Intel dă startul înscrierilor în cea mai mare competiţie de planuri de afaceri pentru tinerii din Europa - ediţia 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Competiţia europeană de proiecte de afaceri în tehnologie pentru studenţi şi tineri absolvenţi a fost câştigată anul acesta de echipele din Danemarca, Bulgaria, Suedia şi Franţa FOTO Intel
Competiţia europeană de proiecte de afaceri în tehnologie pentru studenţi şi tineri absolvenţi a fost câştigată anul acesta de echipele din Danemarca, Bulgaria, Suedia şi Franţa FOTO Intel

Studenţii şi tinerii antreprenori care doresc să concureze la Intel Business Challenge Europe 2013 se pot înscrie în prima rundă a competiţiei până pe 4 februarie.

În fiecare an, zeci de tineri care speră să pună pe picioare propria afacere se înscriu la Intel Business Challenge Europe, o competiţie ce premiază cele mai bune planuri de business din domeniul tehnologiei, ajutând astfel la identificarea şi sprijinirea celor mai buni studenţi şi absolvenţi cu spirit antreprenorial.

Competiţia se desfăşoară în trei runde, fiecare dintre ele eliminatorii. Pe durata acestora, participanţii învăţă să-şi perfecţioneze planul de afaceri, cu care concurează pentru premii în valoare de zeci de mii de dolari.

intelchallenge.eu vă prezintă ce presupune fiecare rundă şi care sunt termenele-limită

Până acum, şi românii şi-au încercat şansele în competiţia europeană. Anul acesta, două echipe au fost foarte aproape de premii. Este vorba despre  „Appscend” – reprezentată de Andrei Marinescu şi Sebastian Văduva, un programator şi un specialist în marketing şi new media – , care au intrat în semifinala concursului cu un proiect de e-business bazat pe o aplicaţie mobilă, şi o echipă mixtă, româno-germană, „Snipdocs”, reprezentată de Victor Cazacu, Johanna Zmija şi Julian Hartmann, care a reuşit să ajungă până în finala competiţiei cu un software inovator de tip cloud.

Deşi nu au câştigat, tinerii români sunt conştienţi că participarea în sine e valoroasă. Experienţa unei competiţii internaţionale şi contactul cu potenţiali investitori îi ajută oricum. De altfel, ambele proiecte sunt deja afaceri funcţionale. 

Competiţia, a cărei finală europeană, a avut loc la Sopot, în Polonia, la sfârşitul lunii septembrie, a fost însă câştigată de echipele din Danemarca, Bulgaria, Suedia şi Franţa.

Invenţiile care schimbă lumea

Premiul întâi, în valoare de 25.000 de dolari, a fost acordat echipei „Biosyntia” din Danemarca. Proiectul echipei ajută companiile producătoare de produse chimice să facă trecerea spre folosirea de metode biochimice, reducând în acelaşi timp costurile şi emisiile de carbon.

Echipa din Bulgaria, „Imagga”, a câştigat premiul al II-lea, în valoare de 15.000 de dolari, pentru dezvoltarea unei serii de produse care realizează în mod automat procesarea de imagini în cloud.

Al treilea premiu, în valoare de 5.000 de dolari, a fost câştigat de echipa din Suedia, „Black Silicon Solar”, pentru dezvoltarea unui sistem care produce tehnologii nano dedicate celulelor solare. Această soluţie ar putea face ca industria energiei solare să concureze în următorii ani cu cea a combustibililor fosili.

Echipa SmartSwitch din Franţa a primit premiul „Investor” pentru dezvoltarea unui switch wireless alimentat doar de căldura corpului uman.

„Inovaţia este piatra fundamentală a secolului 21, aşadar este crucial să găsim modalităţi de a impulsiona spiritul antreprenorial. Intel Business Challenge Europe demonstrează că dacă lucrăm cu ONG-urile, cu mediile universitare şi cu guvernele locale le putem permite tinerilor să devină viitorii creatori de job-uri”, consideră Christian Morales, Vicepreşedinte şi General Manager pentru EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) în cadrul Intel Corporation.

Europa versus SUA versus Asia

Intel Business Challenge Europe este organizat în cooperare cu Junior-Achievement-Young Enterprise şi Investin.

În fiecare an, câştigătorii concurează împotriva celor din Statele Unite şi din regiunea Asia Pacific în cadrul competiţiei internaţionale Intel Global Challenge de la Universitatea Berkeley din California, situată în Silicon Valley.

Pe lângă premiile în bani şi locul în competiţia internaţională, concurenţii au ocazia să se întâlnească cu investitori importanţi din Silicon Valley.

În 2012, competiţia globală a fost câştigată de o echipă din India, „Greenway Grameen Infra”, care a fost premiată cu 50.000 de dolari.

Tinerii antreprenori indieni au creat o soluţie eficientă pentru gătit, bazată pe biomasă. În India şi nu numai, cuptoarele tradiţionale de pământ încă sunt folosite de aproape 3 miliarde de oameni, ceea ce are un impact negativ asupra mediului şi asupra economiei. Produsul echipei indiene – Greenway Smart Stove – are încorporat un dispozitiv unic de circulare a aerului, care economiseşte consumul de combustibil cu până la 65% şi reduce fumul cu 70%. Lansat în 2011, cuptorul a fost vândut deja în peste 12.000 de exemplare.

„Anul acesta am văzut multe inovaţii impresionante în domenii precum sănătatea, dezvoltarea de aplicaţii mobile şi conservarea energiei. Aceşti studenţi antreprenori din toată lumea au creat planuri de afaceri de primă clasă, de la îmbunătăţirea diagnosticării cancerului până la producerea de celule solare mai eficiente şi mai ieftine”, spune Shelly Esque, preşedintele Intel Foundation şi directorul global al Intel Corporation Affairs Group.  

Mai multe imagini din timpul competiţiei Intel Business Challenge găsiţi pe pagina de Facebook a competiţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite