Aproape 2.500 de şcoli vor fi conectate la internet în şase luni. Restul de 7.000, informatizate până în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei Naţionale a semnat un contract de peste 30 de milioane de euro cu firma Omnilogic privind implementarea proiectului „Internet în Şcoala ta", prin care urmează să fie informatizate aproape 2.500 de şcoli din ţară, majoritatea din mediul rural, în următoarele şase luni. Ministrul Educaţiei a spus că acest proiect vine în susţinerea proiectelor privind clasele digitale.

UPDATE: Ministrul Mihnea Costoiu a declarat că este un contract de aproape 120 de milioane de lei semnat cu un consorţiu format din firmele Omnilogic şi Avitech, subcontractat companiei Romtelecom, care prevede conectarea celor aproape 2.500 de şcoli în termen de şase luni.

„Ne mai rămân 7.000 de şcoli care vor fi conectate în perioada 2014-2020, printr-un proiect din fonduri structurale. În total, avem 20.000 de clădiri, şcoli şi licee, din preuniversitar, iar 11.000 sunt deja conectate la internet. Toate 20.000 au însă calculatoare”, a explicat Costoiu.

Premierul Victor Ponta a declarat la rândul său că speră ca ”în 2-5 ani să avem toate şcolile din România conectate la internet”.

Contractul semnat luni la Ministerul Educaţiei prevede şi o perioadă de mentenanţă de cinci ani.

De asemenea, vor fi pregătite câte 17 persoane care vor asigura pentru fiecare şcoală suportul şi mentenanţa sistemului în call center şi în nodurile regionale de conectare. Iar alţi aproape 2.500 de angajaţi ai şcolilor vor fi instruiţi pentru administrarea nodurilor locale de conectare, având în vedere că toate instituţiilor vor fi interconectate, inclusiv cu inspectoratele şcolare.

Potrivit lui Costoiu, acest serviciu nu este unul exclusiv educaţional, el putând fi folosit în alerte pentru SMURD, sistemele de urgenţă, colectarea de taxe şi impozite, distribuirea pensiilor şi a ajutoarelor sociale şi, nu în ultimul rând, pentru sistemul de telemedicină.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus că, de fapt, acest proiect vine în susţinerea proiectelor privind clasele digitale.

Una din firmele care a câţtigat licitaţia, cercetată de Parchet

Firma Omnilogic, care face parte din consorţiul ce a câştigat licitaţia de dotare a şcolilor cu internet, a făcut obiectul unei sesizări depuse la Parchet chiar de Corpul său de Control.

În luna iunie a acestui an, Guvernul a anunţat că va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cercetarea unor posibile fapte de natură penală în cheltuirea de către Ministerul Conunicaţiilor, în perioada 2010-2011, a banilor alocaţi din Fondul de rezervă bugetară pentru portalul de informaţii "e-Romania 2".

Inspectorii arătau că valoarea estimată a cotractului a fost determinată netemeinic, fără precizarea unităţilor de măsură şi a cantităţilor de servicii contractate, iar ofertei depuse de firma Omnilogic i-au fost acordate puncte nejustificat, potrivit Mediafax. Referitor la această situaţie, Ponta a spus că s-au respectat toate cerinţele legislative.

„Toţi suntem la Parchet în ţara asta! Fiind vorba de fonduri europene, trebuie să urmăm o procedură. Eu habar n-am cine a câştigat şi cine a mai participat la această procedură. Ştiu doar că s-au respectat absolut toate cerinţele solicitate de legislaţia europeană, au fost şi contestaţii, tot. Deci, semnăm! În rest, cine-i la Parchet... v-am zis, toţi suntem la Parchet, mai puţin - am văzut astăzi - cei care erau cu Rudel Obreja au scăpat. Poate îi trimite şi pe dânşii să lucreze cu cine trebuie", a răspus Ponta întrebat cum a ajuns Omnilogic să câştige şi acest contract. ”, a declarat Ponta.


”Contractul agreat între MEN şi Omnilogic are drept scop furnizarea de echipamente şi de linii de comunicaţie pentru conectarea la Internet a 2.446 de şcoli din mediul rural şi mic urban”, se arată într-un comunicat al ministerului.

La semnare şi-a anunţat prezenţa şi premierul Victor Ponta, alături de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie şi ministrul delegat pentru învăţământ superior Mihnea Costoiu.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, anunţa la sfârşitul lunii octombrie că ofertele pentru conectarea la Internet a peste 2.400 de şcoli se află în stadiul final de evaluare, în perioada următoare urmând să fie anunţat câştigătorul. 

Oficialul a anunţat că anul viitor ar trebui să fie conectate toate şcolile din ţară.

„După ce vom încheia acest proiect, în cursul anului viitor, vom demara un alt proiect pentru conectarea celorlalte unităţi şcolare. În total, în România sunt circa 3.600 de şcoli. O parte din ele au fost conectate la Internet de către autorităţile locale", a spus Costoiu.

Ministrul delegat a explicat că proiectul de informatizare a început în 2001, cu elemente de hardware, software şi cu formarea profesorilor, însă spune că ”în educaţie s-au achiziţionat echipamente fără capacitate de a fi folosite”.

”Cea mai complicată componentă e formarea. Atunci, am gândit şi prioritizat necesitatea formării. Şi au fost programe în acest sens. Avem 100.000 profesori formaţi pentru utilizarea echipamentelor”, a adăugat Costoiu.

Programul ”Internet în şcoala ta”

Asesoft International şi Orange România, respectiv Omnilogic, Avitech Co. şi Romtelecom au depus, la sfârşitul lui martie, oferte pentru conectarea la internet a unui număr de 2.446 şcoli, valoarea contractului fiind estimată la 148,6 milioane de lei (34,2 milioane de euro), după ce licitaţia a fost tergiversată mai multe luni.

În luna octombrie 2012, Ministerul Educaţiei a anunţat că va organiza, pe 4 decembrie 2012, o licitaţie pentru cumpărarea echipamentelor şi serviciilor necesare conectării la internet a 2.446 de şcoli.

Denumit "Internet în şcoala ta", scopul proiectului constă în facilitarea accesului public în şcoli din zone rurale şi urbane dezavantajate care nu au acces la mijloacele moderne de comunicare prin creşterea utilizării calculatoarelor şi prin conectarea la internet.

De acest proiect ar beneficia 714.339 elevi şi 56.203 profesori din mediul rural şi urban. Cu o durată de 6 luni, contractul va fi finanţat din sume de la bugetul de stat şi fonduri nerambursabile.


Ministerul Educaţiei ar urma să conecteze la internet peste 2.400 de şcoli

Asesoft International şi Orange România, respectiv Omnilogic, Avitech Co. şi Romtelecom au depus, la sfârşitul lui martie, oferte pentru conectarea la internet a unui număr de 2.446 şcoli, valoarea contractului fiind estimată la 148,6 milioane de lei (34,2 milioane de euro), transmite Mediafax.

STUDIU Cum influenţează internetul şi tehnologiile moderne educaţia

Internetul şi noile tehnologii ar trebui folosite tot mai mult în sistemul educaţional, având în că nu se mai poate ignora o cerinţă esenţială pe piaţa muncii: angajaţii trebuie să ştie cum să folosească un calculator. În consecinţă, şcolile ar trebui să pună accent pe tehnologizare, rezultă din analiza "Trends Shaping Education 2013".

Future Communities: Cum poate dezvolta eGuvernarea comunitatea şi ţara? Exemplele locale şi internaţionale

Future Communities este un eveniment dedicat societăţii informaţionale, inovaţiei şi cercetării care va începe mâine, 30 octombrie la Biblioteca Naţională din Bucureşti. Printre capitolele esenţiale de discuţie sunt şi serviciile de guvernare electronică. Am analizat câteva exemple locale, dar şi direcţiile europene.

Adevărul Live Mihnea Costoiu: „România este unul din principalii jucători pe această piaţă a industriei noi“

Adevărul Live de la ora 13.00 vorbeşte despre cercetarea în România şi digitalizarea ţării, în contextul evenimentului Future Communities, unde se va vorbi şi despre dezvoltarea tehnologică a ţării.

Neelie Kroes, comisarul pentru Agenda Digitală: Roamingul e învechit, trebuie închis pentru a avea o Europă unită

La Bucureşti a început evenimentul Future Communities / Open Innovation Fair, primul dedicat inovaţiei şi tehnologiei pentru dezvoltarea comunităţilor din România. La acesta a participat şi Neelie Kroes, vicepreşedinte Comisia Europene şi comisar european pentru Agenda Digitală. Ea a vorbit despre dispariţia tarifelor de roaming, de ce este important ca acest sistem să nu mai existe, dar şi despre dezvoltarea României.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite