Cinematograful viitorului va fi pe internet. Încasările din mediul online se vor ridica la 17 miliarde de dolari în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă în luna mai 2014 au fost lansate trei pelicule de succes, printre care „Maleficent“, cu Angelina Jolie (foto) box-office-ul e în scădere, iar până în 2017 va fi depăşit de sectorul „electronic home video“
Chiar dacă în luna mai 2014 au fost lansate trei pelicule de succes, printre care „Maleficent“, cu Angelina Jolie (foto) box-office-ul e în scădere, iar până în 2017 va fi depăşit de sectorul „electronic home video“

Cinematograful, una dintre distracţiile preferate ale oamenilor din întreaga lume,  începe să intre în zodia declinului, pe măsură ce filmele descărcate de pe internet, precum şi cele difuzate de serviciile de streaming câştigă tot mai mult teren. Potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), până în 2017, sumele generate de aceste două metode vor depăşi încasările de la box-office-ul mondial.

O ieşire la cinema cu familia sau prietenii, o pungă cu floricele sau chiar un sărut „camuflat“ de întunericul din sală par să nu mai fie argumente solide pentru cinefili, care încep să prefere confortul propriilor case.

Potrivit studiului realizat de PricewaterhouseCoopers, cinematografia, dar şi piaţa mondială de filme comercializate pe DVD şi Blu-ray cunosc o scădere, iar locul lor va fi luat de tot mai popularele servicii de streaming la cerere, precum Netflix, care vor genera încasări ce vor depăşi box office-ul mondial în anii următori, potrivit Mediafax. Astfel, veniturile generate de sectorul „electronic home video“ (filme descărcate pe internet şi difuzate în streaming) le vor depăşi pe cele generate de filmele comercializate pe suporturi fizice în 2016, iar piaţa de film pe suporturi fizice va scădea de la 12,2 miliarde de dolari cât este în prezent la 8,7 miliarde de dolari în 2018.

Specialiştii de la PwC estimează că, în 2017, sectorul „electronic home video“ va depăşi sectorul cinematografiei tradiţionale în calitate de cel mai mare contributor la veniturile cinematografice totale din Statele Unite, urmând să ajungă la 17 miliarde de dolari în anul următor - dublu faţă de cele 8,5 miliarde de dolari generate în prezent.

Filme şi seriale proprii

În plus, potrivit unei analize realizate de „Hollywood Reporter“, încasările din mai 2014, de la box-office-ul nord american, au scăzut cu 11,7 % faţă de mai 2013, în condiţiile în care luan trecută au avut premiera trei block-bustere: „Uimitorul Om-Păianjen“, „Godzilla“ şi „Maleficent“. În plus, încasările totale de 1,0008 miliarde de dolari (mai 2014) sunt cele mai scăzute din 2010.

O altă coordonată a succesului sistemului de streaming din sectorul „media digital“ este faptul că e ieftin şi uşor de implementat, reprezintând o modalitate majoră de reducere a cheltuielilor.

Platformele de streaming Netflix, Amazon Instant Video şi Hulu îşi direcţionează succesul comercial spre proiecte de producţie foarte ambiţioase: toate au trecut foarte repede de la simpla difuzare de seriale TV la statutul de creatori de conţinuturi originale, precum „House of Cards“ şi „Arrested Development“. În plus, documentarul „The Square“, despre revolta din Egipt, din 2011, a fost nominalizat la Oscar 2014 la categoria Cel mai bun documentar. Platforma Netlix s-a extins din SUA şi America de Nord în Mexic, Caraibe şi Europa, iar potrivit unor informaţii apărute în presă ar putea intra în curând şi pe piaţa din România.

Veniturile obţinute de Netflix (care avea 40 de milioane de abonaţi în septembrie 2013) au crescut cu 24% în primul trimestru al anului 2014. Descărcările (downloadurile) de filme continuă şi ele să crească (deşi într-un ritm mult mai scăzut decât cele difuzate în streaming) şi au depăşit pentru prima dată pragul încasărilor de un miliard de dolari în 2013. Acest fenomen este parţial stimulat de faptul că fişierele high-quality ce pot fi descărcate online devin disponibile înainte de lansarea filmelor pe suporturi fizice sau de difuzarea acestor producţii în streaming.

PwC a anunţat, de asemenea, că eBook-ul va depăşi cărţile tipărite şi va deveni cel mai popular format de lectură în Marea Britanie până în 2018, iar veniturile generate de cărţile în format eBook se vor tripla şi vor ajunge la aproape 1 miliard de lire sterline (1,23 miliarde de euro) în următorii patru ani.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite