FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Elysium“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua premieră a acestei săptămâni este un SF despre care s-a tot vorbit. Avem cel puţin trei motive să-l vedem - regizorul Neill Blomkamp, Jodie Foster şi Matt Damon. “Elysium” intră de azi în cinematografele din România. Filmul a avut premiera în SUA pe 9 august şi e pe locul 1 în box office, cu încasări de 30 de milioane dolari.

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, anul 2154, Terra este o planetă a sărăciei, bolilor şi mizeriei, iar bogaţii lumii s-au mutat pe Elysium, un oraş-satelit, care pluteşte în spaţiu, unde totul străluceşte de curăţenie, iar oamenii sunt sănătoşi, tineri şi fericiţi.

Ideea asta a lumilor paralele nu este nouă, am mai văzut-o în “Total Recall -Memorie programată” sau “Upside Down - Între două lumi”, şi chiar în precedentul film al lui Blomkamp, “Districtul 9”. Este o metaforă viabilă a realităţii de azi şi este creatoare de conflict.

Utopia Elysium

Elysium este condus aparent de un preşedinte indian, Patel, dar puterea este în mâinile ministrului Apărării, Delancourt - Jodie Foster. Elegantă şi amabilă, vorbind franţuzeşte, căci Elysium este multirasial şi multinaţional, Jodie este, de fapt, autoritatea dură, care trebuie să apere liniştea şi bunăstarea. Ea dă ordin ca navetele spaţiale cu imigranţi să fie distruse. Are agenţi sub acoperire pe Pământ şi ştie tot ce se întâmplă. Echilibrul de pe Elysium trebuie păstrat cu orice preţ, iar ea ştie cel mai bine cât costă.

Pe de altă parte, cei de pe Pământ vor să ajungă în raiul de pe Elysium, mai ales cei care au o problemă de sănătate şi au nevoie de tratament. Oamenii rămaşi pe Pământ muncesc în fabrici în condiţii precare şi locuiesc în nişte clădiri dărăpănate. Filmările pentru acest segment au fost făcute în Mexic şi n-a fost nevoie de efecte speciale. Spitalele au dotări minime şi bolnavii mor pe capete. Toţi visează să ajungă pe Elysium, unde fiecare casă are un aparat special care scanează bolnavul şi vindecă orice.

Max - Matt Damon este un băiat care munceşte într-o fabrică şi îşi vede de treabă, s-a cuminţit după un trecut cam turbulent. O reîntâlneşte pe iubita lui din tinereţe, interpretată de Alice Braga, care are un copil bolnav.Ghinionul vine sub forma unui accident de muncă. Max e iradiat şi mai are cinci zile de trăit. Ca să ajungă la aparatul vindecător de pe Elysium acceptă să participe la o misiune periculoasă, căci oricum n-are ce pierde. Este dotat cu aparatură specială, ca în “Matrix”, şi trebuie să preia în creierul lui datele înmagazinate în capul directorului de la fabrica de armament, ca în “Johnny Mnemonic”, tot cu Keanu Reeves.Numai că directorul respectiv era prieten cu ministrul Delancourt, care, nemulţumită de puterile limitate de către preşedintele Patel, vrea să dea o mică lovitură de stat pe Elysium.   

Seminţele distrugerii vin din ambele părţi, iar Max este în centrul conflictului, aşa că nu mai poate evita implicarea şi lupta directă.

“Districtul 9” se mută în spaţiu

Prima jumătate a filmului este destul de descriptivă. Vedem cum e viaţa pe Pământ şi pe Elysium, cunoaştem personajele şi motivaţiile fiecărei tabere. Regizorul Neill Blomkamp a scris scenariul şi a avut un buget de 100 de milioane de dolari de la TriStar Pictures ca să facă filmul. A avut mână liberă, pentru că a şocat cu precedentul lui film, “Districtul 9”. Neill este un tânăr regizor, născut în Africa de Sud, cu şcoală de film în Canada şi specialist în efecte speciale. După câteva scurt-metraje, Neill a convins conducerea de la TriStar Pictures să finanţeze, cu 30 de milioane, proiectul lui de debut, “District 9”. Acţiunea se petrecea în Africa de Sud, unde fuseseră aduse nişte creaturi extraterestre şi înghesuite într-un ghetou. Conflictul începe când agentul Wikus ajunge printre extratereştrii şi descoperă efectele unui virus asupra oamenilor. Filmul a şocat prin idee, dar şi prin modalitatea de filmare, ca pentru un reportaj de televiziune, ceea ce i-a crescut autenticitatea. Acelaşi stil este şi în “Elysium”.

“Districtul 9” a avut încasări de peste 115 milioane dolari, iar filmul a fost nominalizat la 4 premii Oscar, pentru scenariu, cel mai bun film, montaj şi efecte speciale. Neill Blomkamp a devenit rapid “omul zilei”. O foarte bună impresie a creat şi actorul din rolul principal, Sharlto Copley, care a fost apoi distribuit în rolul excentricului Murdock din “A-Team”, iar în “Elysium” este agentul Kruger, sub comanda lui Jodie Foster. El trebuie să-l împiedice pe Max să-şi termine misiunea. Kruger e foarte convingător ca agent special, numai că vorbeşte premeditat cu un puternic accent de Africa de Sud, ceea ce are un neaşteptat efect comic.

Jodie Foster este foarte bună în rolul de persoană autoritară. La începutul filmului vorbeşte puţin franţuzeşte, ca să ne aducă aminte de doctoratul ei în literatură franceză. În rest, impecabila şi implacabilă.

Matt Damon este Max, un băiat bun, forţat de împrejurări să intre în luptă, şi nimeni nu-i poate contesta calităţile de luptător. Rolul îi pune în valoare aptitudinile fizice, dar şi implicarea emoţională. Este un erou cu un scop foarte clar. Frey, iubita lui, e interpretată de Alice Braga, iar Diego Luna este Julio, prietenul lui Max.

Blomkamp a adus mare parte din echipa cu care a lucrat la “Districtul 9”. Imaginea filmului e semnată de Trent Opaloch, care acum a terminat filmările la “Captain America: The Winter Soldier”.

Montajul are doi autori - Julian Clarke, care a lucrat la “Districtul 9”, şi Lee Smith, un vechi colaborator al lui Christopher Nolan, cu care a lucrat la filmele din seria Dark Night şi la “Inception - Începutul”.

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite