REPORTAJ Oferta Universităţii din Bucureşti pentru liceeni la "Târgul Educaţiei" 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul mai poate fi vizitat şi vineri, tot în intervalul orar 10-18   FOTO UB/Facebook
Târgul mai poate fi vizitat şi vineri, tot în intervalul orar 10-18   FOTO UB/Facebook

Vizitatorii pot găsi specializări care mai de care mai neobişnuite, facultăţi care garantează găsirea unui job imediat după absolvire datorită cererii mari într-un domeniu care nu atrage mulţi studenţi, cercetare în domenii de viitor şi studiu de limbi străine şi civilizaţii exotice. Târgul Educaţiei mai este deschis şi vineri, până la ora 18.00.

Acestea sunt câteva dintre ofertele pentru elevii şi liceenii care vin la "Târgului Educaţiei" al Universităţii din Bucureşti (UB) de anul acesta, care are loc la Facultatea de Drept, în zilele de 4 şi 5 aprilie, între orele 10:00-18:00.

Deşi încă nu este stabilit numărul total de studenţi pe care UB îi poate primi în anul universitar următor, 2013-2014, pentru că nu a fost aprobat de Ministerul Educaţiei, cert este că peste 4.000 de locuri vor fi disponibile la buget, pentru toate facultăţile universităţii, dacă luăm în considerare că anul acesta au fost 4.650 de studenţi subvenţionaţi din bani de la stat.

Unele facultăţi ale Universităţii din Bucureşti au mers pe cifrele de anul acesta şi şi-au creionat deja oferta de locuri pentru cei interesaţi, astfel încât să ştie cam cum o să arate concurenţa.

Biotehnologia, specializarea viitorului

Tinerii care îşi doresc să lucreze în laboratoarele de spital unde se cresc ţesuturi pornind de la celule sau care vor să lucreze în domeniul biotehnologiei, unde se folosesc bacterii pentru generarea energiei din baterii, pot să facă primii paşi spre aceste specializări care sunt la frontiera ştiinţei medicinei studiind la Facultatea de Biologie, specializarea Biochimie.

Pentru anul şcolar 2013-2014, acestei specializări îi sunt rezervate 100 de locuri. Facultatea de Biologie mai are alte două specializări pentru cursurile de licenţă: Biologie (195 de locuri) şi Ecologie (90 de locuri).

Cea mai mică medie de admitere pe locurile de la buget anul trecut, la specializarea Biochimie, a fost 6,98, o notă destul de mică faţă de anii anteriori având în vedere că în 2011, spre exemplu, ultima medie de intrare la buget a fost de 8,64.

Oricum, în 2012, la concursul de admitere s-au întrecut câte cinci candidaţi pentru un loc la Biochimie, câte patru pe un loc la biologie şi doar doi pentru un loc la Ecologie şi Protecţia Mediului.

"Absolvenţii de biologie pot lucra în numeroase locuri în funcţie de specilizare: de la laboratoarele spitalelor, la cele de cercetare industrială, morgă, mai pot lucra în criminalistică sau în industria farmaceutică", a explicat pentru "Adevărul" o studentă de la Biologie, prezentă la ”Târgul Educaţiei” pentru a prezenta oferta facultăţii.

În spatele ei, pe o masă, se află un microscop şi mai multe culturi de bacterii ţinute în recipiente rotunde, fiecare din acestea având o altă culoare sau nuanţă în funcţie de bacteriile care se află în ea. Sub microscop, se pot observa celule de drojdie, care seamănă cu nişte biluţe mici şi foarte înghesuite.

Concurenţă mare la Rusă şi Japoneză

La Facultatea de Limbi Străine se studiază hindi, japoneză, chineză, arabă şau clasicele engleză, franceză, italiană sau spaniolă. Absolvenţii pot aspira la joburi în ambasade. Spre exemplu, un număr tot mai mare de licenţiaţi în japoneză au fost angajaţi la Ambasada Japoniei la Bucureşti sau la Ambasada României la Tokyo, dar şi în companii precum Mitsubishi sau Nissan.

Anul trecut, cea mai mică medie de intrare la buget la japoneză, de exemplu, a fost 7, în timp ce la engleză a fost de 5,41. De altfel, şi concurenţa pe loc a fost printre cele mai mari la japoneză (10 candidaţi pe loc), în timp ce la engleză au fost patru pe loc. Doar limba la limba rusă a fost concurenţa mai mare, de 12 pe loc.

Tot în cadrul Facultăţii de Limbi Străine se poate studia, în premieră pentru anul universitar viitor, şi un masterat interdisciplinar de Studii religioase - Texte şi Tradiţii. Programul îşi propune studierea ştiinţifică a fenomenului religios cu abordări venind dinspre filosofia religiei, a ştiinţei, istoria ideilor, religie comparată sau ştiinţe politice.
Masteranzii pot opta şi la o limbă cum ar fi greaca, latina, ebraica, araba, sanscrita, chineza, japoneza, coreeana, turca sau persana.

Printer 3D la standul Facultăţii de Filosofie

La standul Facultăţii de Filosofie se află câteva obiecte pe care nu te-ai aştepta să le găseşti tocmai acolo. Spre exemplu, o imprimantă 3D printează litera grecească "phi" (fi) de la "filosofie", iar în capătul celălalt se află un proiector de holograme, la care se joacă demonstrativ un student.

Prima medie de intrare anul trecut a fost chiar 10, iar cea mai mică, la buget, a fost 6, 06. De altfel, nu este neobişnuit ca primul loc la filosofie să îl ia un elev de nota 10, lucru care s-a mai întâmplat şi în 2010, 2007 şi 2008. În prezent, la facultate studiază 700 de studenţi în total, la licenţă, masterat şi doctorat.

La licenţă există patru specializări: istoria şi filosofia culturii, filosofie teoretică, filosofie morală şi politică şi studii europene. Facultatea a scos la concurs anul acesta 130 de locuri la buget şi 50 la taxă, iar admiterea se face în funcţie de nota obţinută la examenul de Bacalaureat.

”90% din absolvenţii de geologie şi geofizică îşi găsesc job”

Facultatea de geologie şi geofizică nu este printre cele mai căutate, povesteşte un student care prezintă oferta educaţională la târg. Deşi studiile acestea au o aplicabilitate mare şi absolvenţii pot ajunge să lucreze la companii miniere sau petroliere mari din ţară, tinerii nu se înghesuie la stand.

Faţă de alte facultăţi care nu scot absolvenţi calificaţi şi care să se poată angaja uşor în baza acestei calificări, studenţii la geologie şi geofizică se pot specializa în Inginerie geologică, care durează patru ani şi care are 90 de locuri la buget, sau îşi pot lua licenţa în Geofizică (30 locuri buget) sau Geologie (50 locuri fără taxă).

"În general, nici nu se ajunge la locurile cu taxă fiindcă foarte puţini absolvenţi de liceu aleg această facultate. Totuşi, în ultimii ani, peste 90% din absolvenţi s-au angajat în ţară sau în străinătate", povesteşte studentul de la stand.

Pentru specializările Inginerie Geologică şi Geofizică, la admitere contează numai nota de la Bac, în timp ce la Geologie, media este alcătuită 40% din rezultatul testului grilă cu subiecte din manualul de Geografie fizică de clasa a IX-a şi 60% din media de la bacalaureat.

Experimente inedite la Facultatea de Fizică

La standul Facultăţii de Fizică sunt mai multe experimente înşirate pe două mese. Elevii şi studenţii curioşi se opresc mai mult să vadă ce ciudăţenii prezintă fizicienii la masă.

Spre exemplu, de undeva de lângă un laptop se aude muzică, însă aceasta nu vine din difuzoarele calculatorului şi nici din boxe, în schimb vine dintr-o aparatură legată de computer care face ca sunetul să pară că nu are sursă, cel puţin nu una pe care am recunoaşte-o.

Facultatea de Fizică îşi are sediul în oraşul Măgurele şi oferă cursuri de specializare în fizică, în limba engleză şi română. De asemnea, mai există specializări în fizică medicală, biofizică, fizică informatică şi fizică tehnologică.
Admiterea se face pe baza unui test grilă care contează în proporţie de 25% la media de admitere, restul fiind media de la Bac. În total, sunt 134 de locuri la buget şi 95 la taxă. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite