Interviurile Adevărul-Reviro: Aventura nemţească şi implicarea în antreprenoriatul social
0Vineri, la Adevărul Live, de la ora 13.00, în cadrul interviurilor Adevărul-Reviro, îl avem invitat pe Alexandru Agatinei, care ne va vorbi despre perioada de studii de management şi business în Germania prin programul Erasmus, întoarcerea sa în ţară în birourile multinaţionalelor şi noul său început: antreprenoriatul social.
Începem un nou sezon al emisiunilor Adevărul-Reviro, iar în prima întâlnire îl avem invitat pe Alexandru Agatinei. Alexandru ar fi vrut să devină poliţist, dar prin anumite conjuncturi a ajuns la Facultatea de Fizică de la Universitatea din Bucureşti, dar care s-a dovedit a fi o alegere neinspirată. În sfârşit, a ales Facultatea de Administraţie şi Afaceri, tot la Universitatea din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 2012.
„În perioada ce-a urmat, laitmotivul l-a reprezentat experienţa, în sensul de a mă forma prin intermediul oamenilor din jur şi a întâmplărilor create împreună. După punctul de cotitură anterior, drumul mi se mai clarificase puţin. Am cunoscut noi oameni şi, prin experienţe, am creat legături care vor dăinui mult în timp. Colegi sau profesori, pe parcursul celor 3 ani ce-au urmat cu toţii s-au transformat în prieteni, unii dintre cei mai buni“, explică Alexandru Agatinei principalele sale obiective pe perioada celor trei ani de studii. Crede că un rol important l-au avut şi activităţile extra-universitare, şi anume internship-urile în diverse companii care l-au ajutat să se familiarizeze cu mediul în care avea să muncească după terminarea facultăţii.
Din martie şi până în august 2012, Alexandru Agatinei a mers cu o bursă de studii Erasmus în Germania, la Nordhausen (Thüringen). La revenirea în ţară, a lucrat pentru o multinaţională în domeniul de audit financiar. Dar, începând de anul acesta, se va dedica 100% antreprenoriatului social, unde deja este implicat şi vrea să dezolte alte proiecte: Căminul de bătrâni „Sfinţii Voievozi“ din Moineşti (judeţul Bacău), Implica-TE-ai, un site unde îşi doreşte să adune toate ONG-urile din România pentru a avea o vedere de ansamblu a nevoilor societăţii din România, precum şi „Idea sharing room“, unde să strângă cât mai mulţi oameni cu idei ce ar putea fi puse în practică şi deveni proiecte importante.
Despre tot traseul România- Germania-audit financiar-antreprenoriat social la Moineşti ne va vorbi, la Adevărul Live, Alexandru Agatinei de la ora 13.00.
Reconectarea cu România
O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.
Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.
El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.