Grupul Vouă a împlinit 35 de ani: istoria trupei care care a făcut umor inspirându-se „din viaţă“ şi „umblând prin piaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expresia îi aparţine lui Radu Gabriel. „Mustăciosul de la Vouă“ a scris sute de momente comice ale grupului, după 1995. Însă, trupa are o poveste mult mai veche, care începe în 1982. Mai jos, istoria a unei trupe care a făcut umor inspirându-se „din viaţă“ şi „umblând prin piaţă“.

Cum a început istoria grupului 

Grupul Vouă a împlinit 35 de ani de la primul spectacol de muzică, umor şi poezie, care a avut loc în 1982, în sala de lectură a căminului de fete al Facultăţii de Drept din Bucureşti. Istoria companiei numără până în decembrie 1989 peste 100 de spectacole cu casa închisă, dar şi primele momente de umor difuzate de Televiziunea Română Liberă.

În februarie 1982, Adrian Fetecău, pe atunci student în anul V al Facultăţii TCM a Institutului Politehnic Bucureşti, după ce a părăsit Cenaclul Lumină Lină, a înfiinţat Cenaclul Vouă. El a cooptat în formula iniţială a trupei 13 băieţi. Grupul era condus de Adrian Fetecău, secondat de Gelu Ocnaru şi Şerban Drăguşanu.

Tinerii artişti au susţinut un spectacol, în 1985, la Slănic Moldova şi au fost apreciaţi de actorul Constantin Codrescu în „Galele Amfiteatru“. După ce componenţa trupei a suferit modificări într-o jumătate de an, Vouă a devenit o constantă a mişcării culturale studenţeşti şi a avut, până la Revoluţie, 125 de spectacole cu casa închisă în Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila, unde director era tot Constantin Codrescu.

În 1985, Cenaclul Vouă avea să devină Grupul Vouă. 

Călin Hentea, în „Enciclopedia propagandei româneşti“, apărută în 2012, spunea despre Vouă că „au excelat, astfel, prin cântecele, gesturile şi mai ales textele lor «satiric-subversive», adesea excesiv de acide şi de transparente; nu o dată, studenţii dădeau nişte texte spre aprobare la partid şi ieşeau pe scenă cu altele, riscând diverse sancţiuni“.

Membrii grupului spun că cenaclul de muzică folk şi poezie nu a avut sprijinul niciunei instituţii a statului comunist şi a reprezentat o alternativă, o frondă autentică la atotputernica maşină de propagandă comunist-ceauşistă a Cenaclului Flacăra susţinut de CC al UTC.

Adrian Fetecău, liderul grupului, îşi aminteşte: „Spre uimirea generală, Vouă, care nu prea crease până atunci «probleme», în faţa unei asistenţe record în sala Casei de cultură a studenţilor «Grigore Preoteasa» din Capitală şi-a început într-un mod total surprinzător evoluţia. Am intrat cu prietenii mei pe scenă în acordurile formaţiei Phoenix, interzisă în acea perioadă, şi m-am dus la microfon anunţând că motto-ul spectacolului este: «Fiecare gură de om va fi prevăzută cu un post de grănicer». După care am început cu toţi să cântăm că «e prea lung drumul înspre comunism». (...) «Umorul cu şopârle» era caracteristic multor trupe studenţeşti. Dar nu cred că vreo altă trupă din acei ani atât de apăsători a avut «tupeul» de a ridiculiza pe faţă realităţile «înfloritoare»» la care erau supuşi românii, aşa cum a făcut-o grupul «Vou㻓. 

image

FOTO Arhivă 

Spectacol cu 10.000 de oameni în Regie 

În mai 1989, casetele audio înregistrate clandestin ajunseseră să se vândă pe piaţa neagră. Vouă a susţinut un spectacol în aer liber, între căminele Complexului Studenţesc Regie din Capitală, cu 10 000 de spectatori, cifră care reflectă popularitatea trupei în acel moment.  

image

FOTO Arhivă 

Primele momente de umor difuzate de Televiziunea Liberă pe 27 şi 28 decembrie 1989 au fost cu băieţii din Vouă, înregistrările fiind din două spectacole realizate în '88 şi '89 de echipe TVR, coordonate de Eugen Dumitru.

Grupul a realizat în 1990 un turneu mamut în aproape toate oraşele ţării, coordonat de fostul impresar al legendarei formaţii rock Phoenix.

În anii '90, Vouă, care a suferit numeroase schimbări în componenţă, s-a axat pe show-uri în televiziune, aşa cum au făcut şi celelalte grupuri de umor care au „explodat“ după 1989.

Formula Vouă a anilor '90 este cunoscută pentru pastilele zilnice de la Antena 1, iar cea a anilor 2000 pentru sitcom-ul „Baronii“ de la Naţional TV.

După 2010, Vouă a devenit „companie teatrală“, a început să îmbine apariţiile televizate cu spectacole din ce în ce mai dese, revenind la „uneltele tradiţionale“ şi la „mediul tradiţional“, cel studenţesc. În „companie“ au revenit doi vechi colaboratori din anii'80, Ovidiu Mihăilescu şi Dan Caramihai, care asigură părţile muzicale ale spectacolelor. 

image

FOTO Arhivă 

Vouă a susţinut în ultimii ani numeroase spectacole în toată ţara, la festivaluri de teatru şi umor, la zile ale unor oraşe, dar şi în centre studenţeşti cum au fost anul trecut Timişoara, Craiova, Suceava, Iaşi, Sibiu şi Bucureşti.

Grupul Vouă va continua întâlnirile artistice cu studenţii, încercând să reînvie mişcarea culturală de altădată care, în vremea când trupa s-a înfiinţat, era în vogă. 

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite