Sindicaliştii din învăţământ, invitaţi la Guvern pentru a discuta  despre Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Anton Hadăr
Foto: Anton Hadăr

Sindicatele din învăţământ se vor întâlni vineri, la ora 15.00, cu reprezentanţii Guvernului pentru a discuta despre Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea bugetarilor. Reprezentanţii sistemului de educaţie spun că vor beneficii similare cu cei din Sănătate.

"Încă nu ştim dacă la întâlnire va participa şi premierul Dacian Cioloş. Dorim să atragem atenţia reprezentanţilor Guvernului asupra faptului că învăţământul nu primeşte niciun beneficiu în urma acestei Legi a salarizării. Dorim să avem un tratament similar cu cei din Sănătate", a spus Anton Hadăr, liderul Federaţiei Sindicale din Învăţământul Superior Alma Mater, potrivit agerpres.

Acesta a subliniat că, în urma modificărilor aduse sistemului de salarizare în sectorul bugetar, reprezentanţii sistemului de învăţământ superior nu primesc nicio creştere.

"Nu văd nicio creştere mai nicăieri. Asistentul rămâne la 1.700 — 1.800 lei. Nicio creştere salarială. Un ipotetic 2% (...) Nu e nicio îmbunătăţire. Se duc banii către Sănătate, către autorităţile publice centrale... Suntem total nemulţumiţi şi vom vedea cum vom reacţiona zilele acestea. Nu mă aşteptam să fim trataţi atât de rău. Măcar la funcţiile din începutul carierei să avem creşteri semnificative. Din momentul de faţă, evident că nu mai putem discuta cu reprezentantul Ministerului Muncii, cu domnul ministru, pentru că am crezut că va fi mai raţional. Probabil, având în vedere suma mică de bani, nu a putut să organizeze şi pentru Educaţie. A spus că e rândul Sănătăţii şi noi trebuie să mai aşteptăm. Şi că va da un exemplu de mod de aranjare a grilei de salarizare pentru Sănătate. Pentru educaţie: zero", a mai psus acesta.

Nemulţumiri care anunţă boicotarea examenelor naţionale

Reamintim că Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat în dezbatere publică, marţi, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea în sectorul public, proiect care va rămâne în dezbatere publică până pe 1 iunie.

Proiectul are ca prioritate realizarea unei reforme în privinta personalului din sănătate. De măririle de salarii vor beneficia 400.951 de salariaţi. De asemenea, vor fi prevăzute creşteri în administraţia publică centrală, astfel încât salariile funcţionarilor să fie aduse la nivelul a 70% din cele de la Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Celelalte sectoare vor beneficia doar de rezolvarea disfunctionalităţii de încadrare. Sindicatele, mai ales cele din educaţie, sunt nemulţumite că proiectul nu prevede reforma salarială în toate sectoarele, la fel ca în sănătate. Pentru educaţie şi sănătate vor fi fi introduse bonusuri de performanţă începând cu 1 ianuarie 2017.

„Conforma acestui proiect nu va creşte niciun salariu în învăţământ  şi în 2018 există riscul ca profesorul debutant să rămână la salriul de 1080 de lei, cât este în prezent. Sunt mici ajustări la profesorii debutanţi, dar este vorba de 2 – 3 lei, diferenţă care se constată în acest moment între unităţi de învăţământ pentru că în 2014, prin ordonanţa dată de fostul guvern, acete salarii au fost majorate cu până 10 la sută, iar unităţile a stabilit proprile salarii. Suma este extrem de mică”, a seclarat şeful Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.

De asemenea, Simion Hăncescu a anunţat că, pe 1 iunie,  15.000 de salariaţi din învăţământ vor porni  într-un marş de protest din faţa Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00. 

Liderul Sindicatului „Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus că dacă nu va exista deschidere la discuţii şi nu vor fi luate măsuri, multe cadre didactice sunt hotărâte chiar să boicoteze examenele naţionale.

Citeşte şi:

Salariile bugetarilor nu scad, dar sindicaliştii ameninţă cu proteste. Impactul bugetar: 2,3 miliarde de lei

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite