FOTO Mărirea şi decăderea Studio 54, celebrul club american numit „Sodoma şi Gomora distracţiei moderne“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liza Minnelli, Liz Taylor şi fosta primă doamnă a SUA, Betty Ford, la Studio 54 FOTO Getty Images
Liza Minnelli, Liz Taylor şi fosta primă doamnă a SUA, Betty Ford, la Studio 54 FOTO Getty Images

Celebrul club de noapte Studio 54 din New York, locul care în anii ’70 şi ’80 aduna vedete precum Michael Jackson, Liz Taylor şi Micj Jagger, a fost „epicentrul culturii drogurilor din metropola americană“, scrie unul dintre foştii proprietari, într-o carte lansată recent. Acesta dezvăluie că angajase un om care nu făcea altceva decât „liniuţe“ de cocaină pentru numeroasele staruri prezente în club seară de seară.

Nu există club mai cunoscut pentru petrecerile excentrice şi atmosfera incendiară decât Studio 54. Aici era locul în care oamenii obişnuiţi puteau petrece alături de cele mai mari staruri ale lumii. Evident, norocoşii care intrau în club după ce stăteau ore întregi la coadă. Mick Jagger şi soţia sa, Bianca, erau unii dintre obişnuiţii casei, la fel şi Andy Warhol, Michael Jackson şi Elton John. Însă numărul celebrităţilor care s-au distrat aici este imens: Madonna, Drew Barrymore, Salvador Dali, Brooke Shields, Diana Ross, Elizabeth Taylor, Calvin Klein, Tina Turner, Truman Capote, Cher, John Travolta, Jackie Kennedy Onassis.

În timp ce Ian Schrager, unul dintre co-fondatorii clubului de noapte, plănuieşte să lanseze anul viitor un volum în care să vorbească despre „partea întunecată“ a lucrurilor, Mark Fleischman, patron al clubului în anii ’80, a lansat deja o carte despre care spune că este „adevărata poveste a Studio 54“.

Petreceri strălucitoare, multe staruri, apariţii excentrice (Bianca Jagger a venit în club călare pe un cal), oameni frumoşi, animatoare şi animatori goi, homosexuali, travestiţi, decoruri de teatru, şampanie, muzică, lumini, confeti. Cam asta era atmosfera la Studio 54 în fiecare seară. Iar în perioada nebună disco, a anilor ’70-’80, drogurile erau o prezenţă obligatorie în acest peisaj. Poate de aceea puritanii au numit locul „Sodoma şi Gomora distracţiei moderne“.

studio 54 foto getty images

Animatoarele din club, dar şi petrecăreţii, erau lipsiţi de orice inhibiţii FOTO Getty Images

Mark Fleischman spune în cartea sa că „Studio 54 era epicentrul culturii drogurilor din New York“. Iar faptul că localul erau frecventat de unii dintre capii celor mai puternice familii mafiote este un argument în plus.

Numai Mafia mai face atât de mulţi bani ca Studio 54. Steve Rubell, co-fondator

Fleischman povesteşte că, atunci când a preluat clubul de la foştii patroni – Ian Schrager şi Steve Rubell, condamnaţi la închisoare pentru evaziune fiscală – s-a „dedicat starurilor pe care le distra cu şampanie şi cocaină“.

VIP-urile se adunau în biroul lui Fleischman, unde era atâta „pudră albă“ încât acesta a angajat un om care făcea „liniuţele perfecte de cocaină“ (pentru a fi prizate – n.r.). „Se adunau atâţia oameni la masa aceea lungă, încât era nevoie de 30-40 de liniuţe de cocaină. Iar asta îşi ia o grămadă de timp“, povesteşte fostul patron în cartea sa, dezvăluind că, unul dintre clienţii fideli ai clubului, Michael Jackson, dansa în cabina DJ-ului, pentru că nu suporta să se amestece cu mulţimea.

michael jackson şi woody allen la studio 54 foto getty images

Regizorul Woody Allen şi Michael Jackson, printre obişnuiţii locului FOTO Getty Images

Libertatea era cuvântul de ordine la Studio 54, căci lucrurile se întâmplau într-o decadă în care mişcarea feministă şi cea pentru drepturile minorităţilor aveau voci puternice. Localul primea cu braţele deschise gay-ii, într-o perioadă în care SIDA nu avea încă un nume.

Odată intrat în Studio 54, nu mai conta cine erai şi ce făceai. Poate tocmai de aceea oamenii obişnuiţi făceau orice să se distreze măcar o noapte în club. La un moment dat, celor naivi li se vindeau hărţi care le promiteau accesul în club prin nişte tunele secrete ce ar fi asigurat legătura între metrou şi Studio 54. Evident, nu toate drumurile ducea la Studio 54.

studio 54 andy warhol foto getty images

Artistul Andy Warhol (dreapta), alături de alţi invitaţi FOTO Getty Images

La fel ca şampania, banii „au curs“ în clubul new-yorkez, mai ales în perioada 1977-1981, când localul a fost condus de – Ian Schrager şi Steve Rubell. Numai în primul an clubul a câştigat şapte milioane de dolari, iar Rubell spunea atunci că „numai Mafia mai face atât de mulţi bani“. Această afirmaţie l-a adus în atenţia Fiscului american şi a FBI, care, în urma unui raid, a confiscat din club cantităţi mari de droguri, dar şi saci de plastic plini cu bani, ascunşi în tavanul clădirii. Apoi, Rubell şi Schrager au fost arestaţi pentru o evaziune fiscală de 2,5 milioane de dolari şi condamnaţi la închisoare.

Clubul a fost preluat de Mark Fleischman, care l-a condus timp de cinci ani. La finalul acestei perioade, după cum singur mărturiseşte, a „clacat şi s-a internat într-o clinică de reabilitare“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite