri CAEN secundare, care merg de la „Reproducerea înregistrărilor” până la „Repararea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice”.

Acum doi ani, în presa franceză a apărut o informaţie potrivit căreia Strategic SYS SRL ar fi oferit consultanță constructorului de nave olandez Damen, care concura la acea vreme cu Naval Group pentru a semna un contract de 1,2 miliarde de euro cu Ministerul Apărării din România, pentru achiziţia de corvete. Negocierile au eşuat, însă, şi niciuna dintre companii nu a încheiat contractul.

Potrivit Newsweek, în ultimii ani, în calitate de patron, generalul SRI Florian Coldea a reuşit să obţină un profit de peste 13,2 milioane de lei. Numai anul trecut, în 2023, compania, care a pornit de la doi angajaţi şi acum are patru, a avut o cifră de afaceri de 6,1 milioane lei și un profit de 5,7 milioane lei. Asta înseamnă o rată de profitabilitate de 93,5%.  

În 2022, compania avut o cifră de afaceri de 2,9 milioane lei și un profit de 2,7 milioane lei, cu o rată a profitabilității tot de 93%, în anul 2021, afaceri de 4,48 și un profit de 4,3 milioane lei. Nici în pandemie Florian Coldea nu a ieşir pe pierdere, el derulând afaceri de 639.000 lei și înregistrând la sfârşitul anului un profit de 573.000 lei.

Generalul Florian Coldea a fost adjunctul SRI până în anul 2016, când a fost trecut în rezervă, şi era obligat ca, din această poziţie, să depună anul declaraţie de avere. Astfel, potrivit celei din 2015, în anul anterir, ca şef al Serviciului Român de Informaţii el câştiga în jur de 1200 de euro pe lună, nu avea nici terenuri şi nici maşină şi locuia într-o casă de 120 mp, pe care a achiziţionat-o împreună cu soţia sa. Venituri suplimentare obţinea din închirierea unui apartament, cu 600 euro pe lună.

Ultimul salariu pe care l-a încasat de la instituţia pe care a condus-o a fost în valoare de 11.000 de lei net. Soția sa, care era angajată tot la SRI, câștiga la acea vreme 9.000 lei net.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite