Pricopie: noul top al universităţilor româneşti, finalizat la 1 septembrie 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că de la anul am putea avea altă ierarhizare universitară
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că de la anul am putea avea altă ierarhizare universitară

Ministrul delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu, a declarat vineri, la Consiliul Naţional al Rectorilor de la Suceava, că până la sfârşitul anului se vor stabili criteriile care vor sta la baza noii proceduri de evaluare şi clasificare a universităţilor, între care activitatea de cercetare şi capacitatea de internaţionalizare. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea ca până pe 1 septembrie 2014 să fie gata noul top autohton.

Ministrul Costoiu a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă că în cadrul Consiliului Naţional al Rectorilor, organizat vineri şi sâmbătă la Suceava, că urmează să se discute noile criterii de ierarhizare a universităţilor, care ar trebui să fie puse la punct până la finele anului.

"În acest an noi ne dorim să stabilim transparent care sunt condiţiile, care sunt criteriile pe baza cărora se va face clasificarea şi ierarhizarea, dacă putem merge mai departe, prin a compara programe de studii total diferite. Spre exemplu, putem compara un program de la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport cu un program de automatică de la Suceava sau de la Politehnica din Bucureşti sau de oriunde din ţară? Putem compara un program de medicină cu un program de comunicare? Trebuie să stabilim toate aceste lucruri", a spus Costoiu, potrivit Mediafax.

El a arătat că sunt foarte multe criterii care pot fi luate în calcul, dar că printre acestea trebuie să se găsească activitatea de cercetare - un element care va trebui cuantificat, dar şi capacitatea universităţilor de a se internaţionaliza, de a-şi crea propriul viitor.

"Criteriile vor fi discutate pe parcursul acestor luni. Noi credem că începând cu anul 2014-2015, această clasificare ar trebui să funcţioneze, să fie realizată şi să producă efecte. În acest an să creăm mecanismul, să colectăm datele de la universităţi, să se producă evaluarea propriu-zisă şi, începând cu 2014-2015, să putem aplica rezultatul acestei evaluări", a spus Costoiu.

Ultima ierarhizare, din 2011, contestată în instanţă

Ministrul delegat pentru învăţământul superior a reamintit că în anul 2011 a avut loc ultimul proces de evaluare şi clasificare a universităţilor, pe vremea ministrului Daniel Funeriu, însă susţine că a avut o problemă majoră şi anume lipsa transparenţei.

"Au fost, din nefericire, destul de puţini cei care, la momentul respectiv, au spus că nu este un lucru corect, nu este bine făcut şi o spun şi acum şi vă spune un om care a devenit rector al Universităţii Politehnica Bucureşti, o universitate clasată în topul celor 12 universităţi de cercetare avansată şi educaţie. Adică, chiar o universitate care a câştigat în urma acestui proces de clasificare şi ierarhizare şi, totuşi, susţinem acest lucru", a spus Costoiu.

El a precizat că Universitatea din Suceava este una dintre puţinele universităţi din ţară care a contestat modul de clasificare a universităţilor, inclusiv în instanţă.

"Din nefericire, o spun, şi chiar dacă sunt la Suceava, spun acest lucru, Universitatea din Suceava a câştigat în instanţă. O spun din nefericire pentru că n-ar fi trebuit să ajungem acolo. Nici universitatea să dea în judecată şi nici ministerul de a fi pus în postura de a pierde. O spun cu respect, nici în acest moment nu există în minister, sau noi nu le-am găsit, în nouă luni, documentele care să ateste mecanismele prin care a fost selectată agenţia cu care s-a lucrat la evaluare", a explicat Costoiu, arătând că fostul preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, Ecaterina Andronescu, a scris Asociaţiei Universităţilor Europene, care a răspuns public că nu îşi asumă responsabilitatea pentru evaluarea şi clasificarea din 2011.

1 septembrie 2014, data noii clasificări a universităţilor

La rândul său, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat că MEN şi-a propus ca la 1 septembrie 2014 să fie finalizată clasificarea universităţilor.

"Nu vreau din start să neg acest termen, însă dacă vom considera că avem nevoie de mai mult timp, nu avem nicio problemă să aşezăm lucrurile în aşa fel încât totul să fie clar, să fie făcut după proceduri, universităţile să ştie exact de ce au fost aşezate pe un etaj sau altul", a spus Pricopie.

Angajabilitatea absolvenţilor şi impactul în plan local, criterii susţinute de universităţi

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Mihai Cîmpeanu, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că absorbţia absolvenţilor pe piaţa muncii, rolul universităţii în dezvoltarea regională, alături de partea de cercetare, sunt parametrii care trebuie luaţi în considerare într-o viitoare "cât mai apropiată" clasificare a universităţilor.

"Pe ordinea de zi a CNR punctul principal este tocmai această clasificare şi poziţia noastră este clară, o clasificare este necesară, dar trebuie făcută într-o manieră foarte transparentă, trebuie luaţi în calcul mai mulţi parametri. Universităţile au ca misiune principală educaţia şi cercetarea, iar la clasificarea universităţilor partea de educaţie nu a fost luată în considerare aşa cum ar fi trebuit", a spus Câmpeanu.

Preşedintele CNR a atacat la rândul său procedura de clasificare din 2011. "A fost o clasificare contestată, iar instanţa nu le-a dat câştig de cauză şi a certificat faptul că această clasificare nu a fost bine făcută", a spus Câmpeanu, care a apreciat disponibilitatea de dialog a reprezentanţilor MEN în privinţa clasificării universităţilor.

La şedinţele CNR de la Suceava sunt reprezentate 74 din cele 92 de universităţi acreditate care compun sistemul românesc de învăţământ superior. 


VIDEO Ministrul Mihnea Costoiu: „Vrem să reducem numărul specializărilor care nu mai au căutare pe piaţa muncii“

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu a declarat marţi, la Adevărul Live, că de la anul admiterea la facultate se va face cel mai probabil doar pe baza examenului de admitere şi a mediei de la Bac şi specializările care nu mai sunt căutate nici de tineri, nici de piaţa muncii ar putea fi scoase din oferta universitară. Iar angajabilitatea absolvenţilor şi sportul vor intra pe lista criteriilor de finanţare a universităţilor.

Ministrul Costoiu: "Continuăm curăţenia în universităţi. Sportul va fi condiţie la acreditarea programelor de studii"

În anul universitar 2013-2014 va continua "curăţenia" în instituţiile de învăţământ superior, fiind necesară reducerea "masivă" a specializărilor de licenţă, iar sportul va fi condiţie la autorizarea şi acreditarea programelor de studii. Aşa susţine ministrul Mihnea Costoiu care arată că analiza "atentă" a tuturor specializărilor de licenţă şi de master va continua împreună cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior .

Cifra de şcolarizare a universităţilor va fi alocată, de la anul, în funcţie de numărul studenţilor înmatriculaţi

Cifra de şcolarizare a universităţilor pentru anul viitor, 2013-2014, va fi alocată, pentru prima dată, în funcţie de numărul studenţilor înamtriculaţi în anul academic în curs, a anunţat vineri, la Congresul Educaţiei, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu. Rectorii susţin măsura, mizând pe ideea de a finanţa specializări cerute pe piaţa muncii.

Cifrele de şcolarizare în învăţământul superior

Deja se fac calcule şi socoteli pentru a împărţi blana ursului din pădure. Universităţile se bat pentru alocarea de locuri de la buget, neştiind dacă vor şi avea clienţi să le ocupe.

Ministrul Costoiu: şase universităţi autorizate nu mai pot organiza admitere, iar 183 de specializări ar putea fi lichidate

Şase instituţii de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu nu vor mai putea organiza admitere, începând cu anul 2013-2014, pentru că nu au solicitat evaluare la termen şi au mai multe nereguli, a declarat ministrul pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu. Alte 183 de specializări din 37 de universităţi riscă lichidarea pentru că nu au trecut de testul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

Cum s-ar putea schimba sistemul universitar românesc: burse adaptate pieţei muncii sau împrumuturi de studiu de la stat pentru toţi studenţii

Studenţii care urmează specializările de care este mai mare nevoie pe piaţa muncii ar putea primi burse mai mari sau cei care vor vrea să studieze şi nu-şi permit să plătească taxele universitare ar putea primi împrumuturi de studiu de la stat, pe modelul britanic, a declarat marţi ministrul educaţiei, Remus Pricopie, discutând despre o dezbatere în acest sens pe reforma sistemului universitar.

UPDATE EXCLUSIV O nouă lege a Educaţiei: autonomie universitară sporită, după modelul german. Funeriu: "Se mafiotizează sistemul"

Universităţile din Germania, unele vechi de sute de ani şi cu o reputaţie recunoscută la nivel mondial, beneficiază de o autonomie universitară care le dă rectorilor dreptul să anuleze titluri de doctor şi să emită diplome numai cu ştampila instituţiei de învăţământ superior care a emis-o, lucru care ar putea ajunge realitate şi în sistemul din România, în urma modificărilor pregătite de parlamentari.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite