DEZBATERE În ce condiţii pot fi utilizate camerele video în sălile de clasă
0Instalarea de camere de supraveghere în toate sălile de clasă, soluţia propusă de ministrul Educaţiei Remus Pricopie pentru combaterea violenţei în şcoli, a generat reacţii în rândul profesorilor şi al părinţilor. Aceştia susţin monitorizarea doar în timpul pauzelor, nu şi în ore. Ce părere aveţi?
Ministrul Educaţiei a declarat, duminică, la postul de televiziune România TV, că ar trebui instalate camere de supraveghere în toate sălile de clasă pentru a combate violenţa în şcoli şi pentru ca părinţii să poată urmări activitatea copiilor la ore.
"Mesajul meu este ca toţi trebuie implicaţi în eliminarea violenţei în şcoli. Directorul are responsabilitatea păstrării disciplinei în şcoli. Nu o face, pleacă. Dacă profesorul nu îşi face orele, pleacă. Şi părinţii au responsabilitatea lor”, a declarat Remus Pricopie pentru RTV.
"Ca să nu mai existe înregistrări făcute de elevi, eu aş pune camere video în fiecare clasă. Ca părinte, de ce să nu intru pe internet să văd ce face copilul meu la şcoală?", a mai spus ministrul Educaţiei.
Declaraţia ministrului a venit în urma apariţiilor pe internet a tot mai multor video-uri făcute de elevi în clase, în care tinerii au un comportament violent faţă de colegii lor, dar şi faţă de profesori.
Contactat de "Adevărul" pentru a comenta mai departe legat de această situaţie, ministrul Educaţiei a declarat că instalarea camerelor de supraveghere în sălile de clasă "este o posibilă soluţie, nimic mai mult".
Copiii trebuie supravegheaţi numai în pauze
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu, atrage atenţia că supravegherea se poate face numai în timpul pauzelor, când în general au loc cele mai multe astfel de incidente.
"Camerele de supraveghere se pot instala în sălile de clasă numai cu aprobarea comitetului de părinţi şi a consiliului de administraţie pe şcoală. De când am instalat camere pe holurile şcolilor şi la intrări, s-a dovedit că violenţa a scăzut substanţial. Putem cere ca monitorizarea să se facă numai în timpul pauzelor pentru că incidentele violente din şcoli se întâmplă atunci, în special la intrarea şi la ieşirea de la ore", a declarat pentru "Adevărul" inspectorul Marian Banu.
Copilul trebuie monitorizat, nu "urmărit", dar în timpul pauzelor. Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB
"Declaraţia domnului ministru se justifică, desigur. Copilul trebuie monitorizat, nu "urmărit", dar în timpul pauzelor. Nu e obligatoriu să avem camere în timpul orelor fiindcă profesorul poate să nu fie de acord, evident. Camere de supraveghere au fost deja instalate în sălile de clasă ale unor şcoli, dar numai cu aprobarea părinţilor", a mai spus Banu.
Purtătorul de cuvânt al ISMB a comentat şi pe seama supravegherii copiilor de către părinţi prin camerele video prin internet.
"Cât despre ipoteza monitorizării copiilor în timpul orelor, de către părinţi, cu ajutorul camerelor de supraveghere, nu se pune problema. La ore sunt prezenţi profesorii şi este obligaţia lor să urmărească ce fac elevii, să aibă grijă că este ordine şi disciplină", a mai spus Marian Banu.
"Nu este o măsură preventivă"
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP), Mihaela Gună, este de părere că ar fi bine dacă ar exista astfel de camere de supraveghere în sălile de clasă, dar care să monitorizeze numai în timpul pauzelor. De altfel, când s-a pus problema instalării acestora anul trecut, profesorii nu au fost de acord.
"Controversele de anul trecut au apărut fiindcă profesorii nu acceptă instalarea de camere de supraveghere în sălile de clasă, dar cred că ar fi de bun augur dacă ar funcţiona măcar în timpul pauzelor pentru că, într-adevăr, fenomenul violenţei a luat amploare", spune Mihaela Gună.
Preşedintele FNAP atrage, însă, atenţia că aceasta nu este o măsură de prevenire, ci mai mult de sancţionare.
Important este să punem accent tot mai mult pe educaţie şi pe prevenire decât pe sancţionarea celor care ajung să facă acte violente. Mihaela Gună, preşedinte FNAP
"Camerele de supraveghere nu înseamnă o măsură de prevenire, adică se poate întâmpla orice altă violenţă şi atunci, conducerea şcolii ştie pe cine să sancţioneze. Important este să punem accent tot mai mult pe educaţie şi pe prevenire decât pe sancţionarea celor care ajung să facă acte violente. Desigur, dacă elevul se simte supravegheat, atunci recurge mai greu la acte de violenţă, dar cred că important este să eliminăm cauzele care conduc la acte de violenţă în şcoală", spune Gună.
Profesorii nu vor monitorizare la ore
Părerea este împărtăşită şi de liderul sindical Simion Hancescu, de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care susţine că monitorizarea orelor de curs ”ar intimida atât elevul, cât şi dascălul” şi nu ar avea ca efect reducerea violenţelor.
”Aş fi de acord cu montarea camerelor video pe hol şi în curtea şcolii, chiar şi în clase, însă nu e în regulă să monitorizeze activitatea din timpul orei. E un stres care poate duce în multe cazuri la intimidare, lecţia nu mai este eficientă, nu este firească, este un stres şi pentru profesori şi pentru elevi. Sălile de clasă ar trebui monitorizate doar în pauze”, susţine Hancescu.
Monitorizarea orelor de la clasă ar intimda atât elevul, cât şi dascălul, este un stres pentru amândoi Simion Hancescu, lider sindical FSLI
Liderul sindical spune că ministerul ar trebui să caute şi alte măsuri de reducere a fenomenului violenţei în şcoli, inclusiv cea de penalizare financiară a părinţilor prin eliminarea oricărui ajutor social din partea statului, dar şi de sancţionare mai drastică a elevilor.
De altfel, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat într-un interviu TV la scurt timp după numirea sa că ia în considerare varianta eliminării alocaţiilor din partea statului pentru părinţii elevilor vinovaţi de acte de violenţă la şcoală.