Ministerul Educaţiei va plăti o parte din banii de transport pentru elevi. Din toamnă introduce bursa pentru navetişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că se caută fonduri pentru plata navetei elevilor             FOTO: Arhiva Adevărul
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că se caută fonduri pentru plata navetei elevilor             FOTO: Arhiva Adevărul

Reprezentanţii ministerelor Educaţiei şi Finanţelor au stabilit deblocarea unei sume de 30 de milioane de lei pentru a acoperi o parte din datoriile acumulate de Ministerul Educaţiei în 2012 şi 2013, când nu s-au plătit abonamentele de transport pentru elevii navetişti, a anunţat Remus Pricopie la o conferinţă de presă organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Ministerul Educaţiei nu a decontat, în ultimele luni, abonamentele de transport pentru elevii din mai multe judeţe din ţară, acumulând, astfel, datorii de milioane de lei.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a anunţat că se va da o Ordonanţă de Urgenţă pentru a rezolva situaţia cât mai repede. El a mai spus că textul de lege este deja scris şi urmează să fie dat la celelalte ministere pentru avizare.

„Am avut ieri o discuţie la Ministerul de Finanţe pentru a debloca suma de 30 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 40% din datoriile de transport acumulate de anul trecut până acum“, a declarat ministrul marţi.

Acesta a anunţat şi o altă modificare pe care urmează să o pună în aplicare printr-o ordonanţă de urgenţă, cel mai probabil.

"Vom înlocui abonamentul, care favorizează firmele de transport, cu o bursă suplimentară de transport, virată direct în contul elevului. Până atunci vom mai încerca să facem rost de bani pentru a mai acoperi din această datorie pe care o avem", a declarat Pricopie.

800 de noi microbuze şcolare, achiziţionate în 2013

Ministrul a mai spus că s-a făcut o evaluare la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul microbuzelor şcolare necesare transportului elevilor şi inspectorii şcolari au înaintat cifra de 960 de autoturisme, însă la buget nu ar fi prevăzute sume decât pentru 40-45 de microbuze. „I-am prezentat situaţia premierului şi am decis să începem să cumpărăm sau să luăm în leasing 800 de microbuze şcolare, astfel încât în septembrie-octombrie să poată fi folosite în localităţile care le-au cerut“, a explicat Pricopie.

Ministrul a mai spus că se încearcă şi obţinerea acceptului de a utiliza fondurile structurale alocate Educaţiei şi pentru acoperirea unor rate la cumpărarea sau leasingul microbuzelor şcolare.

Grevă japoneză pentru banii de navetă

În jur de 150 de elevi din liceele din judeţul Mureş, care fac naveta şi 50 de kilometri pe zi, au intrat, luni, în grevă japoneză pe termen nelimitat, în semn de solidaritate cu colegii cărora nu li s-au decontat banii pentru abonamentele pentru navetă.

O situaţie similară este şi în judeţul Constanţa, unde peste 6.000 şcolari sunt afectaţi de această problemă. Greva japoneză se manifestă acolo doar prin purtarea unei banderole albe la mână.

Problema banilor de navetă nedecontaţi a apărut în luna octombrie. Ministerul Educaţiei nu a mai alocat fonduri pentru copiii care merg la şcoală în alte oraşe.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite