Filmele cu şanse la Oscar, contestate de oamenii de ştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul „12 Years a Slave“ FOTO: The Hollywood Reporter
Imagine din filmul „12 Years a Slave“ FOTO: The Hollywood Reporter

La Hollywood a început sezonul premiilor, iar acest lucru devine clar în momentul în care în presa de specialitate apar articole care contestă adevărul istoric din spatele peliculelor. Ca şi anul trecut, filmele cu cele mai mari şanse la premiul Oscar stârnesc cele mai aprige controverse. Astfel, „The Hollywood Reporter“ a publicat o listă cu cinci filme, pretendente la Oscarul pentru cea mai bună imagine, care au devenit ţinta criticilor.

Locul fruntaş, în lista pentru Oscarul pentru cea mai bună imagine, este ocupat de drama „12 Years a Slave“, regizat de Steve McQueen. Nimeni nu pune la îndoială faptele – în America secolului XIX, Solomon Northup, un negru liber din nord, este răpit şi vândut în sud – care au fost relatate şi în biografia lui Northup şi susţinute de isotorici. 

„12 Years a Slave“, blamat de un savant

Un articol apărut în „The New York Times“ a evidenţiat faptul că într-un eseu publicat în 1985, un savant numit James Olney chestionează „adevărul literal“ al incidentelor în care Northup a fost implicat şi sugerează că David Wilson, „secretarul“ alb, căruia Northup i-a încredinţat povestea vieţii lui, şi-a luat libertatea de „a curăţa“ relatarea pentru a o face mai atrăgătoare, dar şi pentru a stârni opinia publică împotriva sclaviei.

Reacţiile nu au întârziat să apară, astfel Henry Louis Gates, unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi experţi în istoria negrilor, care a lucrat ca şi consultant în producţia filmului a răpuns afirmaţiilor savantului: „Cunosc firul narativ al poveştii lui Northup ca pe propria mea palmă, iar regizorii şi scenariştii au respectat întocmai povestea lui“, a declarat el. „Nu există nicio îndoială cu privire la acurateţea istorică. Ei au făcut o treabă minunată“, a mai spus acesta.

„Captain Phillips“, „o mare minciună“ 

Nici thrillerul de acţiune „Captain Phillips“, cu Tom Hanks, nu a fost ocolit de ochii vigilenţi ai criticilor, „The New York Post“ lansând un articol cu titlul „Membrii echipajului: «Captain Phillips este o mare minciun㻓. În acel material, jurnaliştii au citat mai multe persoane care au lucrat pentru adevăratul căpitan Richard Phillips, în momentul în care vasul a fost deturnat de piraţii somalezi, şi care au ridiculizat felul în care a fost portretizat căpitanul în peliculă. 

Conform spuselor acestora, căpitanul Phillips îşi câştigase reputaţia de om neglijent şi a ignorat advertismentele despre piraterie care ar fi putut preveni incidentul, cei chestionaţi afirmând că faptele au fost prezentate în aşa fel încât căpitanul să fie privit ca un erou. 

Jurnaliştii de la „The Post“ au precizat şi că membrii echipajului, care au ales să ofere informaţii producătorilor filmului, „au fost plătiţi de către Sony cu 5.000 de dolari pentru a-şi povesti viaţa şi au fost obligaţi să semneze acorduri de confidenţialitate, ceea ce înseamnă că nu pot vorbi în public despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat pe navă“.

Mulţi au respins povestea publicaţiei mai ales pentru că nu a fost dezvăluită identitatea membrilor echipajului, bănuindu-se că cei care au făcut declaraţii fac parte din grupul de nouă persoane care dau în judecată compania de marfă pentru că nu i-a protejat. În plus, regizorul Paul Greengrass a mărturisit că „a cercetat trecutul navei Maersk Alabama în cele mai mici detalii timp de mai multe luni“ şi s-a declarat „100% satisfăcut de acurateţea imaginilor prezentate în film“. 

„Gravity“, aclamat de critici, contestat de oamenii de ştiinţă

Criticii au aclamat thrillerul SF „Gravity“ pentru modul convingător în care au prezentat spaţiul, dar unii oameni de ştiinţă nu au fost atât de indulgenţi. Astrofizicianul Neil deGrasse Tyson a remarcat într-o postare pe Twitter, printre altele, că o persoană, în condiţii de gravitaţie 0, nu se poate pierde în spaţiu „doar pentru că un cablu este deconectat“. 

La câteva zile însă, Tyson a scris o postare lungă pe Facebook în care se declara „uimit“ de atenţia acordată de mass-media postării de pe Twitter, precizând că, de fapt, filmul a fost pe placul lui. „Pentru un film câştigarea dreptului de a fi criticat la un nivel ştiinţific este într-adevăr un mare compliment“, a mai scris acesta. Tyson şi-a mărturisit şi regretul că „prima postare nu a fost despre cele 100 de lucruri în privinţa cărora filmul a avut dreptate“. „Gravity“ îi are ca personaje principale pe actorii Sandra Bullock şi George Clooney.

„The Butler“, „inspirat din evenimente reale“

Drama istorică „The Butler“ se centrează pe viaţa lui Cecil Gaines, un negru care a lucrat la Casa Albă pentru fiecare preşedinte, de la Eisenhower la Reagan. 

Criticii au remarcat o serie de abateri de la realitate: personajul real avea un fiu, nu doi; fiul lui nu a fost nici ucis în Vietnam, nici nu a fost un membru radical al partidului Pantera Neagră şi, de fapt, s-a pensionat. În plus, criticii spun că nu există nicio înegistrare care să confirme faptul că personajul principal l-a întâlnit pe Preşedintele Obama, deşi în film participă la prima învestire a preşedintelui Americii. 

În ciuda criticilor atrase, filmul se anunţă ca fiind unul „inspirat din evenimente reale“, nu unul „fidel în reconstruirea faptelor“, aşa că cei implicaţi în producerea peliculei sunt de părere că libertatea pe care şi-au permis-o nu ar trebui privită ca o problemă.

„Saving Mr. Banks“, fapte ocolite

Despre drama biografică „Saving Mr. Banks“ criticii de teatru spun că prezentarea celebrei Mary Popins într-o versiune Walt Disney, „igienizată şi văruită“, este singurul lucru cu care studioul, care a finanţat şi produs filmul, s-ar asocia. De fapt, criticii sunt de părere că Disney a fost şi o figură controversată: s-a contrat cu sindicatele, iar opiniile sale faţă de minorităţile rasiale şi religioase nu au fost întotdeauna admirabile – fapte care nu sunt discutate în film.

Filmul a fost aprobat din toată inima de către compozitorul Richard Sherman, unul dintre cei doi compozitori care au avut contract cu Disney. Este greu de imaginat că el s-ar fi amestecat într-un film care ar denatura esenţa studiourilor Disney. 

În ciuda părerilor împărţite care se fac auzite atunci când vine vorba de filmele cu şanse la Oscar, abia pe data de 2 martie, 2014, când este programată cea de-a 86-a ediţie a Premiilor Oscar, se vor afla câştigătorii.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite