BACALAUREAT 2014 Despre adevăratul rol al şcolii, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonio Tirziu şi Costel Coravu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Antonio Tirziu şi Costel Coravu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Săptămâna aceasta se încheie seria meditaţiilor din cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază”, cu ultimele lecţii de consiliere înainte să înceapă examenele scrise de la Bac 2014. Luni, am discutat la Adevărul Live despre rolul şcolii: pregătirea pentru viaţă sau pentru examene.

În platou sunt invitaţi Costel Coravu, antrenor (implicat în proiectul Zburd-Educaţie prin coaching derulat de Asociatia ROI şi formator pentru o nouă generaţie de dascăli) şi Antonio Tîrziu, elev la Scoala superioară comercială ”N. Kretzulescu”, pasionat de teatru şi implicat în numeroase activităţi extrascolare. 

UPDATE: "Profesorii m-au ajutat extraordinar de mult şi m-au ghidat. Au pus amprenta asupra modului în care privesc lucrurile acum", spune Antonio Tîrziu, elev la Şcoala superioară comercială "N. Kretzulescu".

Cunoştinţele, abilităţile şi aptitudinile, acestea sunt cele trei elemente principale. Care dintre ele sunt antrenate de şcoală? "Cunoştinţele, în primul rând şi abilităţile în cazul şcolilor profesionale, dar cine se ocupă de aptitudini?", întreabă Costel Coravu, coach la proiectul Zburd-Educaţie prin coaching. "Şcoala a trebui să-i pregătească pentru viaţă, nu pentru a trece de un examen", atrage atenţia specialistul.

Antonio vrea să studieze psihologia fiindcă îl fascinează relaţionarea dintre oameni. El crede că un bun psiholog ar putea fi un bun om de marketing. În ceea ce priveşte orientarea profesioanlă, el spune nu a avut nevoie de conilierul şcolar fiindcă părinţii s-au impicat mult în cazul lui. În ceea ce priveşte emoţiile dinainte de examen, Antonio spune că l-a ajutat foarte mult faptul că a jucat teatru, care te învaţă să îţi controlezi emoţiile.

"Există o comunicare foarte strânsă în şcoală, psihologul şcolar este cel care vine la elevi. Dacă află din şcoală că un elev are o problemă, el este cel care ia iniţiativa şi-l invită pe elev la consiliere", spune Antonio.

"Care este profesorul care m-a inspirat pe mine? Ce anume din ceea ce făcea m-a inspirat pe mine? Acestea sunt elementele de conştientizare care îi pot ajuta pe profesori să-şi dea seama de rolul lor în educaţia copiilor. (...) Oamenii nu vor ţinea minte ce le-ai spus, vor ţine minte cum i-ai făcut să se simtă", spune Coravu.


Antonio Tirziu şi Costel Coravu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean 

Costel Coravu Antonio Tirziu FOTO David Muntean

Lecţii de consiliere pentru Bac 

Începând de luni, 14 aprilie, şi până la sfârşitul lunii iunie, vor fi disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, 40 de lecţii video. 

Profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe.

Până acum, în cadrul acestei campanii am prezentat patru lecţii video de consiliere pentru cei care se pregătesc de Bacalaureat, pe lângă lecţiile video destinate probelor de la Română şi Matematică

De asemenea, la Adevărul Live vor fi şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere.

Meditaţii video pentru Evaluarea Naţională

Elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finalul lunii mai. Două dintre acestea vor fi de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului.

Consiliere pentru elevi

Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene.

Marele premiu: 1.000 de euro

În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi.

Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!

Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!


Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Matematică, pentru profilul Tehnologic, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Matematică, pentru profilul Ştiinţele Naturii, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie video la Matematică: cum pot fi evitate cele mai comune greşeli în rezolvarea exerciţiilor

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

BACALAUREAT 2014 VIDEO A treia lecţie de consiliere: La şcoală, profesorii iau locul părinţilor elevilor

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite