Surpriză: Suprafaţa forestieră a României a crescut din 1990 până acum, exporturile de buşteni sunt minuscule, încălzirea ocupă o treime din consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suprafaţa ocupată de păduri a României a crescut de la 6,4 milioane de hectare în 1990 la 6,86 milioane contorizate la finele anului trecut
Suprafaţa ocupată de păduri a României a crescut de la 6,4 milioane de hectare în 1990 la 6,86 milioane contorizate la finele anului trecut

Suprafaţa împădurită a României a crescut de la 6,4 milioane de hectare în 1990 la 6,86 milioane la finele anului trecut, cel mai ridicat nivel din 1929 încoace, potrivit unui studiu realizat de către PwC. Acesta mai arată că doar două treimi din această suprafaţă este destinată exploatării, restul fiind parcuri naţionale protejate şi sectorul turistic.

Potrivit datelor furnizate, pădurile acoperă 29% din suprafaţa totală a terenurilor ţării, în vreme ce media Uniunii Europene (UE) este de 37% şi sub obiectivul stabilit prin programul Natura 2000, care vizează acoperirea unei suprafeţe de 40% din teritoriu. De altfel, România are 2,2 milioane de hectare de terenuri agricole degradate, care pot fi utilizate pentru împădurire.

Studiul mai arată că producţia anuală de lemn este de 15,1 milioane de metri cubi, peste media UE, care se situează la 14,5 milioane de metri cubi. De asemenea, datele arată că exportul brut de buşteni nu se ridică decât la 0,5 milioane de metri cubi, în vreme ce importurile se ridică la 1,6 milioane.

Astfel, din consumul anual de 16,2 milioane de metri cubi de lemn o cantitate de 5 milioane de metri cubi este consumată anual pentru încălzire, peste media europeană de 3,39 milioane de metri cubi. Acest lucru survine în contextul în care jumătate din populaţia ţării trăieşte în mediul rural. Concomitent, o cantitate de 10,5 milioane de metri de metri cubi este prelucrată industrial. Totuşi, după prelucrare, este exportată 64% din cheresteaua rezultată şi 64% din panourile de lemn produse.

Sectorul silvic şi cel al prelucrării lemnului are o contribuţie de 1,66 miliarde de euro în Produsul Intern Brut (PIB), echivalentul a 1,1%, nivel similar cu industria farmaceutică. Cu tot cu sectoarele conexe, impactul total în economie este de 3,5% din PIB.

De asemenea, sectorul silvic şi al prelucrării lemnului are 128.000 de angajaţi direcţi, din care 57.000 în silvicultură şi 71.000 în prelucrarea lemnului. Cu tot cu sectoarele conexe, în total 314.000 de oameni depind de acest sector.

În fine, companiile din domeniu plătesc 1,7 miliarde de euro taxe anual, din care 494 de milioane de euro sunt direct (TVA, CAS, CASS, impozit pe venit), iar restul indirect, datorită impactului pe orizontală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite