Ecaterina Andronescu a amânat cu un an finanţarea de la stat a şcolilor private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea Educaţiei Naţionale, modificată punctual de fostul ministru Ecaterina Andronescu      FOTO Adevărul
Legea Educaţiei Naţionale, modificată punctual de fostul ministru Ecaterina Andronescu      FOTO Adevărul

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a amânat până la finele lui 2013 finanţarea de la stat a şcolilor şi liceelor private din România, prevăzută de Legea Educaţiei Naţionale, prin aceeaşi ordonanţă din decembrie care schimba statutul rectorilor. Măsura ar afecta peste 60.000 de elevi care învaţă în instituţiile private din preuniversitar, iar economia anuală la buget ar fi de 150 de milioane de lei, potrivit HotNews.ro.

După ce au încercat tăierea fondurilor de la bugetul de stat pentru spitalele private, Executivul a decis să renunţe şi la finanţarea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor private acreditate din România, printr-o ordonanţă emisă de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu pe final de mandat, în decembrie 2012, aceeaşi care a modificat în puncte esenţiale Legea Educaţiei Naţionale (LEN), iniţiată de Daniel Funeriu.

Ordonanţa prevede amânarea până la 31 decembrie 2013 a prevederii introduse de Funeriu în LEN prin care finanţarea de la bugetul de stat sistemului de învăţământ preuniversitar din România se face în funcţie de numărul de elevi, pe principiul ”finanţarea urmează elevul”, indiferent dacă şcoala este de stat sau privată, atâta vreme cât respectă aceleaşi criterii de acreditare, relatează HotNews.ro.

Economie de 150 de milioane de lei în 2013

Măsura ar afecta peste 60.000 de copii care sunt înscrişi în învăţământul preuniversitar privat sau confesional (grădiniţe, şcoli, licee), iar la o finanţare medie de 2.500 de lei pe elev, pe an, economia la buget ar fi de aproape 150 de milioane de lei.

Astfel, LEN prevedea, printre altele, că ”statul asigură finanţarea de bază pentru toţi preşcolarii şi pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum şi pentru elevii din învăţământul postliceal special de stat”, iar ”finanţarea de bază se face în limitele costului standard per elev/preşcolar, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei”.

Principiul ”finanţarea urmează elevul/preşcolarul" în învăţământul preuniversitar este prevăzut de altfel şi în Pactul Naţional pentru Educaţie, semnat în 2008 de toate partidele politice parlamentare.

Al doilea an de neaplicare

Măsura nu a fost pusă în aplicare nici în actualul an şcolar, deşi fostul ministru de Finanţe al PDL, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat pentru HotNews.ro că a prevăzut sumele necesare în bugetul pe 2012, banii urmând a fi transferaţi instituţiilor private din 15 septembrie, adică o dată cu începerea anului şcolar.

Modificarea adusă de Andronescu face parte dintr-o listă mai lungă de modificări aduse Legii Educaţiei Naţionale, intrate în vigoare în 2011, printr-o ordonanţă de urgenţă dată la finalul mandatului. 

Printre acestea se numără eliminarea incompatibilităţilor rector-parlamentar, dreptul pensionarilor de a fi şi rectori şi directori şi obligarea învăţătorilor şi educatorilor fără facultate să obţină diploma de licenţă în cel mult şase ani dacă vor să-şi păstreze funcţiile.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite