Un nou scandal imens în educaţie. Transferări ilegale după repartiţia pentru clasa a IX-a

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi cum scandalul legat de fraudarea examenelor de bacalaureat, în care au fost implicaţi, anchetaţi, judecăţi, condamnaţi, sute de profesori, nu era de ajuns,  iată un nou scandal la orizont: transferurile de la un liceu la altul în urma repartiţiei computerizate pentru admiterea în clasa a IX-a.

Din spusele ministrului Câmpeanu, în judeţul Suceava, din 523 de cereri de transfer, au fost soluţionate favorabil 326, în Prahova – 252 din 264, în Bihor – 191 din 236, iar în Brăila –circa 40 de cereri”Cercetările sunt abia la început, şi e foarte bine  că ministrul Câmpeanu n-a băgat sub preş această afacere murdară şi a trecut la anchetarea şi eventuala sancţionare a celor vinovaţi.

În fapt, ce s-a întâmplat?

În cazul repartiţiei computerizate, în funcţie de media de admitere în clasa a IX-a şi de opţiunile completate de părinţi şi elevi în fişa de admitere, elevii au fost repartizaţi la şcolile pe care le meritau, conform mediilor şi opţiunilor.

Sigur că nu toată lumea a fost mulţumită, iar unele familii, cu trecere şi dare de mână, au încercat să „fenteze” sistemul şi să ajungă la liceele dorite pe uşa din dos, adică cu aprobări speciale de transfer.

Nu este clar până în momentul acesta dacă cererile au fost aprobate de către Inspectoratele Şcolare, sau de către directori, ambele situaţii fiind la fel de grave, pentru că regulamentul de admitere în clasa a IX-a nu prevede aşa ceva.

Dacă s-ar mai putea înţelege un caz, două, din motive de handicap şi imposibilitatea deplasării la distanţă mare de casă, sau motivat de faptul că elevii aveau deja un frate/soră la unul din licee,  aprobări cu sutele sunt inacceptabile.

În mod sigur aprobările au fost date spre liceele de elită, de la licee mai puţin cotate şi, nu m-ar mira, ca beneficiarii să fie familii cu greutate în plan local, politicieni, afacerişti, etc.

N-ar fi de loc exclus ca astfel de aprobări să fi fost obţinute contra unor sume de bani considerabile, fapt pe care îl va demonstra, probabil, DNA sau DIICOT.

Grav  este altceva. Inspectori şi directori se pretează în continuare la ilegalităţi flagrante, în ciuda tuturor exemplelor date de justiţie până în prezent.

Şi este vorba de oameni care conduc educaţia, care să fie modele pentru elevi şi cadre didactice.

Dacă „modelele” sunt cum sunt, ce pretenţii putem avea de la cei care ies de pe băncile şcolilor, ca beneficiarii unor astfel de „modele”?

Sperăm că ministrul Câmpeanu să meargă până la capăt cu ancheta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite