„România Meseriaşă”: OMV Petrom organizează tabără de vară pentru elevii din şcolile profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România Meseriaşă

OMV Petrom lansează “România Meseriaşă“, o campanie care îşi propune să aducă în atenţia românilor importanta educaţiei profesionale, potenţialul pe care îl are tara noastră in aceasta direcţie şi găsirea unor soluţii pentru susţinerea sistemului de învăţământ profesional. Astfel 200 de elevi din 14 licee tehnologice şi şcoli profesionale prahovene vor urma ateliere practice la Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei.

In această vară, Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei ia forma unui nou proiect educaţional OMV Petrom  dedicat elevilor din clasele IX – XI din 14 licee tehnologice şi şcoli profesionale din judeţul Prahova. Pornind de la nevoile existente pe piaţa locală a muncii, proiectul sprijină cinci specializări adresate elevilor: frizer, croitor, bucătar, mecanic auto. Scopul Taberei Meseriaşilor din Ţara lui Andrei este să vină în completarea programei şcolare şi să îi ajute pe elevi să fie mai pregătiţi pentru piaţa muncii, după încheierea studiilor.

Astfel, din cei peste 420 de aplicanţi, 200 de elevi vor merge, începand cu 2 august, în Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei unde vor învăţa mai multe despre meseria aleasă, prin ateliere practice, dar şi de dezvoltare personală. Atelierele de dezvoltare personală includ cursuri de lucru în echipă, de prezentare în faţa angajatorului şi de responsabilitate civică. În cadrul atelierelor practice, elevii vor realiza un proiect specific meseriei lor, sub îndrumarea unor mari specialişti din domeniu: Gabriel Onofrei, pilot auto, Dumitru Gherghiceanu, Drilling Manager OMV Petrom, Chef Cezar Munteanu, Hair Stylist-ul Cristi Pascu şi designer-ul vestimentar Mirela Diaconu.

Fiecare liceu sau şcoală participantă inclusă în program a avut oportunitatea de a înscrie în competiţie nu doar elevi, ci şi profesori. Din cele peste 85 de aplicaţii, 40 de profesori au fost selectaţi pentru a-i însoţi pe viitorii meseriaşi în Tabără. Dincolo de participarea la activităţile dedicate elevilor, ei vor urma şi cursuri de înţelegere a adolescentului, oferite de Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, precum şi de compania YourWay. De asemenea, cei 200 de elevi din tabăra vor fi evaluaţi vocaţional de o echipa de specialişti. Cei mai buni 20 de liceeni vor fi recompensaţi şi cu o bursă lunară de studiu în valoare de 500 de lei, pe durata anului şcolar 2015-2016.

Şcoala Petroliştilor în trei licee din România

O altă iniţiativă ce sprijină România Meseriaşă este Şcoala Petroliştilor, un proiect educaţional care constă în crearea claselor de învăţământ profesional cu specializări în meseria de operator sonde şi operator la extracţia, tratarea, transportul şi distribuţia gazelor. Proiectul se desfăşoară în trei licee din România, în care OMV Petrom susţine şi dotările laboratoarelor, începând cu anul  şcolar 2015-2016. Elevii înscrişi în cadrul acestor clase beneficiază de bursă lunară şi practică în cadrul companiei OMV Petrom. În urma absolvirii cursurilor cu o durată de 3 ani, elevii vor obţine o certificare recunoscută la nivel european.

În cadrul campaniei „România Meseriaşă”, OMV Petrom va demara un studiu care urmăreşte să identifice nevoile reale ale companiilor cu privire la sectorul profesional, aşteptările meseriaşilor cu privire la piaţa muncii, dar şi dorinţele elevilor care vor să îmbrăţişeze o meserie. În acelaşi timp, studiul va lua în considerare şi percepţia publicului larg în ceea ce priveşte aceste categorii profesionale. Rezultatele studiului vor fi publicate  în această toamnă.

”Ţara noastră are nevoie de meseriaşi – este un fapt pe care nu-l putem ignora. Ne propunem ca, prin această campanie, să identificăm soluţii alături de reprezentanţi ai autorităţilor, dar şi din mediul privat, acolo unde se resimte acum cel mai mult acest deficit de oameni calificaţi. Este vitală implicarea tuturor în susţinerea învăţământului profesional pentru dezvoltarea economică a României. Această campanie susţine direcţia pe care am urmat-o în ultimul an în strategia noastră de responsabilitate socială, şi anume cea a dezvoltării tuturor, de la mic la mare, prin puterea educaţiei”, declară Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Şcoala profesională, Cenuşăreasa învăţământului românesc

Potrivit ultimelor date oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, la nivel naţional mai există doar 134 de şcoli care pot fi asociate învăţământului profesional şi liceal specializat, în condiţiile în care, în anii 1990, existau 1.306 de astfel de unităţi şcolare. Datele INS arată că mai sunt înregistrate oficial doar 7 şcoli profesionale, faţă de cele 717 din 1992, numai 127 de unităţi postliceale, faţă de cele 379 din acelaşi an de referinţă şi nu mai există nicio şcoală tehnică de maiştri, în condiţiile în care în 1992 fiinţau nu mai puţin de 210.

Începând cu anul şcolar 2012 – 2013, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a înfiinţat învăţământul profesional cu durata de doi ani după clasa a IX-a, iar din anul 2014 – 2015 funcţionează şi învăţământul profesional cu durata de trei ani după clasa a VIII-a. Prin cele două forme de învăţământ, se urmăreşte creşterea procentului alocat pregătirii practice a elevilor la sediul diferiţilor agenţi economici, programele de învăţământ fiind realizate de specialişti din industrie, pentru a asigura corespondenţa cu realităţile pieţei muncii. Solicitarea operatorilor economici pentru a se implica în pregătirea practică a elevilor din învăţământul profesional a crescut considerabil, astfel că, în cazul şcolarizării specializate cu durata de doi ani, au fost puse la bătaie, anul trecut, 18.123 de locuri, iar pentru învăţământul de trei ani sunt diponibile, în anul şcolar 2015-2016, 38.158 de locuri în 1376 de clase.

Totuşi, în continuare, cererea de pe piaţa muncii a acestor categorii este mai mare decât oferta, iar companiile care au nevoie de meseriaşi pe diferite domenii caută resursa umană cu un nivel ridicat de educaţie teoretică dar, mai ales, practică.

Pentru detalii despre campanie şi programe accesaţi secţiunea România Meseriaşă (www.taraluiandrei.ro). Prin proiectele din Ţara lui Andrei, OMV Petrom sprijină educaţia sub toate formele ei – vocaţională, antreprenorială, de leadership şi dezvoltare personală, tehnologică şi profesională. România Meseriaşă vine în completarea acţiunilor întreprinse de OMV Petrom în ultimii ani, de a susţine educaţia din România. Numai anul trecut, OMV Petrom a susţinut prin proiectele sale educaţionale de responsabilitate socială peste 58.000 de persoane.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite