STUDIU Tehnologia 5G în România va determina schimbări ample în infrastructura reţelelor de telecomunicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wireless - retele 5G FOTO Shutterstock

Tehnologia 5G in România va determina schimbări ample în infrastructura reţelelor de telecomunicaţii, aducând nivelul de conectivitate wireless la un nivel de până 100 de ori mai bun decât cel 4G, arată un studiu publicat vineri de Coface.

Conform Academiei Chinezeşti pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (CAICT), piaţa de 5G ar putea reprezenta 3,2% din PIB-ul Chinei, şi anume, 166 miliarde dolari, până în anul 2025.

"În România, se urmăreşte transpunerea la nivel naţional a prevederilor legislative din Codul European al Comunicaţiilor Electronice, prin asigurarea de disponibilităţi coordonate ale spectrului de frecvenţe radio până în 2020. Aceste schimbări vor avea efecte considerabile atât asupra structurii pieţei de comunicaţii, cât şi a obiceiurilor de consum ale utilizatorilor", se arată în studiu.

Reprezentanţii Coface spun că tehnologia 5G aduce beneficii, creând noi modele de afaceri, atât în domeniul comunicaţiilor, cât şi în alte sectoare de activitate, dar, în acelaşi timp, şi diverse temeri legate de confidenţialitatea datelor personale, securitatea aparatelor şi costurile dispozitivelor conectate la internet.

”Implementarea tehnologiei 5G in România reprezintă o oportunitate de creştere şi inovare atât pentru producătorii de infrastructură electronică, cât şi pentru producătorii de electronice şi electrocasnice. Modul în care jucătorii locali vor profita de aceasta, depinde de contextul economic, nu întotdeauna favorabil, dar şi de răspunsul pieţei la astfel de produse”, a declarat Nicoleta Mărunţelu, Senior Financial Analyst, Coface România.

Proiectul de strategie al ANCOM privind implementarea 5G în Europa arată că “oferta de 5G va depinde de viteza, amplitudinea şi geografia implementării reţelelor, influenţată de ciclurile investiţionale pe termen lung, de costurile implementării şi de cadrul legislativ şi de reglementare.”

Acelaşi studiu anticipează „cele mai mari contribuţii ale 5G în sectoarele tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor, servicii publice, agricultură, silvicultură şi pescuit, transporturi şi logistică, industria hotelieră, construcţii, finanţe şi asigurări şi respectiv, servicii publice de utilităţi.”

La rândul său, China şi-a coordonat abordarea pe segmentul 5G şi deja asistăm la o serie de succese, pe acest plan. Cu toate acestea, China încă se bazează pe importuri, în special pentru produsele exclusiviste, expunând astfel sectorul unor ameninţări protecţioniste. În plus, desfăşurarea reţelelor 5G de către societăţile chinezeşti este percepută ca un risc la adresa securităţii cibernetice de foarte multe dintre ţările destinatare.

Statele Unite au interzis echipamentele celor de la Huawei şi pun presiune pentru ca aliaţii săi să recurgă la aceleaşi măsuri, ceea ce ar putea conduce la limitarea creşterii segmentului chinez de 5G, în viitor.

"După ce a fost mereu cu un pas în spate, şi nevoit să recupereze în erele 3G şi 4G, Guvernul Chinei a pus un accent deosebit pe dezvoltarea tehnologiei 5G. În 2014, Guvernul a lansat grupul de promovare 5G IMT-2020, urmărind, prin acest demers, aducerea la aceeaşi masă a tuturor actorilor din ecosistem, în scopul creării unor sinergii şi îmbunătăţirii cooperării. De asemenea, a susţinut investiţiile în sector, de exemplu, prin crearea, în 2014, a Fondului Naţional de Investiţii în Industria Circuitelor Integrate", spun autorii studiului.

Obiectivul său este de a-şi majora propria industrie a echipamentelor inteligente, de la 65 miliarde dolari, în anul 2016, la 305 miliarde dolari, în 2030. În contextul unui cadru încurajator pentru acest tip de politici, companiile chinezeşti au reuşit să îşi majoreze, într-un ritm alert, cercetările şi dezvoltările din sectorul privat.

Abordarea coordonată a Chinei în ceea ce priveşte promovarea segmentului de tehnologie 5G va reprezenta o mână de ajutor acordată societăţilor chinezeşti pentru a beneficia de avantajul oferit de această ţară, ca precursor. Se estimează că 40% dintre brevetele pentru standardele actuale ale reţelelor 5G aparţin firmelor chinezeşti.

"Mai mult, societăţile chinezeşti vor fi cele care vor beneficia de pe urma 5G. Huawei este lider mondial în infrastructura de reţea; în prezent, deţine 29% din piaţă. Mai mult decât atât, se preconizează că 5G va declanşa un ciclu de înlocuire a telefoanelor mobile, cu trei dintre primii cinci lideri globali în segmentul telefoanelor mobile fiind din China: Huawei, Xiaomi şi Oppo", adaugă ei.

"Miza războiului comercial în derulare între State Unite şi China sunt, în mod special, electronicele, care sunt vizate de tarife: 51% din importurile chinezeşti, în valoare de 200 miliarde dolari, supuse tarifării de 25%, sunt electronicele, dintre care 23,5% sunt telefoane mobile. Tarifele SUA înrăutăţesc termenele comerciale pentru exporturile chinezeşti vizavi de cea mai mare piaţă pentru acestea, acest lucru stimulând companiile şi consumatorii din SUA să îşi diversifice cererea în afara Chinei", arată studiul.

În plus, companiile chinezeşti de tehnologie 5G se bazează încă pe importuri de componente-cheie. Acest demers expune companiile chinezeşti riscurilor lanţului de aprovizionare. Iar în luna mai 2019, SUA au anunţat că vor interzice Huawei şi societăţilor sale afiliate, cumpărarea de piese şi componente de la societăţile din SUA, fără a avea acordul guvernului american. Aceasta ar produce perturbări majore în lanţul de aprovizionare al Huawei, ţinând cont de faptul că aproximativ 16% dintre componentele sale au provenit, în anul 2018, de la companii americane.

Mai mult, implementarea reţelelor 5G de către companiile chinezeşti este percepută, de multe dintre potenţialele ţări destinatare, ca risc la adresa securităţii. O parte dintre acestea, în frunte cu Statele Unite, susţin că utilizarea infrastructurii de reţele 5G a Huawei reprezintă un risc, deoarece căile de acces ascunse ar putea oferi Guvernului Chinei acces la date confidenţiale privind companiile şi consumatorii străini. Răspunsul pe care îl vor oferi Huawei şi firmele de tehnologie din China, drept garanţii la adresa securităţii şi transparenţei, reprezintă o provocare majoră.

”China s-a afirmat rapid ca jucător important în segmentul tehnologiei 5G, dar rămâne, totuşi, dependentă de importul de produse exclusiviste. Prin aceasta, sectorul este expus unor ameninţări protecţioniste”, a afirmat Pauline Weil, economist debutant la Coface.

De asemenea, aplicaţiile tehnologice vor mai necesita câţiva ani înainte ca reţelele 5G SA unificate să intre în uz. Asociaţia GSM preconizează că doar 14% din totalul conexiunilor vor fi alimentate prin tehnologia 5G, până în 2025. Există un drum lung de parcurs înainte ca 5G să reprezinte noul standard în telecomunicaţii.

”În prezent, tehnologia 5G se află sub lupă, date fiind considerentele politice, însă interzicerea completă a companiilor chinezeşti reduce competitivitatea în acest sector, ceea ce face din ea o decizie costisitoare care, cel mai probabil, va intra în conflict direct cu interesele operatorilor", a afirmat Carlos Casanova, economist la Coface pentru Regiunea Asia-Pacific.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite