Cruciada Abecedarului. Lupta se mută în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epopeea Abecedarului continuă. Pe de o parte ministrul Educaţiei spune că elevii claselor I vor avea mult aşteptatul Abecedar începând cu semestrul al doilea, pe de altă parte, editorii spun că vor acţiona în instanţă ministerul şi, astfel, Abecedarul nu va ajunge pe băncile elevilor în acest an şcolar.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat de mai multe ori în ultimele zile că din semestrul al doilea elevii claselor I vor putea lucra în sfârşit după noul Abecedar digital. Asta pentru că, spune Cîmpeanu, au fost semnate acordurile-cadru cu editurile. Ministrul este însă contrazis de reprezentanţii editurii Akademos, care au contestat şi ultima dată noul Abecedar, şi care acum spun că vor acţiona Ministerul Educaţiei în instanţă şi astfel, încă o dată vor bloca apariţia manualului pentru clasa I.

"Luni mergem la Curtea de Apel pentru că dreptatea este de partea noastră. Nu putem permite să se încalce legea. Majoritatea editurilor ofertante nu mai aveau garanţia de participare la licitaţie valabilă, la ultima reevaluare. Numai noi şi Softwin mai avem garanţia valabilă", a declarat pentru "Adevărul", administratorul Akademos, Luiza Popescu. Aceasta recunoaşte că în aceste condiţii elevii de clasa I nu vor avea Abecedare nici în semestrul al doilea.

De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei susţine că merge mai departe cu procedurile de achiziţie pentru ca elevii de clasa I să aibă, în sfârşit, Abecedarul digital promis încă de acum doi ani. "Decizia CNSC este obligatorie conform Ordonanţei de Urgenţă 34/2006. CNSC a respins toate capetele de acuzaţie ale contestatarului. Decizia de continuare a procedurii trebuie aplicată de îndată. Marţi am încheiat deja la nivelul Ministerului Educaţiei, acordurile-cadru cu ofertanţii. În ceea ce priveşte expirarea garanţiei, CNSC precizează că potrivit legii 34 <<riscul este exclusiv al autorităţii contractante până la semnarea contractului>>. Asumându-şi acest lucru, Ministerul Educaţiei va continua procedura pentru ca elevii să aibă manuale în semestrul al doilea", a declarat pentru "Adevărul" ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

În tot acest război, singurii care au cu adevărat de suferit sunt copiii. Nici învăţătorilor nu le este mai uşor aceştia descurcându-se aşa cum au făcut şi până acum, cu fişe şi cu texte culese şi adaptate de ei. "Este pentru prima dată în 34 de ani de când predau în învăţământul primar, când nu am un manual la clasă. În situaţia dată ne descurcăm, dar ne descurcăm greu, realizăm fişe care costă, costă hârtia, tonerul de la imprimantă şi timpul", a explicat învăţătoarea Carmen Oncescu, de la Şcoala Gimnazială "Ion Heliade Rădulescu" din Capitală.

Expertul în Educaţie Tincuţa Apăteanu spune că procedurile rigide şi birocraţia împiedică, de fapt, achizitiile de manuale şi este normal ca editorii să utilizeze toate demersurile legale pentru anularea licitaţiilor, dacă procedurile nu au fost respectate. "În final însă, copiii sunt cei care suferă din cauza acestor lupte absurde, în special copiii din mediul rural şi din medii sărace. În comunităţile urbane sau acolo unde şcolile reuşesc să facă rost de resurse, absenţa manualelor nu mai este o problemă fiindcă părinţii pot cumpăra auxiliare şi materiale didactice de calitate. Atâta vreme cât exista o programă aprobată de către Ministerul Educaţiei, învăţătorii (care au acces la resurse) pot compensa lipsa abecedarelor. Problemele apar acolo unde nu există aceste resurse, iar situaţia este valabilă pentru majoritatea şcolilor din mediul rural.

Licitaţie pentru manualele de clasa a III-a

Ministrul Educaţiei a anunţat că săptămâna viitoare urmează să lanseze şi licitaţia pentru manualele de clasa a III-a. „A fost validată curricula pentru clasa a treia şi săptămâna viitoare se poate lansa licitaţia pentru manuale. Pentru cei de clasa a treia este clar că trebuie să avem manualele la începutul anului şcolar. Pentru clasa a patra cred că urgenţa nu este chiar atât de mare. E bine să le avem înainte de începutul anului şcolar viitor”, a arătat ministrul Cîmpeanu.

Editorii spun că se vor aventura şi la noua licitaţie de manuale. "Sigur ca vom mai participa. Asta facem noi, manuale digitale, si nu dorim sa părăsim acest domeniu nici in aceste condiţii. Speram doar ca de aceasta data ministerul o sa găsească resursele sa conducă o licitaţie corecta. Dorim sa amintim ca de fiecare data cand noi am contestat CNSC ne-a dat dreptate. As fi vrut însă sa văd o declaraţie mai adecvată din partea ministrului. Adică sa nu îşi dorească sa nu mai putem contesta cât mai degrabă am prefera sa îşi dorească sa nu avem motive (unele foarte grave) de contestaţie.", arată Paul Balogh, managing partner la Read Forward, care a intrat în cursa licitaţiei anul trecut alături de editura Humanitas.

Licitaţie amânată şi contestată

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Însă, licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial. Documentele depuse atunci pe site-ul Sistemului Electronic pentru Achiziţii Publice au fost contestate de editori şi procedura licitaţiei a suferit amânări peste amânări, astfel încât, rezultatele au putut fi anunţate abia în luna august, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea noului an şcolar.

Dar nici nu au fost bine anunţate, că rezultatele au fost contestate de editori. Astfel, manualele nu au mai putut ajunge la elevi pe 15 septembrie. Primele manuale au ajuns pe băncile copiilor abia la sfârşitul lunii noiembrie, însă la clasa I elevii nu au nici până acum Abecedar. Cea mai lungă procedură de rezolvare a unei contestaţii dintre toate cele depuse la licitaţia noilor manuale a fost la contestaţia editurii Humanitas şi firmei Read Forward, care realizează manuale digitale.

În decembrie situaţia părea încheiată când, în urma reevaluării s-au schimbat câştigătorii, iar editura Akademos a fost descalificată şi a pierdut licitaţia. Astfel că, editoriii de la Akademos au contestat licitaţia, însă aceasta a fost respinsă.

 Câştigătorii licitaţiei pentru manualul de Comunicare în Limba Română clasa I

  •     SC CD Press SRL Oferta 1
  •     SC CD Press SRL Oferta 2
  •     Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA
  •     SC Intuitext SRL
  •     S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  •     Asocierea Editura Didactica şi Pedagogica + Ascendia Design în locul Akademos Art SRL + Stand Agenţie Difuzare Carte SRL

Ministrul Educaţiei: Elevii vor avea Abecedare din semestrul al doilea

Abecedarul a fost contestat din nou. Este puţin probabil ca elevii de clasa I sa aibă manualul până la sfârşitul anului şcolar

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite