Tokes, despre proiectul de autonomie: O diversiune prin care Kelemen şi Ponta s-au înţeles să adune voturile secuilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes FOTO Adevărul
Laszlo Tokes FOTO Adevărul

Eurodeputatul Fidesz, Laszlo Tokes, susţine că deja exista un proiect de autonomie a Ţinutului Secuiesc şi că are rezerve asupra seriozităţii demersului UDMR, apreciind că acesta este o diversiune, iar Victor Ponta şi Kelemen Hunor s-au înţeles să adune voturi din partea secuilor.

„Ceea ce face dubios acest proiect de lege este faptul că există deja un proiect pentru autonomia maghiarilor din România. UDMR de ce deschide un nou proiect? După părerea mea, acest proiect constituie un act de diversiune, înainte trebuia să stăm la masă în cadrul unui dialog maghiaro-maghiar şi să nu fie diversiune în cazul nostru", a spus Laszlo Tokes într-o conferinţă de presă, citat de Mediafax.

Tokes a amintit că, în urmă cu zece ani, la solicitarea Consiliului Naţional Secuiesc, a înaintat trei proiecte: un proiect-cadru privind autonomia comunităţilor naţionale din România, un proiect privind statutul autonomiei culturale a maghiarilor din România şi un proiect privind autonomia teritorială a secuilor din România.

Europarlamentarul Fidesz explică care este motivul lansării acestui proiect, avansând ideea unui pact între UDMR şi PSD. 

„Motivul este că domnul Kelemen Hunor şi domnul Victor Ponta s-au înţeles să adune voturile din partea secuilor şi hai să aruncăm acest proiect de lege care ar stârni simpatie din partea maghiarilor pentru Kelemen Hunor şi pentru Victor Ponta, care foloseşte exemplul lui Traian Băsescu şi tot mai des se plimbă prin secuime şi ştie că voturile pentru Kelemen Hunor vor fi folosite în campania electorală. Deci, presupun că există un pact între UDMR şi PSD, de aceea îndrăznesc Kelemen Hunor şi UDMR să facă un astfel de scandal în jurul autonomiei“, a mai precizat Tokes. 

Acesta atrage atenţia că UDMR „nu este dată afară de la guvernare, în timp ce împotriva altor personalităţi maghiare, cum sunt eu, se duce o campanie duşmănoasă“.

Eurodeputatul a mai afirmat că, în opinia sa, UDMR, care a lansat proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc, vrea să treacă această temă "sub controlul politicului românesc".

"Vor s-o treacă sub controlul Guvernului şi al politicului românesc. Noi nu suntem mulţumiţi nici cu proiectul de lege privind autonomia personală, respectiv culturală, al UDMR, care a fost înaintat Parlamentului României cu 7-8 ani în urmă. Nici acela nu reprezintă un model al autoguvernării maghiare. Faţă de revendicările noastre de autonomie, UDMR a scăzut nivelul autonomiei maghiarilor şi este foarte comod pentru politicul românesc să negocieze cu asemenea partid postcomunist maghiar", a spus Laszlo Tokes.

În final, el a adăugat că "clica Verestoy-Marko-Kelemen" a sabotat cauza autonomiei şi de aceea maghiarii sunt "mult rămaşi în urmă".

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de către preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite