Chuck Norris împlineşte câţi ani vrea el, nu 74

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă vine să credeţi sau nu, dar Chuck Norris împlineşte astăzi vârsta de 74 de ani. Exact. Şaptezeci şi patru. Erou al filmelor de acţiune din anii 1980, Norris a intrat rapid în cultura românească, fiind recunoscut pentru calitatea superioară a tehnicilor de luptă pe care le deţine.

Pe numele real Carlos Ray, Norris s-a înrolat în armata americană imediat după ce a terminat liceul, ca mai apoi să fie trimis în misiuni prin diferite părţi ale lumii. Aşa a ajuns în Coreea de Sud, unde a descoperit artele marţiale Tang Soo Do. La întoarcerea acasă, el a lucrat pentru Northrop Aviation, dar şi în calitate de instructor de karate, ca mai apoi să-şi înfiinteze propria şcoală dedicată artelor marţiale, Chun Kuk Do.

Devenind din ce în ce mai pasionat de tainele luptelor, Chuck Norris a devenit, în 1968, campion mondial la karate, la categoria mijlocie, titlu pe care avea să-l păstreze până la retragerea sa din anul 1974. Pentru ascensiunea sa fulminantă, revista americană „Black Belt“ l-a numit „luptătorul anului“, în 1969. De asemenea, Norris cunoaşte tainele tuturor tipurilor de luptă, de la Tang Soo Do la Taw Kwan Do, iar până să împlinească 34 de ani înfiinţase 32 de şcoli de karate. În 1996, a devenitul primul occidental care să primească centura neagră cu opt dani în Tae Kwan Do.

Hollywood-ul a speculat potenţialul maestrului în arte marţiale şi i-a oferit şansa să joace alături de Bruce Lee în filmul „The Way of the Dragon“, în 1972, un film clasic de kung-fu care a fost bine primit de public. Succesul primului său film i-a garantat prezenţa în alte cinci pelicule care abordau tema artelor marţiale: „The Student Teachers“, „Slaughter in San Francisco“, „Breaker! Breaker!“, „Good Guys Wear Black“ şi „A Force of One“.

Chuck Norris, oponent al avortului şi homosexualilor

La începutul anilor 1980, Chuck Norris şi-a demonstrat calităţile într-un alt film cu succes la box-office, „Missing in Action“, o dramă despre un veteran al războiului din Vietnam care încearcă să elibereze un grup de prizonieri americani. Pe lângă lungmetraje, industria americană de film i-a creat propria serie animată, „Chuck Norris: Karate Kommandos“, în 1986, ca mai apoi să treacă şi în roluri dedicate micilor ecrane, el devenind personajul principal în serialul televizat „Walker, poliţist texan“ care a rulat între 1993 şi 2001.

Chuck Norris este un creştin devotat şi un conservator declarat, sprijinind de mai multe ori candidaţii republicani în cursa pentru fotoliul de la Casa Albă. De altfel, în 2008, el i-a garantat sprijinul lui Mike Huckabee. Norris este cunoscut pentru opiniile conservatoare, opunându-se avortului şi homosexualilor. În acest sens, în 2012 maestrul artelor marţiale s-a opus lui Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii, atunci când acesta a iniţiat o companie de promovare a drepturilor homosexualilor. În prealabil, în 2008, Chuck Norris i-a trimis o scrisoare lui Obama în care îi cerea acestuia să respecte constituţia, să protejeze dreptul la viaţă şi „să nu facă greşelile predecesorilor săi“. Mai mult, el este un aprig susţinător al dreptului americanilor de a deţine arme de foc. A fost căsătorit de două ori şi are cinci copii.

În luna martie a anului 2009, Norris a afirmat că va candida la preşedinţia statului liber Texas dacă „lucrurile se vor deteriora“, el afirmând că acest stat nu a făcut niciodată oficial parte din componenţa Statelor Unite ale Americii (SUA). Totodată, la acel moment, el a îndemnat grupările de dreapta din SUA să se unească pentru „a salva naţiunea“.

Idolul „videofililor“

Ca urmare a imaginii pline de duritate pe care o afişează, Chuck Norris a devenit personajul principal al unui fenomen prin care îi sunt atribuite însuşiri neverosimile, fenomenul fiind repede asimilat în cultura românească, mai ales după ce în perioada comunistă expertul era idolul „videofililor“, oameni care făceau nopţi albe în jurul unui televizor care reda casete VHS dublate de inconfundabila voce a Irinei Margareta Nistor. „A tradus ilicit mii de filme străine, distribuite pe casete video, transformând staruri de categoria a doua în adevăraţi eroi“, scrie publicaţia „New York Times“ care a realizat un documentar cu titlul „Chuck Norris vs. Comunism“ în care este arătat efortul celei numite „vocea libertăţii“ de a aduce în atenţia românilor, supuşi unei propagande intense, personaje precum maestrul în karate.

Chuck Norris în cultura românească

Imaginea eroului indestructibil şi care nu îmbătrâneşte niciodată, mişcările sale fiind la fel de elastice ca la început, a prins rapid în ţesătura culturii româneşti, glumele şi aluziile la puterile lui Chuck Norris fiind din ce în ce mai multe. Chuck Norris este acelaşi Chuck Norris de peste patru decenii, urmele timpului fiind vizibile cu greutate în cazul lui.

„În loc de picături de ochi, Chuck Norris foloseşte sos picant“

„Nu există lesbiene, doar femei care nu l-au cunoscut încă pe Chuck Norris“

„Chuck Norris doarme cu perna sub pistol“

„A fi sau a nu fi? Răspunsul este Chuck Norris“

„Chuck Norris a lovit odată un cal în barbă. Descendenţii acelui cal se numesc acum girafe“

„Chuck Norris donează regulat sânge la Crucea Roşie, dar niciodată pe al lui“

„Chuck Norris era pe moarte. Iar moartea i-a zis să se dea jos“

„Chuck Norris nu poartă ceas. El decide cât e ceasul“

„Chuck Norris nu va face niciodată infarct. Inima nu e atât de tâmpită să-l atace“

„Tu trăieşti pentru că Chuck Norris te-a lăsat în viaţă“

„Chuck Norris strănută cu ochii deschişi“

„Chuck Norris a înecat un peşte sub apă“

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite