Implicarea copiilor în comunităţile din mediul rural a crescut cu 10% faţă de acum doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au început să fie ascultaţi în societate, dar nu suficient. Foto: World Vision Romania
Copiii au început să fie ascultaţi în societate, dar nu suficient. Foto: World Vision Romania

14% din copii contribuie cu idei care duc la schimbări importante în comunităţile din mediul rural, arată rezultatele preliminare ale raportului Bunăstarea Copilului 2016, realizat de World Vision România şi Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Cu toate acestea, dreptul copilului de a fi auzit este încă nerealizat, susţin autorii studiului.

Implicarea copiilor în comunităţile din mediul rural a crescut în ultimii doi ani cu peste 10 procente arată rezultatele preliminare ale raportului Bunăstarea Copilului 2016, efectuat de World Vision România (WVR) şi Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. 

Astfel, cercetarea, efectuată în 2.205 gospodării din mediul rural din judeţele Cluj, Dolj, Ialomiţa, Iaşi şi Vaslui, în perioada Ianuarie – Martie, arată că 14% din copii contribuie cu idei la dezvoltarea comunităţii în 2016 faţă de 3,5% în 2014. Aproape 40% din copiii din mediul rural participă la activităţi de dezvoltare a comunităţii.

În plus, potrivit raportului, 67% din părinţi au declarat, în 2016, că ideile copiilor au fost ascultate, comparativ cu 2,7% în 2014. 

Consiliul Consultativ al copiilor, un pas către a se face auziţi

Copiii din comuna Baciu, judeţul Cluj, au convins autorităţile să construiască o sală de sport, după ce a fost înfiinţat Consiliul Consultativ al Copiilor. 

„Consiliul Consultativ al Copiilor înfiinţat la iniţiativa noastră reprezintă acum 40.000 de copii din cinci judeţe. Aceşti copii se implică pentru a-i ajuta pe ceilalţi şi a schimba faţa comunităţii: devin meditatori pentru cei mai mici, determină autorităţile să modernizeze şcoli, iar acestea sunt doar câteva exemple. În continuare, ne dorim ca vocea copiilor să devină din ce în ce mai puternică”, a adăugat Daniela Buzducea.

Cu toate acestea, doar 2,5% din respondenţi spun că li s-a cerut părerea din partea autorităţilor publice locale (primari sau consilieri).

Conform aceluiaşi studiu, 42,4% din tineri afirmă că, pe parcursul ultimului an, profesorii le-au solicitat opinia sau ideile în legătură cu activităţile organizate pentru copii.

Dreptul copilului de a fi auzit este încă nerealizat

Conform Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, participarea copilului este unul dintre cele mai dificil de implementat drepturi la nivel global. În schimb, în ciuda eforturilor şi progreselor din ultimii ani, dreptul copilului de a fi auzit este încă nerealizat, arată un comunicat al Fundaţiei World Vision România.

„Adesea ne gândim la copii ca fiind viitorul unei naţiuni. Dar ei sunt în egală măsură prezentul, pentru că astăzi în România copiii reprezintă 17% din populaţie. De aceea WVR ia foarte în serios dreptul copiilor de a fi ascultaţi şi de a contribui la dezvoltarea comunităţii lor. Iar ideile şi iniţiativele lor sunt foarte valoroase. Avem o generaţie de copii remarcabili şi depinde doar de noi să-i implicăm, să-i ajutăm să-şi crească rădăcini în ţara lor, pentru a putea să-şi vadă viitorul aici, în România”, a declarat Daniela Buzducea, director executiv al Fundaţiei World Vision România. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite