CFA vs. MBA. Care din cele două calificări este cea mai indicată pentru o carieră în Finanţe?
0Pentru cei care au în vedere o carieră în domeniul financiar, o dilemă poate fi aceea legată de studii. Atât studiile Master of Business Administration (MBA) în finanţe cât şi certificările Chartered Financial Analyst (CFA) au avantajele lor, dar există şi diferenţe importante.
Împreună cu Directorul Academic al programului de MBA financiar, Prof. Manfred Frühwirth, doi studenţi actuali Alexander Ovchinnikov, manager ALM în cadrul Raiffeisen Bank şi Ivaylo Penev, membru în Consiliul Director al ELANA Fund Management aducem în revistă avantajele şi dezavantajele celor două tipuri de programe educaţionale.
Mulţi experţi în cariere recomandă urmarea unui CFA mai ales la începutul carierei, în timp ce MBA se adresează profesioniştilor ceva mai experimentaţi. Împărtăşiţi această opinie?
Prof. Frühwirth: Absolut. Cele mai multe şcoli de business cer între 4 şi 5 ani de experienţă în muncă pentru cei care sunt admişi în programele lor MBA. Certificarea CFA este de obicei accesată de oameni la începutul carierei, sau, din ce în ce mai des, de studenţi în cadrul programelor de Master în Finanţe.
Penev: CFA poate fi un adevărat propulsor al dezvoltării carierei, mai ales dacă eşti la început. Mulţi analişti şi asociaţi din băncile de investiţii se înscriu în programul CFA pentru a acumula cunoştinţele şi aptitudinile necesare ce-I vor ajuta să avanseze de la poziţii entry-level către unele de seniorat. La acest nivel, un MBA nu este atât de uşor de accesat întrucât aceştia nu au suficientă experienţă de management şi de muncă per ansamblu, şi – cu un preţ în jur de USD 4,000 pentru susţinerea a trei examene – CFA este de departe o opţiune mai ieftină. După ce oamenii au avansat în carierele lor şi au trecut pe poziţii cu mai multe responsabilităţi manageriale, sau doresc să treacă pe o asemenea poziţie, un program educaţional de business precum MBA este necesar.
Care sunt principlalele diferenţe între aceste două programe educaţionale financiare?
Penev: Concentrarea pe soft skills în aceeaşi măsura ca şi în alte discipline non-financiare oferă o perspectivă mult mai amplă a unui business care trece dincolo de trecerea cifrelor în foi de bilanţ şi declaraţii de venituri. CFA este o alegere excelentă pentru o avansare rapidă în domeniul finanţelor, dar este nevoie de o educaţie de business holistică pentru a duce dezvoltarea profesională pe trepte mai înalte. Un MBA îţi oferă o reţea profesională excelentă şi diverse domenii şi aspecte ale mediului de business. Aceste noi perspective de la colegi experimentaţi şi instructori pot susţine viitoarele iniţiative de business a studenţilor.
Ovchinnikov: Sunt perfect de acord. Dacă putem spune aşa, MBA-ul îţi oferă o varietate largă de informaţii, la un nivel general, în timp ce CFA îţi oferă o varietate restrânsă de informaţii foarte specializate. CFA oferă un instrumentar util pentru profesioniştii din investiţii şi analiştii financiari, concentrându-se în primul rând pe industria de gestionare a activelor. Chiar dacă este o modalitate excelentă de a-ţi organiza şi structura aptitudinile financiare, câteva dintre ariile pe care eşti nevoit să le studiezi în detaliu nefiind necesare pentru cariera ta profesională. De exemplu, nivelul 2 este sepecializat extensiv pe valoarea de capital DCF.
O altă caracteristică distinctivă este formatul. CFA se bazează pe studiu individual, în timp ce studenţii din cadrul MBA învaţă în principal în grupuri. Ce înseamnă asta pentru studenţi ?
Prof. Frühwirth: Avantajul MBA-ului este că volumul de cunoştinţe obţinut în cadrul programului este de asemenea valabil în alte industrii din afara lumii investiţiilor. Mulţi studenţi Ai programelor de MBA vin din domenii externe celor de business şi finanţe, ceea ce adaugă o imensă valoare orelor de curs, ei aducând perspective noi. Astfel, studenţii învaţă unii de la alţii şi, prin acest lucru, îşi îmbunătăţesc aptitudinile manageriale, sociale şi de leadership. Graţie formatului intensiv, inclusiv muncii de pregătire, exerciţiilor de grup, studiillor de caz şi temelor de rezolvat în urma modulelor, studenţii reuşesc să se cunoască între ei foarte bine şi să construiască o reţea profesională cuprinzătoare.
Penev: Modulele centrate pe business ale MBA-ului financiar sunt nemaipomenite! După fiecare modul m-am întors în Bulgaria cu idei şi descoperiri despre potenţialele slăbiciuni ale modelului nostru de business, deci pentru mine, acest program a fost cu-adevărat revelator. Împărtăşind experienţe şi idei cu o serie de oameni inteligenţi a fost foarte stimulant. Chiar iau în calcul pornirea unei afaceri cu unul dintre colegii din modulul de business.
Ovchinnikov: Sunt un promotor al educaţiei continue, pe care o consider foarte importantă pentru a mă menţine în formă bună. Când m-am înscris în MBA, am avut 2 obiective: dezvoltarea continuă a aptitudinilor mele manageriale şi o expunere intensă la noi idei şi oameni din diferite medii. Ambele obiective au fost atinse cu succes, judecând şi din perspectiva feedback-ului primit de la colegii mei.
Care este concluzia la care aţi ajunge, dacă aţi avea doar 30 de secunde pentru a explica diferenţa între un CFA şi un MBA financiar?
Prof. Frühwirth: Un MBA permite mai multă flexibilitate în carieră, din moment ce absolvenţii de MBA au o educaţie mai extinsă şi se pot adapta mai uşor la un mediu de business în continuă schimbare. CFA este alegerea potrivită pentru tine dacă vrei să te concentrezi doar pe lumea investiţiilor, din moment ce îţi oferă know-how-ul necesar în analize de investiţii, strategii de portofoliu şi alocare a activelor.
Ovchinnikov: Atât CFA şi MBA implică multă muncă, dedicare şi abilităţi puternice. Deci ambele te vor ajuta să te diferenţiezi în mod pozitiv de alţi candidaţi. Totuşi, focusul e uşor diferit – CFA este o calificare profesională ce se adresează mai ales industriei de investiţii, în timp ce MBA este destinat mai degrabă poziţiilor manageriale, care nu sunt neapărat în sectorul financiar.
Penev: Pentru mine personal atestarea CFA a fost un adevărat propulsor al carierei în stadiile incipiente, în timp ce MBA a fost următorul pas logic în dezvoltarea mea, pe măsură ce am progresat către poziţii de management superioare în compania mea. Ambele îşi au locul în CV-ul unui profesionist în finanţe motivat şi ambiţios. Programul CFA mi-a oferit un nivel de înţelegere a conceptelor financiare prin intermediul multor cunoştinţe de nivel expert, în timp ce MBA-ul mi-a oferit un domeniu mai larg al diferitelor aspecte ale administrării unei afaceri şi a resurselor sale, creând de asemenea noi oportunităţi de business.
Despre WU Executive Academy
Programul EMBA Bucharest oferit de WU Executive Academy este acreditat de catre doua dintre cele mai importante institutii de profil la nivel mondial: AMBA (Association of MBAs) si EQUIS (European Quality Improvement System) si este prezent pe piata romaneasca din 2006.
WU Executive Academy este parte a Vienna University of Economics and Business (WU), cea mai mare universitate de business din Europa si una din cele doua universitati de afaceri din lume vorbitoare de limba germana care indeplineste standardele ridicate ale acreditarilor AMBA si EQUIS. WU se bucura de mai bine de 100 de ani de o reputatie exceptionala in calitate de furnizor de educatie in domeniul managerial.
WU Executive Academy organizeaza din 2006 in Bucuresti programul de Executive MBA, apreciat ca fiind nr. 1 in Romania si in top 100 programe EMBA la nivel mondial.
Studentii vor beneficia de know-how-ul profesorilor de la unele dintre cele mai prestigioase universitati internationale: IESE Business School – Spania, INSEAD - Franta si Carlson School of Management – USA, precum si de doua rezidentiate internationale din cadrul programului, in Austria si USA, care le ofera ocazia de a interactiona cu managerii din diverse companii aflate in tranzitie sau intr-o faza de dezvoltare si globalizare a business-ului. Programul de Executive MBA din Romania se adreseaza managerilor cu o experienta de minim 5 ani in domeniu, care au inregistrat un progres solid in cariera. Termenul de inscriere la Executive MBA este 30 octombrie 2015.