Campania „Adevărul te meditează pentru BAC 2016”. Lecţie pentru materiile Socio-umane. „Împărtăşirea informaţiilor interiorizate fixează noţiunile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania Adevărul te meditează pentru Bac continuă vineri, 10 iunie, de la ora 13.00, cu sugestii de rezolvare a probelor de la Socio-umane. Sugestiile vor fi oferite în cadrul lecţiei video de profesoara Mihaela Găvănescu, de la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Principalele declaraţii

Profesoara Mihaela Găvănescu: Numărul cel mai mare de elevi din Bucureşti şi din ţară care aleg o disciplină socio-umană aleg Logică şi argumentare. Ea aduce satisfacţie elevului prin faptul că îl învaţă pe elev să gândească corect.

Ce ar trebui să repete elevii?

Profesoara Mihaela Găvănescu: Dacă am în vedere psihologia, sociologia şi economia, atunci este obligatoriu să revadă definiţiile termenilor psihologici, economici, economici înscrişi în programă. Să poate realiza o caracterizare a fenomenele şi proceselor luate în discuţie. Şi să facă o clasificare corectă. Atât la Subiectul I cât şi la Subiectul III sunt elemente care vizează definiţia, caracterizarea, clasificările pe care le prezintă fenomenele luate în discuţie.

Pe ce teme să se axeze elevii care învaţă pentru materiile socio-umane?

Profesoara Mihaela Găvănescu: Orice parte este importantă pentru a înţelege întregul. Dacă îţi lipseşte o singură parte rişti să ai rezultate foarte slabe în comparaţie cu eforturile pe care le-ai depus. Recomand să abordeze toate temele, pentru că astfel înţeleg materia şi nu mai au nevoie de memorare.

Cum trebuie să înveţe pentru a da randament?

Profesoara Mihaela Găvănescu: Se reţine foarte puţin din ceea ce se citeşte, se reţine până la 50 la sută din ceea ce se face. Dacă elevul a schematizat lecţia şi după aceea a făcut câteva subiecte pentru Bacalaureat reţine cel puţin 50 la sută din informaţie. Dacă vor împărtăşi celorlalţi colegi informaţiile pe care le deţin, vor reţine 90 la sută din informaţii. Nu este nevoie daor să interiorizăm, pentru a învăţa, ci şi de a comunica pentru a fixa.

Profesoara Mihaela Găvănescu: Elevii spun că cel mai uşor subiect este cel de tip închis, tip grilă, cu un singur răspuns corect. Elevii care învaţă foarte bine nu reuşesc să ia 10 , pentru că greşesc răspunsurile la una sau două întrebări. Cei mai mulţi nu citesc bine întrebarea. Cel mai bine este să luăm aceste răspunsuri prin eliminare.

Vineri, 10 iunie, este ultima zi în care cadre didactice rezolvă în direct, la Adevărul Live, modele de subiecte de examen, dar explică şi ce ar trebui să aibă elevii în vedere în timpul examenului pentru a avea rezultate cât mai bune.

Campania „Adevărul te meditează pentru Bac 2016" a început luni, 6 iunie, la ora cu pregătirea la Limba şi literatura română. Profesoarele Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu", şi Ruxandra Achim, de la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale”, sunt cele care au rezolvat în direct subiecte de examen pentru această materie.

Marţi, 7 iunie, Corneliu Riegler, profesor la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti, a oferit câteva indicaţii despre cum să rezolve subiectul de tip III, din cadrul probei scrise la Istorie, iar profesorul George Trifan, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, din Bucureşti, a vorbit despre cum să evite anumite greşeli în cadrul probei scrise la Informatică.

Miercuri, 8  iunie, profesoara Monica Stan, de la  Colegiul Naţional „Sfântul Sava”,  le-a recomandat elevilor să citească atent cerinţele probei de Matematică, şi a exemplificat şi modalităţi de rezolvare ale unor subiectele la această materie.

Joi, 9 iunie, de la ora 10.00, profesorul Costel Barbălată, de la Liceul „Marin Preda” din Bucureşti, a rezolvat un model de subiecte pentru proba de Geografie, iar de la 12.00,  consilierul în carieră Gabriel Chicioreanu a explicat elevilor cum ar trebui să exerseze pentru probele orale şi pentru cele scrise, astfel încât să treacă de emoţii, dar şi cum ar trebui să îşi aleagă domeniul şi specializarea din cadrul Facultăţilor.

Vineri, 10 iunie, la ora 11.00, profesoara Georgeta Onofrei a susţinut lecţia de Biologie.

Lecţiile video vor rămâne pe site-ul adevarul.ro, putând fi accesate oricând în secţiunea Educaţie.

Proiectul Campaniei „Adevărul te meditează pentru Bac 2016” este susţinut de Doppelherz.

lecitina

Platformă on-line de pregătire

De asemenea, elevii care se pregătesc în această perioadă pentru examenul de Bacalaureat pot găsi lecţii în format electronic pentru matematică, informatică, logică, biologie, fizică, chimie, istorie, limba română, economie, filozofie şi sociologie în cadrul platformei educaţionale meditatii.adevarul.ro , realizată de Adevărul şi SIVECO.

Lecţiile interactive sunt sunt structurate astfel încât elevii să reţină uşor şi eficient informaţiile, prin diagrame şi hărţi interactive, simulări, experimente, exerciţii, teste şi jocuri educaţionale. 

Calendarul Bacalaureatului

3 iunie 2016 - Încheierea cursurilor pentru clasele a XII-a/a XIII-a 

13 - 15 iunie 2016 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română  

15 - 17 iunie 2016 -  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare

orală în limba maternă  

21 – 24 iunie 2016 - Evaluarea competenţelor digitale 

27 iunie - 1 iulie 2016 - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţieinternaţională 

4 iulie 2016  - Limba şi literatura română – probă scrisă

5 iulie 2016 - Limba şi literatura maternă – probă scrisă 

6 iulie 2016 - Proba obligatorie a profilului  – probă scrisă 

8 iulie 2016 - Proba la alegere a profilului şi specializării  –probă scrisă 

12 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) 

12 iulie 2016 - Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00) 

13 -15 iulie 2016 - Rezolvarea contestaţiilor

16 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor finale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite