Cum poţi să ajungi elev pentru un an într-un liceu din Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Liceenii români din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a mai au la dispoziţie o săptămână să se înscrie în programul de burse FLEX, înfiinţat în anul 1992 pentru a oferi tinerilor din alte ţări experienţa de a studia la un liceu din Statele Unite.

Practic, programul debutează anul acesta în România, iar de 23 de ani de când funcţionează a ajutat 24.000 de liceeni din Europa, Eurasia şi Asia Centrală să trăiască un an experienţa şcolară într-un liceu american. Elevii care sunt acceptaţi în acest program vor locui timp de un an cu o familie americană beneficiind de cazare, masă şi studii gratuite.

125 de dolari pe lună, bani de buzunar

Pentru anul şcolar viitor, Congresul Statelor Unite, care a creat programul FLEX, a scos la concurs aproximativ 800 de locuri. Potrivit organizatorilor din România, bursa FLEX mai acoperă călătoria dus-întors în SUA (inclusiv călătoria de acasă la aeroport), iar elevii vor beneficia şi de o alocaţie lunară de 125 de dolari pentru a-i ajuta să participe în activităţile sociale şi să îşi achiziţioneze bunuri personale. „Plasarea timp de un an în cadrul unei familii-gazdă în SUA este monitorizată atent, iar familia este selectată de către organizatorii programului”, arată organizatorii.

De asemenea, supă ce sunt înscrişi într-un liceu american, elevii beneficiază gratuit de activităţi de orientare şi consiliere, inclusiv de pregătire înainte şi după program. În plus, ei vor putea participa la diverse activităţi organizate în comunităţile locale din SUA. „Bursa include asigurare medicală, însă nu pentru condiţii de boală pre-existente şi pentru probleme dentare”, mai spun organizatorii. Alte lucruri pe care nu le acoperă bursa FLEX sunt costurile pentru obţinerea unui paşaport, costurile pentru bagaje mai mari decât cantitatea permisă de agenţia de transport şi nu acoperă nici costurile pentru apelurile telefonice iniţiate din State către casă sau internetul.

Cine este eligibil pentru acest program

Pentru bursele FLEX sunt eligibili elevii cuprinşi în clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, născuţi în perioada 1 ianuarie 1999 – 15 iulie 2001. Ei trebuie să fie înscrişi la liceu în momentul trimiterii aplicaţiei,  să aibă o situaţie academică bună sau excelentă, să fi studiat anterior limba engleză şi să demonstreze abilităţile de folosire a limbii engleze la momentul aplicaţiei. De asemenea, ei trebuie să îndeplinească toate criteriile privind obţinerea vizei SUA şi să fie cetăţeni români.

Nu sunt eligibili să aplice la această bursă tinerii care au stat în SUA pentru trei sau mai multe luni în ultimii cinci ani sau dacă un membru al familiei a aplicat sau aplică pentru a imigra în SUA, dacă plănuiesc să emigreze sau au emigrat deja în SUA.

Cum te poţi înscrie în program

Înscrierile pentru FLEX  au început deja în luna septembrie şi se încheie pe 16 octombrie. Candidaţii interesaţi de program trebuie să trimită o aplicaţie online preliminară, iar reprezentanţii Consiliilor Americane vor evalua toate aplicaţiile primite şi vor stabili lista semifinaliştilor pe parcursul lunii noiembrie. Semifinaliştii vor primi o aplicaţie mai complexă pentru completare şi, de asemenea, vor susţine un test de limba engleză, vor trebui să redacteze un eseu şi vor fi intervievaţi personal de staff-ul Consiliilor Americane.

Cum sunt selectaţi participanţii

Finaliştii sunt selectaţi de profesionişti americani în domeniul educaţiei şi al relaţiilor internaţionale din Statele Unite. Selecţia se bazează pe criterii de merit observate în urma evaluării aplicaţiei, a scrisorii de recomandare de la un profesor şi ţinând cont de nivelul de pregătire al aplicantului de a participa la un astfel de schimb de experienţă. Liceenilor li se vor solicita adeverinţe medicale şi trebuie să fie apţi din punct de vedere medical pentru a participa în acest program. Procesul de selecţie se termină în primăvara anului 2016, iar până la mijlocul lunii mai, toţi aplicanţii vor primi o notificare a situaţiei lor.

Organizatorii le recomandă liceenilor să demareze demersurile necesare obţinerii paşaportului imediat după acceptarea lor în program, iar reprezentantul Consiliilor Americane îi va îndruma pe participanţii selectaţi în procesul de obţinere a vizei de acces în SUA. Liceenii selectaţi vor participa la un program de orientare în iunie şi iulie 2016, urmând ca în august să plece în SUA, la familiile gazdă.

Organizatorii le atrag atenţia liceenilor interesaţi de acest program că există riscul să fie nevoiţi să repete anul şcolar după întoarcerea acasă, având în vedere că programa şi curricula şcolară americană este foarte diferită de a noastră, nu se studiază la fel de multe materii şi nivelul la care se predă nu este întotdeauna acelaşi. De asemenea, pentru elevii din anii terminali, există riscul să se întoarcă prea târziu acasă pentru a-şi susţine examenele finale (cum ar fi Bacalaureatul) sau de admitere la facultate.

Educaţia fizică, materie obligatorie zilnică în SUA

Expertul în Educaţie şi bloggerul adevarul.ro Marian Staş a povestit că fiul lui a urmat un program similar de schimb în SUA şi că experienţa merită. "În clasa a XI-a, fiul meu a studiat şase discipline, dintre care trei obligatorii şi trei la alegere, la un liceu din State. Materiile obligatorii erau Istoria SUA, Literatură Americană şi Educaţie Fizică, iar materiile opţionale pe care şi le-a ales au fost Matematica, Fizica şi Informatica. În plus, a fost şi asistentul profesorului de matematică, pentru colegi de-ai săi. În fiecare zi făcea şase ore, câte o oră pe zi din fiecare disciplină, iar prima oră era Educaţia Fizică. În plus, la Literatură citeau şi discutau cărţi, era exclus să nu citească. Noţiunea de copiat nu exista. Asta se întâmpla în 2002-2003, la Harbor Springs High School din oraşul Michigan. Când a revenit, ca familie am decis să facă şi clasa a XI-a în sistem românesc, pentru a se reacomoda natural la cultura de baştină, dar şi pentru a face analiză matematică aşa cum se face la noi", a povestit Staş.

Cine organizează programul FLEX

Organizarea programului FLEX este realizată de Consiliile Americane pentru Educaţie Internaţională , care fac recrutarea, selecţia, îndrumarea şi planificarea călătoriei. Consiliile acestea administrează peste 30 de programe educaţionale de schimb de experienţă şi training pentru liceeni, studenţi, absolvenţi şi profesori.

Cum pot fi echivalate studiile făcute în străinătate

În luna septembrie, s-a publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru şi metodologia pentru echivalarea studiilor preuniversitare făcute în străinătate. Practic, elevii care au studiat un an în State ar trebui să-şi poată echivala studiile. Ei trebuie să depună un dosar la inspectoratul şcolar care să conţină o cerere, foaia matricolă pentru clasele din România şi foaia matricolă eliberată de şcoala din străinătate unde au studiat, precum şi o copie după buletin sau paşaport. Pottrivit metodologiei, termenul de soluţionare al dosarului este de maximum 30 de zile de la depunere, nu se percep taxe pentru evaluare, iar atestatul original eliberat de către inspectoratul şcolar este valabil pentru înscrierea în orice unitate de învăţământ preuniversitar din ţară şi la încadrarea pe piaţa forţei de muncă. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat însă că ideal ar fi ca dosarele să se soluţioneze în doar o săptămână de la depunere.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite