Premierul Belgiei: Statele UE ar trebui să cumpere împreună gaze de la marii furnizori. Cetăţenii şi companiile noastre sunt ruinaţi de creşterea preţurilor
0Statele membre UE trebuie să evite situaţia în care vor concura între ele pentru încheierea de contracte bilaterale de achiziţionare de gaze şi în schimb ar trebui să cumpere împreună gaze de la marii furnizori, a îndemnat miercuri premierul Belgiei, Alexander De Croo, într-un interviu pentru Financial Times.
Potrivit sursei citate, Alexander De Croo a apreciat că Uniunea Europeană ar trebui să urmeze succesul înregistrat de schema de achiziţii comune de vaccinuri anti-Covid-19 şi să facă un efort combinat pentru a-şi asigura mari cantităţi de gaze naturale, în condiţiile în care încearcă să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili importaţi din Rusia.
Tot în interviul pentru Financial Times, premierul belgian a cerut introducerea unui plafon pentru preţul gazelor naturale, apreciind că piaţa energetică din UE a demonstrat un eşec care „a scăpat de sub control", informează Agerpres.
„Este vorba de a ne asigura că nu apare o cursă competitivă. Am putea avea un mecanism de solidaritate pentru a ne asigura că toată lumea, la orice moment al anului, are acces la suficient gaze naturale. Nu dau vina pe ţările care încheie acorduri bilaterale în acest moment, este un comportament perfect normal. Dar există o soluţie mai bună, să acţionăm ca un grup", a spus Alexander De Croo.
Declaraţiile premierului belgian vin la câteva zile după ce Germania a anunţat încheierea unui acord de aprovizionare pe termen lung cu gaze din Qatar, în ideea de a-şi reduce dependenţa de Rusia.
Alexander De Croo a comparat situaţia actuală cu cea din primele luni ale pandemiei de coronavirus, când unele state membre au contactat producătorii de vaccinuri pentru a încheia acorduri separate de aprovizionare.
„Atunci Comisia Europeană a intervenit şi a spus că va încheia acorduri pentru toate ţările, că va exista un mecanism de solidaritate", a reamintit premierul belgian.
Pe lângă achiziţiile comune de gaze, Alexander De Croo a apreciat că UE ar avea nevoie şi de ameninţarea unui plafon de preţ la gaze, adăugând însă că graţie corectării pieţei de gaze nu ar mai fi nevoie ca plafonul să fie şi introdus.
„Cetăţenii şi companiile noastre sunt ruinaţi de creşterea preţurilor", a spus premierul belgian, apreciind că subvenţiile guvernamentale pentru susţinerea gospodăriilor nu ajută la rezolvarea problemei.
„Noi soluţionăm doar simptomele în loc să ne aplecăm asupra problemei de bază", a spus Alexander De Croo.
Propunerile lui Alexander De Croo coincid cu măsurile care ar urma să fie avansate miercuri de Comisa Europeană. Potrivit unui proiect de lucru analizat de FT, Executivul comunitar va propune achiziţiile comune de gaze ca o modalitate pentru a asigura preţuri mai stabile.