INS: Producţia industrială a scăzut în iulie cu 3,4%, din cauza colapsului industriei extractive şi a sectorului de utilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria începe să aibă dificultăţi, ceea ce reprezintă o problemă în plus pentru autorităţi, în condiţiile în care industria şi exporturile au fost motoarele economiei de la declanşarea crizei încoace
Industria începe să aibă dificultăţi, ceea ce reprezintă o problemă în plus pentru autorităţi, în condiţiile în care industria şi exporturile au fost motoarele economiei de la declanşarea crizei încoace

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în iulie cea mai mare scădere din acest an, de 3,4% faţă de aceeaşi lună din 2015, şi primul declin din ultimele şase luni, în special ca urmare a reducerii producţiei sectorului-cheie de prelucrare, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În iunie, producţia industrială înregistrase un avans modest, de 1,1% faţă de a şasea lună a anului trecut. 

În acest an, producţia industrială a înregistrat cel mai mare avans în luna aprilie, de 3,4% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, după un debut de an modest. 

Pe sectoare, industria extractivă a înregistrat şi în iulie un declin accentuat, de 13,7%, în temperare faţă de scăderea din lunile anterioare, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a redus cu 5,9%.

Statisticile reflectă problemele pe care le înregistrează, în prezent, sectorul minier din România şi cel al companiilor de utilităţi, controlate în mare parte de stat şi care este subminat de lipsa reformelor şi de lipsa de competitivitate.

Industria prelucrătoare, care are cea mai mare pondere în industria românească, a trecut şi ea pe minus în iulie, cu o scădere de 2,9% faţă de iulie 2015. În iunie, industria de prelucrare avansase cu 1,5%. 

Comparativ cu luna iunie, producţia industrială a scăzut cu 1,4%, trasă în jos de industria prelucrătoare, care a produs mai puţin cu 1,8%.

Cumulat pe primele şapte luni, producţia industrială din România a crescut cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avans susţinut de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 1,4%.

Industria extractivă a scăzut, însă, cu 18,9%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a pierdut 1,5%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria a înregistrat însă o scădere cu 0,1% în primele şapte luni.

În 2015, producţia industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent.  Industria a contribuit, în 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al României. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite