Cum ar trebui evaluaţi copiii la şcoală, la Adevărul Live: Noi nu îi pregătim pe elevi pentru viaţă, noi îi pregătim pentru teste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Anton, despre evaluări, la Adevărul Live     FOTO: Adevărul / Marian Iliescu
Alexandra Anton, despre evaluări, la Adevărul Live     FOTO: Adevărul / Marian Iliescu

Vineri se încheie primele evaluări naţionale ale elevilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. La Adevărul Live a fost invitată, vineri, Alexandra Anton, expert în educaţie, care e explicat despre cum ar trebui testaţi elevii şi despre cât de importantă este această testare.

Cele mai importante declaraţii

Alexandra Anton, expert în educaţie

Aceste evaluări sunt foarte bune şi era şi cazul să le avem şi noi. Este utilă o astfel de evaluare, care trebuie să existe pentru Minister. Ministerul până acum nu ştia ce ştiu copii în legătură cu programa, în funcţie de ce au învăţat. Eu cred că ne dorim, ca ţară, să ne situăm şi noi într-un top al educaţiei. 

Avem multe hibe, dar să nu uităm că ai noştri sunt foarte buni la teste. Dacă este să ne comparăm cu Finlanda, ei nu îşi pregătesc elevii pentru teste şi nu consideră necesară întreruperea cursurilor de la şcoală pentru pregătire. Profesorii nu îşi întrerup activitatea pentru aceste teste.

Cornelia Popa, învăţătoare şi vicepreşedinte FSLI:

Această evaluare a presupus o mobilizare de forţe incredibilă. Astăzi am stat de vorbă cu colegii mei care fac parte din Comisia de evaluare. Ei au fost la şcoală în jur de ora 5.00, au multiplicat testele, au fost împărţite, după care au stat să primească prin proces verbal lucrările de la colegii evaluatori care le preiau şi trebuie să completeze un centralizator cu ora la care le primesc. Toate aceste activităţi te duc până la ora 19.00.

După acestă evaluare. Pentru fiecare copil exisă o fişă de evaluare pe care o completează evaluatorul, iar apoi fişele se duc la învăţător.

Anul acesta, elevii de clasa a doua vor lucra pe noua programă. Mă aştept ca anul viitor să înregistrăm progrese şi să nu mai avem atâtea „bâlbe”, iar variantele I şi II să nu mai conţină itemi diferiţi.

Alexandra Anton, expert în educaţie (foto dreapta)

 Alexandra Anton FOTO Marian Iliescu

Într-o discuţie cu o profesoară de clasa a patra mi s-a spus că ea ştia de la început ce elev va lua 4 şi ce elev va lua 10. De asemenea, aceasta mi-a spus că aceste evaluări au fost prea simple.

Când dai un test pe numere unui elev, trebuie să te gândeşti ce mesaj vrei să îi transmiţi. 

În momentul în care laud un elev, practic îi jignesc pe ceilalţi. Trebuie să fim foarte atenţi la ce mesaj transmitem. 

Noi nu îi pregătim pe elevi pentru viaţă, ci pentru teste.

Pentru cei de clasa a IV-a am înţeles că e o evaluare mai mult de sistem. Dar ce mesaj am putea să le transmitem elevilor de clasa a doua după analizarea acestor teste?

Trebuie să fim foarte atenţi nu neapărat la conţinut. Trebuie să ne gândim cât de pregătit a fost copilul în ziua aia. El poate a luat o notă, dar poate învăţătorul nu crede că acesta este nivelul lui pentru că învăţătorul este cel care îl cunoaşte cel mai bine.

Este foarte important să ne uităm cât mai devreme la elevi şi să le vedem problemele. Ar trebui în primul rând discutat mai puţin cu copiii despre teste. Ar trebuie să ne uităm mai mult şi să avem mai multă consideraţie pentru ce fac ei la clasă.

Este foarte important să evaluăm mai mult prin eşantion. 


La discuţia pe tema primelor evaluări naţionale a elevilor din şcoala primară şi gimnazială şi cum ar trebui testate competenţele-cheie în şcoală va participa, în platou, experta în educaţie Alexandra Anton.

Anton tocmai a încheiat cu succes un master în Finlanda exact pe modelele de evaluare a elevilor şi ne va explica ce funcţionează şi ce trebuie schimbat la astfel de testări naţionale.

Prin telefon se va alătura discuţiei învăţătoarea Cornelia Popa, care a comentat în cadrul altor emisiuni Adevărul Live subiectele primite de copii.

Peste 197.000 de elevi de clasa a VI-a susţin vineri testul la Matematică şi Ştiinţele Naturii, după ce joi au trecut de proba de la Limba Română şi Comunicare, având la dispoziţie o oră pentru a rezolva lucrarea.

Miercuri, elevii de clasa a II-a au susţinut testarea de la Matematică şi luni, la Scris şi Citit, iar săptămâna trecută, elevii de la a IV-a au dat Evaluările Naţionale. Notele nu se trec în catalog, însă lucrările vor fi discutate la clasă cu profesorii.

În cazul elevilor de la clasa a II-a, lor li se va face şi o fişă individuală în care se va arăta nivelul lor de pregătire, în ce măsură au atins competenţele cerute la clasa a II-a.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, chiar a anunţat de la începutul anului şcolar că acest model de testare interdisciplinară copiază tipicul testelor internaţionale, în ideea de a îmbunătăţi rezultatele ţării noastre la testele internaţionale PISA. Cu alte cuvinte, elevii trebuie învăţaţi să gândească şi să aplice materia învăţată la ore din clasele mici şi să poată corecta pe parcurs acolo unde au probleme. 


EVALUĂRI NAŢIONALE 2014 Ultima zi de teste pentru elevii de clasa a II-a, la matematică

Elevii de clasa a II-a încheie miercuri seria evaluărilor naţionale, cu testul la matematică, după ce luni au avut proba la română (scris şi citit), iar minorităţile au dat marţi examinarea la Limba maternă.

Elevii, provocaţi de testele după model internaţional

Aproape 200.000 de elevi de clasa a IV-a au dat zilele trecute primele teste organizate la nivel naţional, menite să arate cât de bine se descurcă la scris, citit şi la matematică, după patru ani de şcoală.

EVALUĂRI NAŢIONALE 2014 Elevii de clasa a IV-a au dat joi testul la matematică şi spun că subiectele au fost foarte uşoare

Evaluările Naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au continuat joi cu proba la matematică, susţinută tot de elevii din clasa a IV-a. Copiii susţin că subiectele li s-au părut foarte uşoare şi unii le-au rezolvat în 15-20 de minute.

EVALUĂRI NAŢIONALE 2014 Subiectele la Română, de la clasa a IV-a: două teste cu grad de dificultate diferit. Joi urmează examenul la matematică

După doi ani de pilotare, Evaluările Naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au debutat astăzi la nivel naţional, cu proba de la Limba Română, susţinută de elevii de la clasa a IV-a. Învăţătorii atrag atenţia că cele două teste au fost diferite, ca dificultate şi cerinţe, deşi elevilor li s-au părut uşoare. Joi are loc testarea la matematică, tot pentru elevii de clasa a IV-a.

EVALUĂRI NAŢIONALE 2014 Miercuri încep testele pentru elevii de clasa a IV-a

Miercuri se dă startul la evaluările naţionale care îi vizează, în premieră anul acesta, pe toţi elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Primii sunt cei din clasa a IV-a, care dau miercuri testul la Limba română. Subiectele vor fi rezolvate în direct, la Adevărul Live, de la ora 14.00.

Modele de teste suplimentare pentru evaluările naţionale prin care vor trece elevii de la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a

Ministerul Educaţiei a publicat modele de teste suplimentare pentru a-i ajuta pe elevii de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a să se pregătească mai bine de evaluările naţionale care vor avea loc începând cu 28 mai, cu o amânare de aproape o lună.

Evaluările naţionale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, amânate cu aproape o lună. Testele încep pe 28 mai

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a anunţat joi că Evaluările Naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, programate să aibă loc începând cu 6 mai, au fost amânate cu o aproape o lună. Astfel, elevii vor fi supuşi testărilor începând cu 28 mai, începând cu cei din clasa a IV-a.

VIDEO Ce probleme ridică testele pe care le vor primi în mai elevii de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, la Adevărul Live

Toţi elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor trece în perioada 6-29 mai prin prima evaluare organizată la nivel naţional, cu teste care combină informaţiile de la mai multe materii şi îi pun pe elevi să gândească, un model diferit de examenele de până acum. Despre modelele publicate de oficiali am discutat cu învăţători şi profesori la Adevărul Live.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite