Mediul academic reacţionează fără entuziasm la protestul propus de Andrei Pleşu faţă de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi reprezentanţi ai mediului academic din România au reacţionat la propunerea lui Andrei Pleşu privind o eventuală suspendare a titlurilor de doctor în semn de protest faţă de cei care l-au obţinut prin plagiat. Dacă socilogul Dumitru Sandu salută iniţiativa, precizând că este totuşi o soluţie disperată, academicianul Nicolae Manolescu şi Alina Mungiu-Pippidi consideră că soluţia nu este deloc una potrivită.

Sociologul Dumitru Sandu a declarat, miercuri, pentru Mediafax că orice reacţie şi acţiune de protest faţă de protejarea instituţională a plagiatului pentru demnitari şi nedemnitari trebuie susţinute, considerând că soluţia dată de Andrei Pleşu este una disperată.

Făcând referire la afirmaţia pe care scriitorul Andrei Pleşu a făcut-o la dezbaterea pe tema plagiatului care a avut loc marţi, la Grupul pentru Dialog Social, potrivit căreia toţi cei care au titluri de doctor să şi le depună, suspendându-şi calitatea pe care le-o conferă până când vor face acest lucru toţi cei care au plagiat, Dumitru Sandu este de părere că prioritatea în ceea ce priveşte readucerea lucrurilor la normal, în materie de deontologie profesională din universităţi, este să fie modificată legislaţia.

„Universităţile trebuie să aibă dreptul de a retrage titlul de doctor, pentru că ele, practic, susţin întregul proces de acordare a acestuia", a declarat pentru Mediafax Dumitru Sandu, profesor la Universitatea din Bucureşti, catedra de Sociologie a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială.

Dumitru Sandu: O soluţie disperată

În cazul în care acest demers va eşua, Dumitru Sandu afirmă că este dispus să-şi depună titlul de doctor.

„Soluţia doctorului Pleşu este una disperată. Nu este normal ce se întâmplă, ceva trebuie făcut", a spus acesta, adăugând că Universitatea Bucureşti, prin rectorul Mircea Dumitru, a lansat deja un demers privind introducerea în legea educaţiei a unei prevederi explicite prin care să se fundamenteze cele menţionate de profesorul universitar.

„Situaţia actuală cu o comisie naţională - Consiliul Naţional de Etică - nu se justifică nici juridic, nici moral. Deciziile anterioare luate de Ministerul Educaţiei în legătură cu plagiatul Ponta nu au temei legal. Practic, nu este nicăieri prevăzut în legislaţia actuală exclusivitatea CNE în a lua decizii în cazul demnitarilor", a mai declarat Dumitru Sandu. Acesta a tras un semnal de alarmă privind existenţa unui conflict de interese care a existat între cazul Ponta şi Consiliul Naţional de Etică. „Este anormal ca pentru şeful Guvernului şi alţi politicieni să ia decizii instituţii care le sunt subordonate direct sau indirect, e conflict de interese", a încheiat Dumitru Sandu.

Nicolae Manolescu: Mi se pare o prostie

Totuşi, academicianul Nicolae Manolescu a declarat pentru Mediafax că ideea lansată de Andrei Pleşu i se pare o prostie, pentru că mereu vor fi unii care trişează şi unii care îşi fac teza în mod onest.

„Nu vreau să se supere prietenul meu Andrei Pleşu, dar mi se pare o prostie, la urma urmelor. O dată că cel în cauză nu se va suspenda în vecii vecilor, deşi el, într-un fel, s-a suspendat făcând solicitarea aceea de a i se retrage titlul, care era o formă de a recunoaşte că nu este ok", a spus Nicolae Manolescu, referindu-se la premierul Victor Ponta.

Pe de altă parte, Nicolae Manolescu a spus că „ar trebui suspendaţi cei care l-au găsit nevinovat" pe Victor Ponta, făcând referire la Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei, care a informat, în 2012, că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al premierului a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003, iar calificarea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.

Alina Mungiu-Pippidi: Trebuie aplicată Legea educaţiei

Pe de altă parte, Alina Mungiu-Pippidi, doctor în psihologie socială al Universităţii din Iaşi, a declarat că soluţia este una metaforică şi nepractică, precizând că este necesară aplicarea Legii educaţiei şi evaluarea şcolilor doctorale.

E o soluţie complet nepractică. Nu se poate. Nimeni nu-şi poate suspenda titlul, oamenii sunt profesori conferenţiari în virtutea acestui titlu pe care îl primesc. Ei nici nu ar mai avea dreptul să predea. Şi, după cum s-a văzut, nici Ponta, când a vrut să-şi dea titlu înapoi ca să scape, din perspectivă legală n-a putut. În plus, există oameni care au titluri de la alte universităţi, nu numai de la universităţi româneşti. Asta este o soluţie metaforică. Soluţia este cu totul alta şi eu am dat-o foarte clar, dar la soluţia pe care am dat-o eu, din păcate, şi nu de acum, ci de mai multă vreme, s-a opus o mare parte", a spus Alina Mungiu-Pippidi, citată de Mediafax.

Ea a precizat că problema este aceea că „numărul plagiatorilor sau impostorilor academici este foarte mare".

„Trebuie să aplicăm legea şi să evaluăm toate şcolile doctorale din această ţară. Criteriile le mai putem discuta în detaliu, pot fi diferenţe între discipline. Şi, acolo unde ele (şcolile doctorale, n.r.) nu îndeplinesc nişte criterii minimale, să le închidem. Asta e ce e de făcut, nu proteste simbolice. Ci să aplicăm legislaţia pe care o avem şi să facem curăţenie sistemică, nu la persoană", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.

Andrei Pleşu: A apărut o formă de prostie

Reacţiile vin ca urmare a declaraţiilor scriitorului Andrei Pleşu, făcute marţi în cadrul Grupului de Dialog Social. El a vorbit despre o  „formă de prostie" care a apărut în jurul premierului Victor Ponta.

„Această formă de prostie care a apărut în jurul lui Victor Ponta când el şi ministreasa Educaţiei au explicat că pe vremea când a făcut el doctoratul nu exista o lege a ghilimelelor", a spus Pleşu, citat de Mediafax.

În cadrul dezbaterii, scriitorul a lansat şi o idee către toţi cei care au obţinut corect titlul de doctor în România, întrebându-i dacă nu ar putea să-şi depună cu toţii titlurile obţinute pentru a-i forţa şi pe cei care au plagiat să facă acest lucru.

„Hai să ne depunem toţi titlurile şi să spunem că până nu le depun toţi cei care au plagiat sau până nu se corectează acest lucru ne suspendăm această calitate", a spus Andrei Pleşu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite