STUDIU România, incapabilă să atragă şi să păstreze candidaţii competitivi pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui studiu realizat de Global Talent Competitiveness Index (GTCI), România ocupă locul 52 din 109 ţări în topul competitivităţii pentru atragerea şi păstrarea candidaţilor pe piaţa muncii. Aceeaşi cercetare arată că ţara noastră ocupă locul 57 în cazul managerilor cu abilităţi recunoscute la nivel global.

Primele 5 ţări în topul competitivităţii pentru atragerea şi păstrarea candidaţilor pe piaţa muncii sunt Elveţia, urmată de Singapore, Luxemburg, Statele Unite şi Danemarca.

Din acest punct de vedere, România se situează pe locul 52, din 109 ţări care au participat la studiu. Ţara noastră a primit un scor peste medie, situându-se pe locul 30 la nivel global, în cazul dezvoltării şi menţinerii persoanelor cu calificări medii pentru poziţii tehnice. 

În cazul persoanelor cu responsabilităţi de conducere, posesoare ale unor cunoştinţe şi abilităţi recunoscute la nivel global (Global Knowledge skills), România se situează pe locul 57. Din acest punct de vedere, Bulgaria se situează pe locul 35 în cazul menţinerii candidaţilor cu calificări tehnice medii şi locul 37 în cazul menţinerii candidaţilor care posedă abilităţi de management, recunoscute la nivel mondial. Cehia ocupă locul 1 pe plan mondial în cazul păstrării candidaţilor cu calificări medii şi locul 28 în cazul candidaţilor care deţin cunoştinţe şi abilităţi recunoscute la nivel global.

Reţeta pentru România: atragerea imigranţilor şi a firmelor străine

Autorii studiului observă că România are un punctaj slab în cazul atragerii candidaţilor pe piaţa muncii, aspect care poate fi îmbunătăţit prin atragerea imigranţilor şi a firmelor străine. Ponderea firmelor străine în economia românească este scăzută, iar nivelul transferului de tehnologie este unul redus.

 Autorii studiului mai sugerează că România trebuie să îşi deschidă economia către candidaţii potriviţi pentru posturile de conducere veniţi din alte ţări. În acest caz, ţara noastră se poate inspira din experienţa Spaniei sau Cehiei, care au avut politici coerente de atragere a candidaţilor cu abilităţi de conducere. Un alt exemplu de urmat este Marea Britanie, care a reuşit să transforme mulţi candidaţi cu abilităţi de management în antreprenori.

“Economia României nu poate recupera decalajul faţă de ţările dezvoltate fără aplicarea unei strategii coerente de menţinere şi atragere a talentelor pe piaţa muncii. Fără profesionişti recunoscuţi pe plan global care să lucreze şi să trăiască aici, nu putem avea o economie competitivă”, a afirmat Florin Godean, country manager Adecco România.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite