VIDEO La mulţi ani, Catherine Deneuve. „Regina de gheaţă“ a filmului francez împlineşte 70 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa franceză Catherine Deneuve, care şi-a câştigat titulatura de mare stea a cinematografului francez datorită celor şapte decenii de carieră, împlineşte astăzi 70 de ani.

Una dintre cele mai apreciate actriţe din industria filmului francez, Catherine Deneuve a devenit cunoscută cu rolul din „Umbrelele din Cherbourg“ (1964), de Jacques Demy. 

De-a lungul carierei a jucat în filme realizate de cei mai importanţi regizori ai secolului al XX-lea, de la Roman Polanski şi Luis Bunuel la André Téchiné şi Lars von Trier.

Actriţă din întâmplare

În ciuda faptului că s-a născut într-o familie de actori, Deneuve a ajuns să joace în filme aproape din întâmplare. Fiica actorului de teatru şi film Maurice Dorleac, Deneuve s-a născut la Paris pe 22 octombrie 1943, iar la început a fost doar sora mai mică a lui Françoise Dorléac, extrem de înzestrată pentru actorie, dar care va sfârşi tragic într-un accident de maşină.

Preluând numele matern, Deneuve, Catherine reuşeşte să obţină câteva roluri mici în timpul vacanţelor şcolare, debutând în film la vârsta de 13 ani, cu un rol din 1956 în „Les colegiennes“.

Câţiva ani mai târziu, îşi vopseşte părul blond şi ajunge pe primele pagini ale revistelor mondene, devenind „logodnica numărul 3“ a regizorului Roger Vadim – după Brigitte Bardot şi Annette Stroyberg -, cu care are un fiu, Christian, pe care îl creşte singură.

Cu excepţia fotografului englez David Bailey, cu care a fost măritată pentru scurt timp, ea nu se va căsători cu niciunul dintre partenerii ei, dintre care cel mai celebru rămâne Marcello Mastroianni, cu care are o fiică, actriţa şi cântăreaţa Chiara Mastroianni.

Stea a cinematografiei, la 20 de ani

Întâlnirea cu Jacques Demy, care o distribuie în musical-ul de succes „Umbrelele din Cherbourg“, s-a dovedit a fi una providenţială, rolul propulsând-o rapid, la numai 20 de ani, la rangul de stea a cinematografiei. Are o izbucnire cu două roluri în filmul lui Roman Polanski, „Repulsion“ în 1965 şi în filmul lui Bunuel din 1967, „Belle de Jour“, urmând ca în acelaşi an să-şi dovedească talentul în filmul lui Demy, „Umbrellas“, urmat de „Les Demoiselles de Rochefort“, în care joacă alături de sora ei, Françoise Dorleac.

Frumuseţea ei rece, care o evocă pe cea a Gretei Garbo şi aminteşte de eroinele lui Alfred Hitchcock, a ajutat-o să fie distribuită în importante filme de autor. Catherine Deneuve a refuzat categoric să joace în piese de teatru, dar a lucrat alături de cei mai mari regizori ai anilor ’60, precum François Truffaut, Luis Bunuel, Roman Polanski, dar şi cu tineri cineaşti francezi, de la Arnaud Desplechin, François Ozon până la Emmanuelle Bercot, în cel mai recent lungmetraj al său, „Elle s'en va“ (2013), astfel reuşind să evolueze în 120 de pelicule.

Din palmaresul actriţei fac parte filme emblematice pentru cinematografia secolului al XX-lea, cum ar fi „Sirena de pe Mississipi“ şi „Ultimul metrou“, de François Truffaut, „Anotimpul meu preferat“ şi „Les voleurs“ de André Téchiné, „Dansând cu noaptea“ de Lars von Trier şi „8 femei“ de François Ozon.

Ocazionalele incursiuni în cinema-ul hollywoodian includ legendarul ei rol de vampiriţă bisexuală care joacă o scenă de sex cu Susan Sarandon în filmul „Foamea“, de Tony Scott, dar şi un rol de invitat special în serialul de televiziune „Prietenie pe muchie de cuţit“

Catherine, „mereu gata să-şi asume riscuri“

Catherine Deneuve a fost recompensată de Academia Franceză de Cinema cu premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din filmul „Ultimul metrou“, în 1980, iar doi ani mai târziu, la acelaşi festival şi aceeaşi categorie a câştigat cu „Place Vendome“. Anul 1992 i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriţă din drama istorică „Indochine“, de Regis Wargnier.

În anul 2000, Deneuve a fost propagată în centrul atenţiei odată cu distribuirea alături de islandeza Björk in filmul lui Lars von Trier, musical-ul „Dancer in the Dark“. Polarizând criticii şi audienţa deopotrivă, musical-ul a câştigat premiul Palme d’Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.

Dincolo de „glamourul“ burghez, actriţa franceză „nu este deloc femeia glacială pe care a descris-o toată lumea. Catherine se aruncă înainte, este mereu gata să îşi asume riscuri“, declara regizoarea Nadine Trintignant, care a lucrat cu Catherine Deneuve în „Nu se întâmplă decât altora“.

   

„Regina de gheaţă“ cu un palmares impresionant

Deneuve, adesea descrisă drept „regina de gheaţă“ a cinematografiei franceze, a apărut în peste 100 de pelicule şi a abordat deseori problema îmbătrânirii în interviurile acordate. „Nu vreau să cresc mai mult decât am făcut-o deja, dar nici nu vreau să mă împotrivesc realităţii“, spunea Deneuve într-un interviu din anii ’90. Recent, la Festivalul de Film de la Berlin, actriţa a precizat că îmbătrânirea „nu este deloc uşoară pentru o femeie, cu atât mai puţin pentru o actriţă, dar bătrâneţea nu trebuie să devină o obsesie“.

Simbolizând eleganţa franceză, Catherine Deneuve este una dintre puţinele actriţe din Franţa care au fost incluse în Hall of Fame, la Hollywood, rămânând una dintre cele mai căutate actriţe de origine franceză. Celebra Catherine Deneuve va putea fi văzută în curând pe marile ecrane în alte două filme regizate de cineaşti de marcă – „L'homme que l'on aimait trop“, de André Téchiné, şi „Trois coeurs“, de Benoît Jacquot.

În plus, pe 7 decembrie, la Berlin, Catherine Deneuve va fi recompensată cu un premiu pentru întreaga carieră la gala organizată de Academia de Film Europeană.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite