Ponta spune din nou că România vrea să adopte euro în 2019. Programul pentru Comisia Europeană nu va include, însă, data. Isărescu ar vrea între 2021 şi 2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi-a propus aderarea la moneda unică europeană în 2019
Premierul Victor Ponta şi-a propus aderarea la moneda unică europeană în 2019

Premierul Victor Ponta a reamintit, miercuri, că România şi-a propus să adopte moneda euro în 2019, cum a anunţat Guvernul şi în luna februarie, însă în programul de convergenţă care va fi trimis la Comisia Europeană nu va fi menţionată nicio dată, scrie Mediafax, care citează surse oficiale.

„Este extrem de important ca toate aceste realizări economice să fie de durată, să putem să îndeplinim planul de convergenţă pe care ni l-am asumat, pentru ca România să se ridice la standardele economice şi sociale ale Uniunii Europene şi obiectivul intrării în spaţiul euro în 2019 să fie atins“, a spus Ponta în şedinţa de guvern. El a ramarcat că şi preşedintele Traian Băsescu a vorbit investitorilor despre performanţele economiei româneşti.

În luna februarie, Guvernul şi premierul Ponta au anunţat că România îndeplineşte în acest an toate criteriile de aderare la zona euro, precum inflaţia, rata dobânzii la obligaţiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB şi datorie publică sub 60% din PIB, fiind în grafic în ce priveşte creşterea convergenţei reale, şi că ţinta pentru adoptarea monedei euro este anul 2019.

În aprilie 2013, tot Ponta spunea că 1 ianuarie 2019 este un termen realist pentru adoptarea monedei euro.

Isărescu vrea aderare la euro între 2021 şi 2023

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara în februarie că Bucureştiul poate intra în zona euro chiar şi acum, dar că „mai trebuie să intre şi Las Fierbinţi“

„Intrarea într-un bloc monetar înseamnă nu numai alt nivel de dezvoltare, ci şi de omogenitate a economiei, a societăţii, care se atinge mai greu într-o economie mai mare. Într-o ţară baltică, unde populaţia o găseşti în capitală şi încă vreo două oraşe, concentraţia este foarte mare. Dacă am lua zona Bucureştiului şi Ilfovului, au un nivel de dezvoltare similar cu zona Lisabona sau Berlin. 

Bucureştiul s-ar putea integra foarte repede în zona euro, dar la 30 de kilometri de Bucureşti se află acest loc minunat care se numeşte Las Fierbinţi, dar la peste 100 de kilometri de Bucureşti se găsesc locuri mai puţin plăcute şi trebuie să intre şi ele în zona euro, nu numai Bucureştiul“, a declarat Isărescu, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti la împlinirea a 150 de ani de educaţie superioară modernă.

 

El susţine că ar fi propice pentru intrarea în zona euro o perioadă de acalmie politică din perspectiva ciclului electoral, un astfel de interval fiind anii 2021-2023.

Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal, declara şi el la începutul lunii martie că economia românească trebuie să crească cu două puncte în fiecare an peste zona euro ca să putem adopta euro în 10 ani.

Polonia vrea să amâne

Premierul polonez Donald Tusk a afirmat, în luna iulie, că adoptarea euro va întârzia probabil pentru o perioadă de încă 10 ani, deoarece este necesară modificarea constituţiei, care nu poate fi realizată fără o majoritate calificată de cel puţin două treimi în Parlament.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite