Plusuri şi minusuri în industrie: 15 domenii au avut un recul al producţiei, alte 16 au crescut - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 31 de ramuri industriale, 15 au avut scăderi ale producţiei şi 16 au consemnat creşteri în primele şapte luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reieste din datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în industria tutunului (+18,2%), fabricarea de produse din minerale nemetalice - de exemplu, gresie, faianţă, vase şi articole ceramice (+13,8%) - şi fabricarea echipamentelor electrice (+13,3%).

Scăderi dramatice au avut loc în extracţia cărbunelui (-10,7%), fabricarea calculatoarelor şi componentelor optice (-17,5%) şi serviciile anexe extracţiei (-49,8%).

Aproximative stagnări au fost consemnate în producţia bunurilor de capital (+0,2%) şi în producţia de energie (-0,8%).

Scăderi maxime în iulie

Statisticile INS mai arată că producţia industrială a înregistrat în iulie cea mai mare scădere din acest an, de 3,4% faţă de aceeaşi lună din 2015. În iunie, industria înregistrase un avans modest, de 1,1% faţă de a şasea lună a anului trecut.

În acest an, producţia industrială a înregistrat cel mai mare avans în luna aprilie, de 3,4% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, după un debut de an modest.

Pe sectoare, industria extractivă a înregistrat şi în iulie un declin accentuat, de 13,7%, în temperare faţă de scăderea din lunile anterioare, în timp ce producţia şi furnizarea de energie s-a redus cu 5,9%.

Statisticile reflectă problemele pe care le înregistrează, în prezent, sectorul minier din România şi cel al companiilor de utilităţi, controlate în mare parte de stat, sector subminat de lipsa reformelor şi de lipsa de competitivitate.

Industria prelucrătoare, care are cea mai mare pondere în industria românească, a trecut şi el pe minus în iulie, cu o scădere de 2,9% faţă de iulie 2015.

În iunie, industria de prelucrare avansase cu 1,5%.

Comparativ cu luna iunie, producţia industrială a scăzut cu 1,4%, trasă în jos de industria prelucrătoare, care a produs mai puţin cu 1,8%.

Cumulat pe primele şapte luni, producţia industrială din România a crescut cu doar 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În 2015, producţia industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent.
Industria a contribuit, în anul 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al României, iar în primele şase luni din 2016 - cu 22,6%.

În primul semestru din acest an, industria a avut un aport de doar 0,4% la creşterea economică de 5,2%.

Eurostat: România, printre ţările cu creşteri ale producţiei industriale

Producţia industrială a scăzut în iulie cu 1% în Uniunea Europeană (UE 28) şi cu 1,1% în zona euro, comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cele mai mari creşteri ale producţiei industriale în iulie au fost înregistrate în Estonia (4,5%), Irlanda (3,7%) şi Danemarca (2,3%), iar cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Slovacia (-15,9%), Cehia (-9,7%) şi Olanda (-5,8%).

România a înregistrat în iulie un avans de 0,6% al producţiei industriale faţă de iunie, după o expansiune de 2,2% în iunie.

productia industriala 7M
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite