VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care se pregătesc pentru Bac pot afla de la profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, cum să construiască corect eseul de la examenul scris, în cea de-a doua lecţie din cele peste 40 de astfel de meditaţii pe care adevarul.ro le va difuza în cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază“.

Profesoara Pop a discutat despre cum se rezolvă subiectul al treilea:

Scrie un eseu de 600 – 900 de cuvinte în care să prezinţi tema şi viziunea despre lume, reflectate într-un roman al experienţei din perioada interbelică. În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere:

- evidenţierea tipului de roman pentru care ai optat şi a trăsăturilor care fac posibilă încadrarea într-o tipologie, într-un curent cultural/ literar, într-o perioadă sau într-o orientare tematică;
- prezentarea temei romanului, reflectată în textul narativ ales, prin referire la două episoade/ secvenţe narative;
- sublinierea a patru elemente ale textului narativ, semnificative pentru ilustrarea viziunii despre lume a autorului/ a naratorului (de exemplu: acţiune, conflict, relaţii temporale şi spaţiale, construcţia subiectului, particularităţi ale compoziţiei, perspectivă narativă, tehnici narative, construcţia personajului, modalităţi de caracterizare, limbaj etc.);
- exprimarea unei opinii argumentate despre modul în care tema şi viziunea despre lume sunt
reflectate în romanul ales.

Notă! Ordinea integrării reperelor în cuprinsul lucrării este la alegere.

Pentru conţinutul eseului vei primi 16 puncte (câte 4 puncte pentru fiecare cerinţă/ reper); pentru redactarea eseului vei primi 14 puncte (organizarea ideilor în scris – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 3 puncte; abilităţi de analiză şi argumentare – 3 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuaţia – 2 puncte; aşezarea în pagină, lizibilitatea – 1 punct).

În vederea acordării punctajului pentru redactare, eseul trebuie să aibă minimum 2 pagini.


La subiectul al treilea, profesoara va vorbi despre Camil Petrescu. "Din punctul meu de vedere, este important să încadreze într-o anumită ordine istorică şi estetică autorul şi romanul. Asta înseamnă că vorbim despre perioada interbelică şi străsăturile acesteia. Este o perioadă de mare diversitate. Apar manifestări ale tradiţionalismului şi alte curente de dinainte", a explicat Pop.

Profesoara  spune că "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" nu este foarte bine primită în epocă din punct de vedere al structurii. În carte, se vorbeşte de două experienţe fundamentale: a iubirii totale şi experienţa morţii colective, care marchează personajul narator. La cerinţa a treia, elevii pot menţiona că naratorul pomeneşte despre propria sa dramă prin tehnica recursului la memorie involuntară, spre exemplu.

"Prezentarea socialului perioadei interbelice prin ochii lui Gheorghidiu. Toată această suferinţă a bărbatului din roman trebuie avută în vedere. Partea a doua a romanului vine cu totul în altă notă, dacă prima parte este o rememorare şi o evoare a trăirilor iubirii pe care el şi-ar fi dorit-o absolută, partea a doua a romanului este un jurnal de front. Partea a doua arată cruzimea războiului din punctul de vedere al lui Ştefan Gheorghidiu. Le recomand să încerce să înveţe pasaje foarte scurte din capitolul "Ne-a acoperit pamântul lui Dumnezeu", a spus Pop.

Despre structura lucrării

Profesoara spune că elevii trebuie să aibă în vedere şi structura romanului, spre exemlu faptul că are două părţi. De asemenea, valorile morale ale personajului sunt diferite de cele colective, timpul interior al personajului este diferit de cronologie, de exterior. Mai este şi tehnoca reflectării poliedrice, destinul văzut din mai multe perspective.  

Elevii ar trebui să aibă minimum două pagini de text. Ei trebuie să încerce să acopere cele două pagini oricât ar scrie de mic, fiindcă de multe ori profesorii nu stau să numere cuvintele. Sintetizarea cuvintelor e o virtute, elevii nu vor fi punctaţi pentru ce depăşeşte limita de cuvinte.

Cum trebuie dozat timpul de examen

În ceea ce priveşte structurarea timpului în cele trei ore de examen, profesoara spune că eseul poate fi scris în maximum 45 de minute şi că elevii trebuie să lase cel puţin 15 minute la sfârşit pentru recitirea lucrării. "Când termini lucrarea, stai un minut-două şi te gândeşti la ale tale, apoi revii şi o citeşti de parcă ar fi lucrarea celui mai mare duşman", a exemplificat profesoara. Ea a mai spus că scrisul lizibil este foarte important şi este mai bine să scrie cu stiloul, nu cu pixul. "Stiloul nu o ia înaintea gândului", a spus profesoara.

Pop i-a mai sfătuit pe elevi să se rezume la fraze scurte şi foarte clare, iar textul scris să fie natural. "Persoanele care nu au obiceiul de a scrie curent, tind să realizeze texte utilizând cuvinte bombastice. Nu este bine, naturaleţea în scris este foarte importantă, nu facem concurenţă scriitorilor şi poeţilor. Claritate, concizie, coerenţă, cursivitate, proprietate trebuie să se regăsească înscriitură", a spus profesoara.

Lista operelor pe care elevii ar trebui să le citească înainte de examen

Profesoara Iulia Pop a făcut o listă cu principalele curente, autori şi opere pe care elevii ar trebui să le cunoască pentru examenul de Bacalaureat. Lista este publicată la sfârşitul articolului împreună cu modelul de Bac pe care îl prezintă în cadrul emisiunii. Ieri, profesoara le-a explicat elevilor cum se rezolvă primele două subiecte, iar acum le va vorbi despre al treilea subiect, eseul.

"În bună măsură cred că am reuşit să acopăr cam tot ce poate să apară în programa de liceu. Tabelul acesta le este foarte necesar pentru a putea să realizeze şi primul subiect fiindcă le va fi mai uşor să stabilească genul literar, să facă analiza pe text, este foarte important ca ei să fixeze autorul în curentul literar corect. Abordarea unei opere care nu intră în cerinţă atrage după sine pierderea întregului punctaj (dacă la romanul interbelic scriu despre Moromeţii)," a explicat Iulia Pop.

Marele premiu: 1.000 de euro

În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi.

Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!

Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!


"Subiectele pentru Uman au un grad de dificultate ceva mai mare. Vom discuta astăzi despre primul subiect din modelul pe care l-am adus şi apoi cel de al doilea subiect. Marţi vom discuta despre al treilea subiect, eseul, care ridică mai multe probleme elevilor", a spus luni profesoara Pop, în prima lecţie video live, în care a prezentat detaliat modul de rezolvare a primelor două subiecte de la Bac.

Marţi, de la ora 14.00, la Adevărul Live, lecţia va continua cu subiectul al treilea, eseul, considerat cel mai dificil, plecând de la acelaşi model, un text în proză la prima vedere de Hortensia Papadat-Bengescu („Concert din muzică de Bach”).

Profesoara Iulia Pop îi va ajuta pe tineri şi cu o prezentare clară a curentelor literare şi cum pot să-i încadreze mai uşor pe autori în această schemă.


Începând de luni, 14 aprilie, şi până la sfârşitul lunii iunie, vor fi disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, 40 de lecţii video. Profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe.

Săptămâna aceasta vom difuza patru lecţii video la Limba şi Literatura Română predate de profesoara Iulia Pop care le va explica elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la Bacalaureat, ce fel de cerinţe vor primi şi cum ar trebui abordate acestea. De asemenea, ea le va explica în detaliu cum trebuie redactat eseul de la punctul al treilea, considerat cel mai greu subiect din cadrul probei de Limba Română de la Bac. Elevii pot să pună întrebări comentând în fereastra de Adevărul Live.

„Primele două lecţii de la Română vor fi pentru elevii care vor susţine varianta de subiect de la Uman şi apoi pentru cei care dau varianta de la Real“, a explicat profesoara.

„La început, le voi arăta elevilor cum se rezolvă primele două subiecte, iar o lecţie întreagă va fi despre subiectul al treilea, unde vom vedea cum se construieşte un eseu. Vom vorbi şi despre redactarea lucrării ca ansamblu: aşezare în pagină, ortografie şi gestionarea celor trei ore de examen. Sunt lucruri de detaliu, dar foarte importante în redactarea lucrării“, adaugă profesoara.

În continuare, pe adevarul.ro vor fi lecţiile pentru proba obligatorie: la matematică (28 aprilie - 9 mai), urmate de cele de la Istorie (12 şi 13 mai).

Campania le oferă elevilor nu doar lecţii video susţinute de profesori din licee de top ale Capitalei, meditaţii în care pot afla cum să înveţe pentru materiile de la Capacitate şi de la Bacalaureat, ci şi lecţii video de consiliere, menite să-i pregătească pentru stresul şi provocările ridicate de aceste testări.

 Consiliere pentru elevi

Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene.

De asemenea, la Adevărul Live vor fi şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere.

Meditaţii video pentru Evaluarea Naţională

Elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finalul lunii mai. Două dintre acestea vor fi de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului.

Adevărul te premiază cu 1.000 de euro

Pentru a participa la concursul cu premii organizat de „Adevărul“, elevii trebuie să se înscrie în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema „Care este visul tău?“. Elevii care vor strânge cele mai multe like-uri şi share-uri vor câştiga suplimente Biocebral, ce le vor da energie pe toată perioada examenelor. Marele premiu al concursului constă în suma de 1.000 de euro.

MODEL Subiect Bacalaureat 2014

Periodizare literatura română


Pe aceeaşi temă:

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Lecţii video pentru Bac şi Capacitate pe adevarul.ro

BACALAUREAT 2014 Dezbatere despre rezultatele de la simulare, la Adevărul Live. Valori care ar trebui să existe la şcoală: respect, implicare, integritate

Ministrul Mihnea Costoiu după dezastrul de la simularea examenului de Bacalaureat: „Nu excludem posibilitatea de a reduce dificultatea subiectelor“

REZULTATE SIMULARE BAC 2014. Lista procentelor pe judeţe. Aproape jumătate dintre elevi nu au luat nota 5

Răul letal din liceu: monştrii „somnului matematic şi istoric”

Remus Pricopie: 30% promovare la Matematică, un procent extrem de mic când ai subiecte de nivel mediu

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Rezultate dezastruoase la simulare. Mai puţin de jumătate din candidaţi au luat peste cinci

BACALAUREAT 2014 Ultima zi de examen. Subiectele de la Biologie, Geografie, Chimie şi Fizică, rezolvate la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Rezolvarea subiectelor de la matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Rezolvarea subiectelor la Istorie, la Adevărul Live

adevarul.ro te meditează pentru Bacalaureat 2013 şi Capacitate 2013

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite