Guvernul britanic, acuzat că se află la „limita ridicolului“ prin încercările de a-i opri pe imigranţii români şi bulgari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Britanicii se tem că românii şi bulgarii le iau locurile de muncă
Britanicii se tem că românii şi bulgarii le iau locurile de muncă

Eforturile guvernului britanic de a face faţă unei posibile creşteri a fluxului de imigranţi români şi bulgari în următorul an sunt descrise ca fiind „la limita ridicolului“ de un parlamentar britanic, notează BBC.

Laburistul Keith Vaz a spus că încercările de a-i descuraja pe oameni să vină în Marea Britanie sunt „contraproductive“.

„Pe de o parte, Ministerul britanic de Interne nu îi vrea, dar, pe de altă parte, ministrul Afacerilor Europene spune că trebuie să fie libertate de mişcare. Guvernul riscă să încurajeze mai mulţi oameni să vină. Astfel de tactici au fost folosite şi în trecut şi s-au dovedit a fi contraproductive“, a avertizat Vaz.

Guvernul britanic ia în calcul posibilitatea de a iniţia o campanie negativă pentru a descuraja venirea românilor şi a bulgarilor, prin evidenţierea aspectelor negative referitoare la viaţa din Marea Britanie: „Vă rugăm, nu veniţi în Marea Britanie. Plouă, joburile sunt puţine şi prost plătite“, ar fi mesajul campaniei.

Marea Britanie nu a dorit să se portretizeze drept „altceva decât un loc foarte plăcut în care te poţi afla“, însă muncitorii imigranţi nu trebuie să aibă alte aşteptări, a spus secretarul Comunităţilor, Eric Pickles.

Restricţii

Ultimul guvern laburist a stabilit controale tranzitorii pentru imigranţii din Bulgaria şi din România, atunci când cele două ţări au aderat la Uniunea Europeană în 2007, dar acestea expiră la începutul anului viitor. În aceste condiţii, miniştrii britanici sunt presaţi să acţioneze, pentru a evita sufocarea serviciilor publice de valul de imigranţi. 

Potrivit presei britanice, se are în vedere restricţionarea accesului la serviciile publice pentru viitorii imigranţi. În plus, cei care nu îşi vor găsi un loc de muncă în primele trei luni sau nu au fondurile necesare pentru a-şi asigura un trai decent timp de şase luni, vor fi invitaţi să plece, conform „Financial Times“.  

Un purtător de cuvânt al guvernului infirmat că Marea Britanie ar încerca să descurajeze sosirea imigranţilor români şi bulgari prin lansarea unei campanii negative în respectivele ţări.

Poveşti de groază cu români şi bulgari

Miniştrii britanici au avertizat contra unor „poveşti de groază“ despre o creştere potenţială a numărului de imigranţi, dar Vaz spune că oficialii nu au reuşit să vină cu o estimare a numărului de sosiri aşteptate, în ciuda cererilor repetate în acest sens.

Migration Watch, grupul de observaţie a imigranţilor, care sprijină controalele stricte, spune că aproximativ 50.000 de persoane din România şi din Bulgaria vor veni în Marea Britanie în fiecare an până în 2019, iar acest lucru va avea „consecinţe semnificative“ pentru găsirea de locuinţe şi de locuri de muncă.

Comitetul consultativ al guvernului pe probleme de migraţie afirmă că există dovezi că bulgarii s-ar muta în Marea Britanie datorită economiei puternice a ţării şi este „plauzibil“ ca şi românii să vină din acelaşi motiv.

Începând cu 2007, bulgarii şi românii au avut posibilitatea să vină în Marea Britanie ca persoane fizice autorizate sau ca studenţi, cu condiţia să nu aibă parte de alte beneficii sau de locuri de muncă.

Dar înlăturarea controalelor existente le va oferi bulgarilor şi românilor posibilitatea de a lucra în Marea Britanie şi de a beneficia de aceleaşi drepturi de care se bucură cetăţenii celorlalte state membre ale UE, conchide BBC.              

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite