BACALAUREAT 2014 Lecţia video pentru proba orală de la Română, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii care învaţă pentru Bacalaureat 2014 au aflat cum să se pregătească pentru proba orală la Limba şi literatura română, în cadrul unei noi lecţii din campania „Adevărul te meditează şi te premiază”. Lecţia a fost susţinută de profesoara Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Capitală.

UPDATE: "Cred că este un examen necesar şi binevenit în condiţiile în care oamenii comunică în general oral şi nu în scris. Nu trebuie să dovedeşti acumulări de cunoştinţe, ci cum poţi să comunici", a spus profesoara Iulia Pop.

Ea a explicat din regulile monologului şi atenţia dată partenerului în cazul unui dialog cu profesorul. "Unul dintre lucrurile care se verifică este felul în care elevii citesc un text la prima vedere. Există patru calificative care se pot acorda: începător, mediu, avansat, experimentat", a spus profesoara.

 "Este primul examen oral pe care elevii de liceu îl dau şi din cauza lipsei de timp şi a claselor numeroase, a numărului mic de ore pe săptămână, examenul acesta poate părea greu şi surprinzător, deşi nu au nicio miză. Ce ar trebui să ştie: când intr-ă în sala de examen iau un bilet de pe masa profesorului şi o ciornă apoi au 15 minute timp de gândire în bancă. Este un examen oral, deci nu este bine să citească de pe hârtie. Este foarte important ca elevul să stea de vorbă cu profesorul pe care îl are în faţă, să păstreze contactul vizual cu profesorul, să aibă o ţinută adecvată. Psihologul şcolii ar trebui să discute cu elevii cum să se prezinte la un examen. De asemenea, elevii trebuie să folosească cât mai puţin limbajul colocvial", a spus Pop. Ea i-a atenţionat pe elevi la felul în care citesc un material.

Elevilor le pot pica texte literare, poezii, texte din ziare. Ei trebuie să citească atent cerinţele şi să vorbească punctual ce scrie acolo, fiindcă nu vor găsi întrebări legate de operele autorilor spune profesoara. "Elevii au la dispoziţie 15 minute să vorbească şi trebuie să fie pregătiţi să intre mai devreme sau mai târziu decât ora la care au fost programaţi fiindcă elevi nu intră neapărat pe serii. Cum iese un elev din seria anterioară, intră în sală un elev din seria următoare. Personal, cred că acest examen ar trebui să conteze la media finală fiindcă este foarte important ca elevii să ştie să comunice şi oral, ar trebui văzut dacă ei sunt capabili să vorbească, să-şi privească partenerul de discuţii în ochi", a spus profesoara. Ea spune că elevii care fac dezbateri şi care au obişnuinţa discursului argumentativ oral se descurcă bine la acest examen.

"Textele descriptive ridică probleme elevilor, se sperie de ele, şi cele literare, artistice. De asemenea, nu reuşesc să identifice un text ştiinţific", spune profesoara. În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, Pop spune că şi aceasta influenţează comisia, dar în special atitudinea. "Dacă spune bună ziua când intră  şi mulţumesc când iese sunt lucruri pe care le observă membrii comisiei. Ţinuta este una oarecum protocolară: cămaşă, pantaloni, sacou", a exemplificat profesoara. Ea spune că blocajul în mijlocul examenului este lipsa de experienţă a comunicării în public.  

Proba Orala Bac


Astăzi demarăm lecţiile video pentru probele orale de la Bacalaureat 2014.

Deşi nu se pun note, elevii trebuie să fie pregătiţi pentru o discuţie faţă în faţă cu profesorii examinatori, care le vor testa competenţele de comunicare la Română, într-o limbă străină, dar şi competenţele digitale.

Aşadar, azi, de la ora 14.00, la Adevărul Live, profesoara Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Capitală va susţine lecţia video pentru proba orală la Limba şi literatura română.

Lecţii de consiliere pentru Bac 

Începând de luni, 14 aprilie, şi până la sfârşitul lunii iunie, vor fi disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, 40 de lecţii video. 

Profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe.

Până acum, în cadrul acestei campanii am prezentat patru lecţii video de consiliere pentru cei care se pregătesc de Bacalaureat, pe lângă lecţiile video destinate probelor de la Română şi Matematică

De asemenea, la Adevărul Live vor fi şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere.

Meditaţii video pentru Evaluarea Naţională

Elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finalul lunii mai. Două dintre acestea vor fi de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului.

Consiliere pentru elevi

Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene.

Marele premiu: 1.000 de euro

În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi.

Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!

Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!


Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Matematică, pentru profilul Tehnologic, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Matematică, pentru profilul Ştiinţele Naturii, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie video la Matematică: cum pot fi evitate cele mai comune greşeli în rezolvarea exerciţiilor

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

BACALAUREAT 2014 VIDEO A treia lecţie de consiliere: La şcoală, profesorii iau locul părinţilor elevilor

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite