FOTO Campanie EDUCATIVA Ce spun universităţile britanice despre studenţii din România
0Studenţii români sunt apreciaţi, chiar iubiţi în universităţile britanice unde studiază. Aşa arată mesajele culese până acum de Grupul Educativa, care consiliază tinerii care vor să meargă la studii în străinătate, în cadrul unei campanii lansate recent.
Mesajele culese până acum de Grupul Educativa în cadrul campaniei prin care vor să arate cum sunt priviţi studenţii români în universităţile din Marea Britanie, de la cinci astfel de instituţii, creionează o imagine pozitivă a tinerilor români în Regatul Unit, în condiţiile în care în ultima vreme au fost lansate în mass media britanice şi româneşti campanii pro şi contra imigranţilor români şi bulgari, vizavi de eliminarea totală a restricţiilor din 2014.
”Îi iubim pe studenţii noştri din România”, ”sunt studenţi de succes, motivaţi”, ”muncitori şi prietenoşi” şi ”obţin note excelente”, acestea sunt părerile transmise de cele cinci universităţi britanice care au răspuns până acum apelului asociaţiei: Coventry, Westminster, Hull, Campus Suffolk şi Worcester.
„A fost o iniţiativă de a contrabalansa ceea ce se discută în presă legat de relaţia dintre România şi Marea Britanie prin nişte mesaje mai constructive. În ultimele săptămâni, peisajul media a fost dominat de subiectul potenţialei campanii a guvernului britanic de a descuraja imigraţia din România şi Bulgaria, apoi de răspunsurile destul de agresive pe care le-a provocat asta în România, şi exista riscul ca percepţia potrivit căreia românii nu sunt bineveniţi în Marea Britanie să se înrădăcineze”, a explicat Sergiu Scripca, PR şi Marketing Manager EDMUNDO, unul dintre programele Grupului Educativa.
”Ştiam că realitatea e cu totul alta”
”Noi ştiam, din experienţa de lucru cu universităţile şi din experienţele aplicanţilor noştri, că realitatea e cu totul alta, că tinerii români care pleacă la studii acolo se integrează fără dificultate şi că imaginea care începea să se răspândească era una deformată”, a spus Adina Cristescu, International Marketing Manager EDMUNDO, care a adăugat că ”reprezentanţii universităţilor au fost foarte disponibili să ajute”.
”Am asociat mesajele primite de la universităţi cu imagini reprezentative pentru fiecare dintre acele instituţii de învăţământ si le-am publicat pe Facebook, iar publicul pare sa fi rezonat cu ceea ce am încercat să comunicăm”, a mai declarat Sergiu Scripca.
”Studenţii români, un bun exemplu pentru toţi”
”Îi iubim pe studenţii noştri din România, sunt muncitori, inteligenţi şi foarte entuziaşti, sunt un bun exemplu pentru toţi”, este de părere Natalie Newey, de la Şcoala de Arhitectură a Universităţii Westminster din Marea Britanie.
Kate Walewska, de la Universitatea Coventry, spune în mesajul său că românii, care reprezintă 10% din studenţii internaţionali, ”sunt studenţi de succes, motivaţi, şi o parte esenţială a campusului”.
”Studenţii români sunt muncitori şi prietenoşi. Implicarea şi contribuţia lor au creat o impresie pozitivă pentru universitate ca întreg”, susţine Nadia Chelbi, de la Universitatea Hull.
Karen Hinton, reprezentanta Universităţii Campus Suffolk (UCS), spune că ”au câţiva studenţi români fantastici şi sperăm să primi şi mai mulţi”, adăugând că aceştia sunt oricând bineveniţi la UCS.
Şi cei de la Universitatea Worcester spun că-i primesc cu drag pe studenţii români, care ”iau note excelente şi au o contribuţie importantă în comunitatea universitară”, potrivit reprezentantei instituţiei, Chloe Pattison.
Campanii pro şi contra imigranţilor români
În luna octombrie 2012, publicaţia britanică Daily Mail a lansat o serie de articole care susţineau ideea că eliminarea tuturor restricţiilor din 2014 pentru români şi bulgari ar duce la ”o invazie” a acestora pe piaţa muncii din Regatul Unit, zeci de mii, citând o serie de ”experţi”.
În luna ianuarie, un raport al organizaţiei ”Migration Watch” arăta că ”aproximativ 50.000 de români şi bulgari vor veni în Marea Britanie anual, după anularea restricţiilor impuse României şi Bulgariei, anul viitor”.
Ministrul britanic de Interne Theresa May s-a pronunţat recent pentru o încetare a liberei circulaţii a muncitorilor în Uniune, dar Marea Britanie nu poate bloca anularea acestor restricţii fără să încalce tratatul semnat cu Bulgaria şi România în 2007, la aderarea celor două ţări la UE, subliniază publicaţia.
Ulterior, o agenţie publicitară din România a lansat o campanie care intenţionează să atragă turişti britanici, ca un răspuns la campania negativă pe care intenţionau să o lanseze autorităţile de la Londra împotriva imigranţilor români şi bulgari, preluată şi de presa britanică.