1 Decembrie 2014 - 1 Decembrie 2018. „Das Glasperlenspiel“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domnule Klaus Iohannis, haideţi să facem aşa, ca între bărbaţi. Imediat după depunerea jurământului, Preşedintele (adică Dumneavoastră) convocă (sic!...) echipa cea mai tare care ştie să scoată Şcoala din comunism şi s-o aducă în secolul XXI – oameni curajoşi, pricepuţi, cărora le pasă cu adevărat de Educaţie. Ca Preşedinte, luaţi comanda echipei şi, până la 1 Decembrie 2018, facem Şcoala pe bune şi raportăm României lucrul bine făcut. Acceptaţi?

Eu mi-am făcut datoria de cetăţean: v-am acordat votul.

Iată ce aveţi de făcut Dumneavoastră, în schimbul votului meu:

  • Ca Preşedinte ales al României, constataţi starea de fapt anacronică şi performanţa actuală submediocră a Şcolii ca sistem şi articulaţi viziunea schimbării paradigmei comuniste a Educaţiei, configurând curajos un model educaţional solid pentru România secolului XXI  
  • Ca Preşedinte ales al României, constataţi că starea curentă a Educaţiei constituie ameninţare directă la adresa siguranţei naţionale – în virtutea faptului că absolvenţi inepţi ai şcolii de azi pot deveni conducători inepţi ai României de mâine -, decideţi că situaţia este inacceptabilă şi identificaţi măsurile de primă urgenţă pentru stoparea acestei involuţii toxice, distructive pentru ţară  
  • Ca Preşedinte ales al României, constataţi absenţa, în acest moment, a conversaţiei critice necesare despre valorile autentice cultivate în şcoală şi vă asumaţi misiunea de facilitare a redefinirii axiologice a Educaţiei în România, în orizontul următoarelor două-trei decenii  
  • Ca Preşedinte ales al României, numiţi proiectele prioritare prin care declanşaţi schimbarea paradigmei în Educaţie, şi anume: a) definirea conceptuală şi operaţionalizarea unei noi arhitecturi curriculare în învăţământul preuniversitar, viabile pentru următorii douăzeci-treizeci de ani; b) operaţionalizarea unei strategii de resurse umane moderne, centrate pe conceptul carierei didactice cu opţiuni multiple; c) susţinerera schimbării paradigmei printr-o infrastructură instituţională şi financiar-logistică puternică, definită în raport cu statutul Educaţiei, de cel mai important proiect al României în următoarele două decenii  
  • Ca Preşedinte ales al României, consacraţi şi giraţi direct meritocraţia autentică în Educaţie, în locul ineptocraţiei cronice, existente acum sau emergente în condiţiile menţinerii acestui status quo inacceptabil, ce otrăveşte degenerativ, în formă agravant-continuată, fibra profundă a naţiei române.

Aveţi la dispoziţie fix patru ani, începând de azi. La 1 Decembrie 2018, aveţi obligaţia – bătută în cuie de toate milioanele de voturi care v-au încredinţat misiunea de şef al statului – să ieşiţi la raportul istoriei şi să confirmaţi: România secolului XXI are o Şcoală de secol XXI. Proiect de Ţară împlinit. Misiune istorică îndeplinită.

Alternativă nu aveţi.

Predecesorul Dumneavoastră a fost mediocru în materia Educaţiei. Fie nu i-a păsat cu adevărat, fie n-a avut suficient sânge în instalaţie să ia taurul de coarne şi să dea cu el de pământ (în context, din punctul meu de vedere, Legea 1 / 2011 e un text de nota 6 – adică, tot mediocru). Pe 3 ianuarie 2005, (acuşi se fac 10 ani!...), i-am cerut în scris să fie şi Preşedintele meu, pentru că i-am acordat votul ca să scoată Educaţia din comunism. N-a făcut-o, drept pentru care acum îi pun în sarcină trădarea contractului nostru civic.

În 2013, l-am întrebat din nou despre Educaţie. Răspunsul său a fost lamentabil, nedemn de un bărbat de stat.

Acum e rândul Dumneavoastră. Începând cu 16 noiembrie 2014, sunteţi în „jocul cu mărgele de sticlă".

În ceea ce mă priveşte, am afirmat public sprijinul meu necondiţionat pentru punerea în fapt a transformării Şcolii ca sistem, Proiect de Ţară esenţial pentru România, indiferent de sorgintea politică a Preşedintelui. Daţi-mi semnal, şi sunt la dispoziţia Dumneavoastră.

Aşa să vă ajute Dumnezeu!

La Mulţi Ani, România!

Bucureşti, 1 Decembrie 2014

p.s. Celor interesaţi de raţiunea trimiterii din titlu la romanul lui Hermann Hesse Jocul cu mărgele de sticlă, vă adresez invitaţia de a (re)citi cartea. Cei pasionaţi de repere critice şi istorico-literare, găsiţi detalii şi opinii aici. Şi aici. Şi aici. Şi aici. Şi într-o sumedenie de alte locuri fascinante, pe care vă invit să le descoperiţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite