Proiect UDMR: Maghiara, obligatorie din clasa a II-a în şcolile cu predare în română, în Ţinutul Secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor vrea ca maghiara să fie obligatorie în şcolile cu predare în limba română    FOTO: Adevărul/Marian Iliescu
Kelemen Hunor vrea ca maghiara să fie obligatorie în şcolile cu predare în limba română    FOTO: Adevărul/Marian Iliescu

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc prevede ca limba maghiară, alături de cea română, să fie considerată "limbă oficială în regiune" şi predată, din clasa a II-a, în şcolile româneşti din regiune.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat că proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în şcolile cu predare în limba română, pentru "a exista bilingvism încă din copilărie", scrie Mediafax.

Proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc prevede că în judeţele viitoarei regiuni autonome "învăţământul preuniversitar cu limba de predare română sau maghiară este asigurat de profesori care au limba maternă limba de predare, iar predarea celeilaltei limbi se efectuează de către profesori a căror limbă maternă este acea limbă, iar predarea acestei de-a doua limbi este obligatorie în şcolile primare începând cu clasa a doua".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţinea că această prevedere "nu este ceva care să fie făcut cu forţa".

"Se învaţă limba română, aşa cum noi am propus în şcolile cu predare în limba maghiară, iar limba maghiară intră ca disciplină în şcolile româneşti, aşa cum există în Tirolul de Sud, ca să existe un bilingvism încă din copilărie. Restul materiilor sunt predate în limba română, nu se bulversează sistemul, dar va intra şi această disciplină, nu spunem că e obligatorie sau facultativă, ci doar că se predă. Dacă vorbim de un bilingvism real, cred că e o ofertă, o posibilitate, nu este ceva care să fie făcut cu forţa. Un om care cunoaşte mai multe limbi este un om mai valoros", spunea Kelemen.

Potrivit acestuia, un profesor care are limba maternă româna va preda la clasele româneşti, dar şi în şcoala cu predare în limba maghiară pentru a preda disciplina limba română, după manuale specifice pentru copiii maghiari.

În prezent, învăţarea limbii maghiare în şcolile româneşti este opţională, în timp ce în şcolile cu predare în limba maghiară româna este disciplină obligatorie din clasa întâi.

De asemenea, proiectul prevede că în inspectoratele şcolare din judeţele Ţinutului Secuiesc ponderea inspectorilor şcolari va reprezenta ponderea comunităţilor române respectiv maghiare din judeţ şi toţi inspectorii trebuie să cunoască ambele limbi, iar în judeţele unde există învăţământ cu limbă de predare germană sau romani vor fi numiţi câte un inspector pentru şcolile respective.

Inspector Şcolar General: "Prevederea este ciudată şi deplasată"

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, a declarat, vineri, că, în prezent, dacă un copil doreşte să înveţe o altă limbă, are această posibilitate,apreciind că prevederea din proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc prezentat de UDMR care obligă la învăţarea limbii maghiare din clasa a II-a este "o treabă ciudată şi deplasată", potrivit Mediafax.

"Şi acum e prevăzut că, dacă un copil român doreşte să înveţe altă limbă, şcoala îi asigură posibilităţi. Dar ca să devină obligatoriu acest lucru e o treabă chiar ciudată şi deplasată, părerea mea", a spus Someşan.

Proiectul de autonomie

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de către preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.
Potrivit proiectului UDMR, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

În proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, că limba maghiară, alături de cea română, va fi considerată "limbă oficială în regiune", iar redactarea bilingvă este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general.

Proiectul are 97 de articole şi este postat pe site-ul Uniunii în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.


Şcoala în Secuime: literatura, da, româna practică, ba. Cum vede un englez predarea limbii române pentru unguri

Învăţământul în limba română este un drept pe care şi maghiarii îl au

5,5% din elevii români învaţă în limba maghiară. Engleza, prima limbă străină

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite