Taxe europene pe gazele de şist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai multe voci din Guvern se declară favorabile exploatării gazelor de şist în România
Tot mai multe voci din Guvern se declară favorabile exploatării gazelor de şist în România

Statul român ar putea taxa diferit companiile care extrag gaze de şist faţă de firmele care apelează la tehnici tradiţionale de exploatare.

O spune chiar ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, care precizează că nivelul redevenţei nu va fi stabilit până la data începerii exploatării.
Trebuie să vedem întâi dacă avem, şi abia apoi dacă le exploatăm sau nu. Se face o confuzie între explorare şi exploatare“, a afirmat Niţă. De altfel, potrivit ministrului Energiei, întreg sistemul de redevenţe va trebui adaptat celui european.
„Este clar că redevenţele vor trebui aduse la nivelul Uniunii Europene. Nu putem să avem redevenţe mai mici faţă de alte state din Uniunea Europeană“, a declarat Niţă.  În plus, şi deţinătorii perimetrelor din Marea Neagră - unde s-a confirmat descoperirea de gaze naturale - vor avea parte de un regim special de taxare, similar celui care va fi conceput pentru gazele de şist. În acest caz, rolul statului nu se va limita doar la a colecta redevenţe. Niţă spune că Romgaz ar trebui să se implice mai mult şi să participe la licitaţiile pentru acordarea concesiunilor.
„Romgaz nu are voie să nu fie jucător mare în marea Neagră. Sunt alţii de care ne rugăm să ne ia în barcă. Nu aşa trebuie să facem. Trebuie o altă abordare, care trebuie făcută spre piaţă şi spre un alt mod de management, mult mai agresiv şi eficient. Romgaz trebuie să participe la licitaţii pentru concesiuni în Marea Neagră“, a concluzionat ministrul.

 Dragnea: „Să fim pragmatici“

 Constantin Niţă nu este singura voce din Guvern care a abordat recent tema exploatării şi taxării gazelor de şist. După ce săptămâna trecută câteva sute de persoane au protestat faţă de exploatarea în România a gazelor de şist, vicepremierul Liviu Dragnea a lansat un apel la pragmatism. El a declarat că exploatările de acest tip pot fi fi o oportunitate care să determine scăderea costurilor gazelor în ţară.
Gazele de şist reprezintă pentru România o oportunitate pe care nici nu o bănuim, şi anume să contribuie serios la dezvoltarea industriei, a economiei, pentru că un preţ al gazelor mai mic ar putea ajuta dezvoltarea economiei“, a spus Dragnea.


Forum: Gazele de şist, în atenţia specialiştilor În zilele de 23 şi 24 mai, la Palatul Parlamentului, va avea loc una dintre cele mai ample dezbateri naţionale şi internaţionale pe teme energetice – Bucharest Energy Forum. Evenimentul, organizat de Adevărul Group, în parteneriat cu Aspen Institute, face parte dintr-un program amplu de dezbateri pe temele majore de politici şi strategii economice ale României. Forumul este o platformă de comunicare care integrează punctele de vedere ale Guvernului, autorităţilor, marilor jucători locali şi regionali, alături de cele ale specialiştilor şi organismelor internaţionale de profil. Printre temele abordate se numără mixul energetic optim pentru România, iniţiativele legislative, liberalizarea pieţei, urmărirea oportunităţilor în domeniu, competitivitatea sectorului energetic. Pentru mai multe informaţii şi înscriere, urmăriţi pagina de internet dedicată evenimentului: events.adevarul.ro  

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite