Universitatea Bioterra va fi monitorizată timp de doi ani de Ministerul Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea particulară ”Bioterra” a fost implicată într-un nou scandal de mită în toamna anului trecut
Universitatea particulară ”Bioterra” a fost implicată într-un nou scandal de mită în toamna anului trecut

După ”Spiru Haret”, şi Universitatea "Bioterra" din Bucuresti, implicată în dosarul de mită în care mai mulţi profesori au fost acuzaţi că au luat bani de la studenţi pentru a-i promova, va fi obligată de acum să prezinte anual către Ministerul Educaţiei un raport cu situaţia detaliată a studenţilor, potrivit unui ordin publicat azi în Monitorul Oficial.

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat joi în Monitorul Oficial un ordin prin care stabileşte instituirea unei perioade de monitorizare de doi ani în cazul Universităţii ”Bioterra” din Bucureşti, începând cu data publicării actului normativ, adică 14 martie 2013.

Acesta este al doilea caz de monitorizare aplicat de minister în ultimii ani, după ce, în 2009, instituţia a decis verificarea pentru trei ani de zile a activităţii unei alte universităţi private -  ”Spiru Haret”.

Ordinul prevede monitorizarea integrală a activităţii Universităţii, nu doar educaţională, ci şi financiară şi administrativă.

Monitorizarea directă se referă la întreaga activitate desfăşurată de Universitatea ”Bioterra” din Bucureşti şi vizează asigurarea respectării reglementărilor privind învăţământul superior, pentru întreaga activitate didactică, de cercetare ştiinţifică, de management academic, financiară şi administrativă”, prevede actul normativ.

Ministerul va face toate aceste verificări, împreună cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), cu alte instituţii de învăţământ superior acreditate, precum si, după caz, cu alte organisme specializate ale statului.

Universitatea ”Bioterra” din Bucureşti va trebui să prezinte anual un raport ministerului, până cel târziu la data de 1 octombrie, care sa conţină o serie de informaţii:

  • evidenţele clare ale studenţilor, pe specializări, ani de studii, forme de învăţământ şi locaţii geografice - adică registrele matricole, cataloagele de examen, finalizarea studiilor, transferuri, exmatriculări şi la alte date de acest gen;
  • situaţia referitoare la actele de studii, precum şi modul în care s-a realizat gestionarea, completarea şi eliberarea acestora în cadrul universităţii;
  • situaţia referitoare la întocmirea dosarelor personale ale studenţilor, inclusiv situaţia contractelor de studii încheiate între studenţi şi universitate;
  • situaţia referitoare la completarea cataloagelor şi la consemnarea notelor acordate studenţilor de profesori;
  • situaţia referitoare la documentele privind transferul studenţilor;
  • situaţia privind statele de funcţii ale instituţiei;
  • alte documente relevante pentru activitatea de monitorizare a universităţii.

În funcţie de rezultatele monitorizării directe, Ministerul Educaţiei poate decide fie încheierea monitorizării, fie aplicarea măsurilor prevăzute de lege, mai prevede ordinul publicat joi. 

Universitatea ”Spiru Haret”, monitorizată din 2009

În 2009, Ministerul Educaţiei a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, să monitorizeze special Universitatea ”Spiru Haret” din Bucuresti pe o perioada de trei ani, în ceea ce priveşte dreptul studenţilor înmatriculaţi la formele de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă de a continua studiile la programe de studii de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate, cu scopul de a se asigura respectarea standardelor legale de calitate specifice.

Ulterior, printr-un ordin de ministru din 2010, ministerul a deci să menţină procedura de monitorizare a Universităţii ”Spiru Haret”, alături de ARACIS.

Scandalul mitei de la Bioterra, din toamna lui 2012

60 de profesori universitari şi studenţi ai Universităţii Bioterra au fost audiaţi, la sfârşitul lunii octombrie, la sediul Poliţiei Române, în dosarul în care se fac cercetări pentru luare de mită şi divulgarea unor subiecte la licenţă, potrivit Mediafax.

Mai mulţi profesori sunt suspectaţi că au modificat notele la testele studenţilor sau le-au dat note fără ca aceştia să participe la examene.

În dosarul Bioterra, poliţiştii şi procurorii Parchetului Tribunalului Vâlcea au făcut, în 27 septembrie, 19 percheziţii în Bucureşti, dintre care 18 la Universitatea Bioterra şi alte trei în Olt, Drăgăşani şi Ilfov.

În urma percheziţiilor au fost puşi sub acuzare şeful de lucrări şi prodecan la Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare, Adrian Dulugeac şi şefa de lucrări la Facultatea de Drept, Laura Harcan.

Universitatea Bioterra a mai fost implicată, în 2000, într-un scandal legat de emiterea de diplome şi certificate imprimate de Ministerul Educaţiei, pe care Bioterra nu avea dreptul să le emită.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite